23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Καλορίζικο. Μόλις γεννήθηκες. Μας οφείλεις όμως 40.000 ευρώ

Ημερομηνία:

Του Μανώλη Καπετανάκη *

Τυχερό  Ελληνόπουλο. Επιτέλους ανέτειλες στον εξωπλακούντιο παράδεισο  σου. Βλέπεις πλέον  το  φως του κόσμου το αληθινό. Αρχίζεις μήπως να νοιώθεις πέρα από το τρυφερό χάδι της μάνας σου και τη στοργική αγκαλιά της κοινωνίας;

Αλλά πέρασε σε παρακαλώ από το κρατικό ταμείο να διευθετήσεις μια υποχρέωση σου. Σου έχει  βεβαιωθεί προκαταβολικά  ένα  λογαριασμός (πότε πρόλαβες κιόλας;)  ΜΕΡΙΜΝΑΣ περίπου 40.000 ευρώ. Δικαιολογημένα δεν σε ρωτήσαμε φυσικά για αυτό. Αφού εκεί που ήσουν εννιά μήνες, αδυνατούσαμε.

Επειδή όμως είμαστε μια  ακέραιη, έντιμη, συνεπής  και ευνομούμενη πολιτεία, σου δίνουμε επεξηγηματικό κατάλογο  ανάλυσης  της οικονομικής σου επιβάρυνσης. Απόλυτα λογική και δίκαιη.

Ας ξεκινήσουμε μάλιστα από το μαιευτήριο. Όπως ήδη διαπίστωσες από την πρώτη σου ανάσα ίσαμε τη στερνή, σου έχουμε εξασφαλίσει μια αξιοζήλευτη νοσοκομειακή φροντίδα. Δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις ποτέ ούτε μια δεκάρα για την υποδειγματική σου περίθαλψη.

Ακολούθως από το πρότυπο νηπιαγωγείο μέχρι την ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα θα σου παρέχουμε ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση. Η μόρφωση σου εφεξής δεν θα γνωρίζει το παραμικρό ταξικό χαλινάρι.

Μετά σαν ενηλικιωθείς με το καλό μπορείς και να υπηρετήσεις. Αλλά μόνο στην αποκλειστική περίπτωση που συμμερίζεσαι την αναγκαιότητα στράτευσης σου για την περιφρούρηση της δεύτερης ενάρετης μητέρας σου πατρίδας. Αλλοίμονο, όχι για να αλληλοσφαχτείς με το όποιο γειτονικό σου αδέλφι. Ούτε για να συμμετέχεις στις εγκληματικές λεγεώνες των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών. Την ειρήνη και φιλία των λαών θα υπερασπίζεις.

Αφού τελειώσεις αισίως τη θητεία σου, θα έχεις ανέμελα την πλέρια δυνατότητα επιλογής  μιας  θέσης  εργασίας της αρεσκείας σου. Αυτονόητα με κατοχυρωμένη σταθερότητα, παχυλότατο μισθό (βέβαια παιδί μου πρόσεξε να προβαίνεις σε σωστές επενδυτικές κινήσεις) και χαρισάμενη, υγιεινή εργασιακή ατμόσφαιρα.

Αν, λέμε αν,  τώρα σε μια σπάνια περίπτωση μείνεις άνεργος, τότε και έως ότου επανενταχθείς με την ηρεμία σου στον ευχάριστο παραγωγικό στίβο, θα απολαμβάνεις ένα γενναίο επίδομα χωρίς περιοριστικές προϋποθέσεις.

Προφανώς εξυπακούεται ο σεβασμός στο αναφαίρετο δικαίωμα σου περί έγκαιρης χορήγησης πλουσιοπάροχης σύνταξης. Τόσης, ώστε θα αποταμιεύεις ακόμη και για την επόμενη ζωή σου.

Εντωμεταξύ και στο μάλλον εξωφρενικό ενδεχόμενο να υποστείς κάποια αστυνομική αυθαιρεσία (όπως δακρυγόνο, κτύπημα με ρόπαλο), ενώ διαδηλώνεις για οτιδήποτε σε δυσαρεστεί και σε βρίσκει αντίθετο, κατάγγειλε το πάραυτα. Το υπεύθυνο όργανο θα υποστεί βαρύτατες κυρώσεις και θα παραμείνει ισόβια φυλακισμένος παρέα με τον Κορκονέα, που σαπίζει  πίσω από τα κάγκελα.

