15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Η φράση που δεν τελείωσε”: Ένα ντοκιμαντέρ για το κίνημα των πλατειών από τον Χανιώτη σκηνοθέτη Μανώλη Παπαδάκη

Ημερομηνία:

Οι Πλατείες μπορεί να ξαναζωντανέψουν, αυτό δείχνει η σημερινή κινητοποίηση και η θέληση του κόσμου και το ντοκιμαντέρ του Χανιώτη σκηνοθέτη Μανώλη Παπαδάκη έρχεται να μας θυμίσει τι ήταν οι πλατείες. Ο τίτλος μοιάζει ταιριαστός: “Η φράση που δεν τελείωσε”, κάτι που έμεινε ανολοκλήρωτο, που μπήκε μία άνω τελεία. Θα συνεχίσει με τις νέες κινητοποιήσεις για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης;

Το ντοκιμαντέρ πρόκειται να προβληθεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη προς το κοινό.

Όπως σημειώνεται και σε σχετικό κείμενο, το ντοκιμαντέρ έχει να κάνει με την διεκδίκηση της αξιοπρέπειας πολύ διαφορετικών ανθρώπων:

Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2011, η Αθήνα έγινε το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Στην Πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν άνθρωποι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, για να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια που του στερούσαν οι κυβερνητικοί «ζητιάνοι» των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι άνθρωποι της Πλατείας αυτοοργανώθηκαν και αποπειράθηκαν να ορίσουν βιωματικά την έννοια της Άμεσης Δημοκρατίας.

Το ντοκιμαντέρ του Μανώλη Παπαδάκη παρακολουθεί μέρα με τη μέρα τα συμβάντα της Πλατείας Συντάγματος μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα των πρωταγωνιστών της: την αμηχανία, την χαρά και τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών.

Ζει μαζί τους τις πρώτες αυθόρμητες μαζικές συνελεύσεις και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί κάτι νέο. Κάτι που δεν ξέρουν ακριβώς τί είναι. Εκεί στην πλατεία ανοίγουν τον δρόμο προχωρώντας.

Καταγράφει την πρωτόγνωρη γιορτή που γίνεται κάθε μέρα στο κέντρο της Αθήνας με ανθρώπους ολών των ηλικιών και την αδυναμία των κατασταλτικών μηχανισμών να κατανοήσουν πώς, αφού τους τσακίζουνε στο ξύλο, και στα χημικά, την βία , αυτοί βγάζουν τις λύρες και χορεύουν.

Ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει έναν λαό, ο οποίος ειρηνικά και ώριμα, ορίζει ξανά- εκεί στην Πλατεία Συντάγματος το νόημα του ενεργού πολίτη .

IMG_4005 teliko ...

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