10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Η «Φωλιά των Λιονταριών» βρίσκεται στην Παλαιστίνη – Nεαροί Παλαιστίνιοι άφησαν τις σφεντόνες και έπιασαν τα όπλα

Ημερομηνία:

Της Ηλιάννας Τεβούνη *

Την περασμένη Κυριακή μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, ο αρχηγός του στρατού και οι επικεφαλής της Mossad και των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών «εσωτερικής ασφάλειας», Shin Bet, πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού Channel 12 και της εφημερίδας The Times of Israel, η σύσκεψη αφορούσε ένα ασυνήθιστο θέμα:  «Τη φωλιά των λιονταριών».

Πρόκειται για μία νέα οργάνωση μερικών δεκάδων νεαρών Παλαιστίνιων που γεννήθηκαν λίγο πριν, ή λίγο μετά, την δεύτερη Ιντιφάντα (Εξέγερση) του 2002, οι οποίοι αποφάσισαν τον περασμένο Αύγουστο να πάρουν τα όπλα και την τύχη στα χέρια τους, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά στη Δυτική Όχθη.

Η «Φωλιά του Λιονταριού» («The Lions’s Den», TLD, στα αραβικά γνωστοί ως عرين الأسود ) έχει αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν τις ισραηλινές κατοχικές αρχές.

  • Είναι λίγοι (30 άτομα με 50 άτομα).
  • Παίρνουν τις αποφάσεις συλλογικά χωρίς αρχηγό.
  • Δεν έχουν την συνήθη δομή οργανώσεων άλλων μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων όπως η ισλαμική Χαμάς και η κοσμική Χαμάς.
  • Κατά ορισμένους έχουν επιρροή από την «Ισλαμική Τζιχάντ» και τις «Ταξιαρχίες των μαρτύρων αλ Άκσα» αλλά δεν έχουν δεσμούς (πέρα ίσως οικογενειακούς ή συγγενικούς με στελέχη αυτών των οργανώσεων).
  • Έχουν νέα προσέγγιση στο θέμα της αντίστασης, είναι πιο ευέλικτοι και καλά εκπαιδευμένοι σε τακτικές άμυνας.
  • Χρησιμοποιούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με πρώτο το  Tik Tok αυξάνοντας τη δημοτικότητά τους στους συνομήλικους τούς, στους οποίους και απευθύνονται  (αναγκάζοντας την Δευτέρα το Ισραήλ να επιβάλλει στο Tik Tok την αναστολή των λογαριασμών που συνδέονται με την οργάνωση «Lions’s Den»).
  • Διαθέτουν ελαφρύ αλλά αποτελεσματικό οπλισμό ακριβείας και χαρακτηριστικές μαύρες στολές που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος.

Οι έως τώρα συγκρούσεις τους με τον ισραηλινό στρατό δεν είναι αναίμακτες.

Μέσα στο τελευταίο δίμηνο, η οργάνωση έχασε ορισμένα σημαντικά στελέχη της όπως οι Αντχάμ αλ Σισάνι, Μοχάμεντ αλ Ντάκχιλ, Ασράφ Μουμπασλάτ και Ιμπραχίμ αλ Ναμπούλσι που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό και ήταν όλοι τους κάτω των 25 ετών.

Ένα από τα φερόμενα «ανώτερα» στελέχη της «ακέφαλης» οργάνωσης, ο Μουσάμπ Σχταγέχ,  συνελήφθη τον Σεπτέμβριο όχι από τις ισραηλινές αρχές αλλά από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Τα «Λιοντάρια» της Δυτικής Όχθης κατάφεραν ωστόσο ως τώρα τουλάχιστον τρία πράγματα:

  • Να αιφνιδιάσουν  τον αντίπαλο.
  • Να τονώσουν το χαμηλό ηθικό χιλιάδων Παλαιστινίων που νιώθουν απροστάτευτοι καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια με τις κατοχικές δυνάμεις ή περιορίζονται σε ρόλο επιβολής τάξης και όχι αντίστασης απέναντι στην κατοχή ή στους βανδαλισμούς και τις επιθέσεις μίσους από Εβραίους εποίκους.
  • Να ξυπνήσουν από τον λήθαργο την παλαιστινιακή ηγεσία στις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις (Χαμάς και Φατάχ) αναγκάζοντάς τες την περασμένη Πέμπτη, 13 Οκτώβρη, να προχωρήσουν σε μία νέα κίνηση ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης και να υπογράψουν την διακήρυξη του Αλγερίου, ώστε να διεκδικήσουν ενωμένοι τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και να πραγματοποιήσουν εκλογές σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Όχθη ως τον Οκτώβριο του 2023.

«Ο κόσμος στους δρόμους δε μας εμπιστεύεται πλέον. Τους χάσαμε και μας βλέπουν σαν επέκταση του Ισραήλ που συνεργάζεται για να υπηρετεί και να διατηρεί την ασφάλειά του» έλεγε χαρακτηριστικά στις 18/10/22 ένας ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής στο The Media Line.

Κλιμάκωση συγκρούσεων

Μαζί του συμφώνησε και το ανώτερο στέλεχος της Φατάχ (του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς), Ραφάατ Ελγιάν.

Ο Ελγιάν παρατηρεί ότι τους τελευταίους μήνες οι συγκρούσεις κατοχικών δυνάμεων και Παλαιστινίων νεαρών μαχητών είναι καθημερινές. Οι νεκροί ξεπερνούν από την αρχή του 2022 τους 130, οι τραυματίες και οι συλληφθέντες ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες (μεταξύ των οποίων αρκετοί έφηβοι). Κατά τον ίδιο, ο λόγος αυτής της κλιμάκωσης είναι η ισραηλινή κατοχή και η επιδείνωση των τακτικών που εφαρμόζει στο έδαφος, όπως επανειλημμένες εισβολές ή αποκλεισμοί σε πόλεις, δολοφονίες, παραβιάσεις του ευρύτερου χώρου του τεμένους Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, κ.α.

