22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας στη Βουλή, από το ΚΚΕ

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα “Για τις τραγικές συνέπειες από την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης” κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ με πρώτο υπογράφοντα τον Μανώλη Συντυχάκη.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης καθώς εκτός από την έλλειψη μόνιμων διορισμών την τελευταία δεκαετία, οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στην τοπική διοίκηση από το κράτος δυσχεραίνουν τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι φορτώνονται τις ευθύνες και τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και όλων των τοπικών αρχών, αφού η συρρίκνωση των υπηρεσιών στην τοπική διοίκηση είναι κεντρική πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, και της ΕΕ, με βάση τις κατευθύνσεις τους και τα «δημοσιονομικά δεδομένα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι οικονομικές υπηρεσίες, που εκτός από τη μόνιμη υποστελέχωση, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον όγκο των ευθυνών τις οποίες έχουν επωμιστεί, ειδικότερα τα τελευταία περίπου τρία χρόνια, που τους ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ).

Το ίδιο συμβαίνει και με τις τεχνικές υπηρεσίες, με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας από τον ελλιπή εξοπλισμό, την «απαρχαιωμένη» νομοθεσία, τη μειωμένη χρηματοδότηση κ.α. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες καλύπτουν – με τις προγραμματικές συμβάσεις – και άλλους φορείς πχ Δήμους, ακόμη και την Εκκλησία κτλ. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται σε υπόμνημα των εργαζόμενων στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Ρεθύμνου, όπου λόγω υποστελέχωσης υπάρχει δυσκολία να διεκπεραιωθεί ο όγκος της δουλειάς και με τις αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν για τα ρέματα με τον «Κλεισθένη», χωρίς επιπλέον προσωπικό.

Αντίστοιχα σημαντική είναι και η υποστελέχωση στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών. Αποτέλεσμα είναι οι διαδικασίες για τις άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, τις εξετάσεις υποψήφιων οδηγών και τις άδειες οδήγησης να διεκπεραιώνονται από ελάχιστο προσωπικό.

Ο τεράστιος όγκος δουλειάς και η πίεση που υπάρχει, η εντατικοποίησης της εργασίας για να διεκπεραιωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, προκαλούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών, οξύνουν τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων, αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο.

Η «λύση» που δίνει η κυβέρνηση και την αποδέχεται και η περιφερειακή αρχή είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, συμβάσεις μίσθωσης έργου, προσλήψεις που υπηρετούν την ανακύκλωση της ανεργίας και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Αυτή η πολιτική προωθεί τη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση των δημόσιων δομών διευκολύνοντας την ανάληψη του έργου τους από το κεφάλαιο – ιδιώτες επενδυτές. Ήδη η Περιφέρεια προβαίνει σε αναθέσεις μίσθωσης έργου σε μεγαλοεταιρείες με δυσθεώρητα ποσά, που θα επαρκούσαν για την πρόσληψη δεκάδων εργαζόμενων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση άμεσα ώστε:

  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να μη χάσει κανείς τη δουλειά του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...