«Αυτοί είναι λόγοι που έχουν επιφέρει έκρηξη. Είχαμε προειδοποιήσει το Ισραήλ πως ο λαός μας δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός απέναντι σε αυτές τις παραβιάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το στέλεχος της Φατάχ θυμίζοντας την αύξηση περιστατικών επίθεσης σε Ισραηλινούς στρατιώτες μέσα στο τελευταίο 10ήμερο που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο μίας 18χρονης Ισραηλινής δεκανέα και ενός 23χρονου λοχία αλλά και τον τραυματισμό Ισραηλινού νεαρού στρατιώτης στη Ναμπλούς από διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο.

Άλλοι Παλαιστίνιοι παρατηρούν ότι οι σημερινές συγκρούσεις που καταγράφονται στη Δυτική Όχθη και δη στις πόλεις Ναμπλούς και Τζενίν είναι κάτι που είχαν να το δουν από τη Δεύτερη Παλαιστινιακή Εξέγερση (Ιντιφάντα) του 2002.

Οι συγκρούσεις των νεαρών Παλαιστινίων (εφήβων και λίγο μεγαλύτερων) με τις κατοχικές δυνάμεις έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Δεν περιορίζονται στις πέτρες και στις σφεντόνες. Από την άλλη (επί του παρόντος τουλάχιστον) η στάση της «Φωλιάς των Λιονταριών» δεν αφορά επιθετικές επιχειρήσεις αλλά ένοπλη αντίσταση άμυνας απέναντι στις εντεινόμενες τρομοκρατικές εφόδους του ισραηλινού στρατού στις μεγαλύτερες κατεχόμενες παλαιστινιακές πόλεις  (Ναμπλούς, Τζενίν, Ραμάλα, κ.α.) τάχα «προληπτικού» χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση τα δήθεν μέτρα οικονομικής «ανακούφισης» (π.χ. έκδοση μερικών χιλιάδων αδειών για εργασία στο «Ισραήλ») που ανακοίνωσε το καλοκαίρι η απερχόμενη κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ δεν μπορούν να ξεγελάσουν τον παλαιστινιακό λαό.

Από την άλλη, η στρατιωτική λύση που βλέπει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς δεν μπορεί να είναι πραγματική απάντηση για την εξασφάλιση σταθερότητας και ειρήνης τόσο στη χώρα του, όσο και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Γκαντς μιλώντας πρόσφατα στην ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» δήλωνε, αναφερόμενος στη «Φωλιά του Λιονταριού»:

«ΗΦωλιά Των Λιονταριών είναι μία ομάδα 30 ατόμων. Θα βρούμε τον τρόπο να τους πλησιάσουμε και θα τους εξαφανίσουμε» είπε ο Γκαντς καλώντας τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να «εντείνουν τις δραστηριότητες ώστε να ελέγξουν την κατάσταση στα εδάφη που ελέγχουν»… «όχι για την προστασία του Ισραήλ αλλά για τη διατήρηση της τάξης στις περιοχές ευθύνης της Παλαιστινιακής αρχής».

Βέβαια, ο Γκαντς είχε κάνει τότε μία πρόβλεψη για το ποια κατάσταση θα διαμορφωθεί στα παλαιστινιακά εδάφη σε περίπτωση (φυσικής ή επιτελικής…) αποχώρησης του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς (γνωστός και ως Αμπού Μάζεν) από την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής:

Δεν είμαι φίλος του Αμπού Μάζεν αλλά προσπαθώ να κάνω ό,τι είναι καλό για την ασφάλεια του Ισραήλ. Μετά την αποχώρηση του Αμπού Μάζεν, θα κυριαρχήσει το χάος στη Δυτική Όχθη μέχρις ότου κάποιος τον αντικαταστήσει. Βλέπω πιο ριζοσπαστικούς αξιωματούχους που μπορούν να πάρουν τη θέση του.

Όπως και να’χει, τα οικονομικά ημίμετρα του Γιαίρ Λαπίντ και η στρατιωτική πυγμή του Μπένι Γκαντς, λίγες βδομάδες πριν τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη, δεν αρκούν για να εκτονώσουν την υψηλή ένταση. Ούτε μπορούν να εξαγοράσουν άλλον χρόνο.

Η υπομονή στέρεψε.

Μία νέα κατάσταση διαμορφώνεται στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και στα αποκλεισμένα της Λωρίδας της Γάζας εδώ και μία 15ετία. Τα πράγματα, είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν σημαντικά, και σε διάφορα επίπεδα μέσα στην επόμενη πενταετία ή δεκαετία.

Όσοι θεωρούν πως μπορούν να προδικάσουν την έκβαση, ή να κάνουν λογαριασμούς στηριζόμενοι στα κανόνια και στα βομβαρδιστικά, πολύ πιθανώς λογαριάζουν χωρίς τον «ξενοδόχο»…

Πολύ δε περισσότεροι αυτοί σε ΗΠΑ και ΕΕ που έχουν ξεχάσει από καιρό ακόμη και αυτά τα «κουτσά» τραπέζια της διπλωματικής διαπραγμάτευσης…

 

* Η Ηλιάνα Τεβουνά γνωρίζει και «οριοθετεί» τον κόσμο παιδιόθεν βάσει διεθνών εξελίξεων. Διαπιστώνει πως ο κόσμος αλλάζει δραματικά, αν και σε ορισμένα πράγματα παραμένει απαράλλακτα ίδιος.

kosmodromio.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