Εννοείται, ούτε  καν το συζητάμε, πως στη διάρκεια του βίου σου θα αναπαύεσαι σε μια ευάερη και ευήλια πολυτελή κατοικία. Η οποία επουδενί θα κινδυνεύει να γίνει ταφόπλακα σου στο πρώτο φτάρνισμα του εγκέλαδου. Επίσης θα οδηγείς με ασφάλεια σε υπερσύχρονους δρόμους. Έχουμε επιπλέον φροντίσει για σένα κατασκευάζοντας  εξαιρετικές κοινόχρηστες  υποδομές. Άρα δεν θα σκιάζεσαι να καρβουνιάσεις σε κάποια πυρκαγιά ή να πνιγείς στο κάθε ψιλοβρόχι με παράλληλη καταστροφή στο βιος σου.

Όσο για το φυσικό σου περιβάλλον δεν θα επιτρέψουμε μήτε μία σταγόνα πετρελαίου ή καναδέζικου  υδροκυανίου να το μολύνουν στο όνομα της αντιοικολογικής καπιταλιστικής ανάπτυξης και ξεπουλώντας τη συλλογική δημόσια ιδιοκτησία. Πρώτα ο άνθρωπος, τελευταία τα κέρδη.

Οπότε θεωρούμε αγαπητέ μικρέ μας πολίτη, ότι  σου ζητούμε ανταποδοτικά πολύ λίγα για τα τόσα πολλά θεσπέσια  που σου προσφέρουμε. Και του πουλιού το μέλι και της μέλισσας το αυγοτάραχο. Άλλωστε εντελώς δημοκρατικά δικαιούσαι, εάν συμφωνείς, να  ψηφίσεις με ευγνωμοσύνη εμάς. Αν όμως έχεις αντίρρηση, πάλι μόνο εμάς….

"google ad"

Η ώρα της Χαλιμάς και της αστικής ψευτιάς όμως τώρα τέλειωσε.

Γιατί οι ωδίνες του τοκετού χαριτωμένο  μωράκι συνοδεύονται με τις ίδιες και χειρότερες ενός αγώνα σκληρής επιβίωσης σε όλο και τραχύτερες συνθήκες. Μαζί με το γλυκό γάλα της μάνας θα μάθεις, ώσπου να κλείσεις τα έρημα τα μάτια σου, να βυζαίνεις την εκμετάλλευση, τον διωγμό, τη χλεύη. Καραδοκούν οι προύχοντες σαν χάροι μόλις ξεμυτίσεις στη ζωή να σου χαρίσουν το πρώτο  «δώρο» τους. Την πρώτη κατάρα τους. Βάζοντας σου δηλαδή τον χαλκά του χρέους.

Επιτρέποντας σου να υφίστασαι για ένα σκοπό μονάχα. Σκλάβος να του υπηρετείς. Αξιώνοντας να τους ανήκεις αδιαμαρτύρητα. Να δουλεύεις όντας ζώο σκέτο για μια κουταλιά φάβα από ήλιο σε ήλιο ολοχρονίς. Και αν τολμήσεις να διαμαρτυρηθείς και αντισταθείς, όπως γίνεται σήμερα με τους Χιλιανούς εξεγερμένους, θα σε γαζώνουν με σφαίρες.

Έχουν δανείσει τον λαό της χώρας σου (δηλαδή ουσιαστικά τους σατράπηδες σου) και πολεμικό  προμαχώνα των πιστωτών με λογιστικό χρήμα. Με ακοπίαστο αέρα δηλαδή. Ολάκερο τον πλανήτη και την ανθρωπότητα με 250 τρις δολάρια. Φαντάσου, αυτοί οι ελάχιστοι και δήθεν προκομμένοι, πόσα δις χρόνια δούλευαν εξαντλητικά και καρποφόρα με τα ροζιασμένα χέρια τους (πριν ακόμη τη δημιουργία του σύμπαντος) για να συγκεντρώσουν όλα αυτά τα αστρονομικά ποσά. Τριπλάσια του παγκόσμιου ΑΕΠ!!

Και το χρέος ασταμάτητα αυγαταίνει. Πατούν απλά πλήκτρα και υποθηκεύουν παρόν και μέλλον δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Νεογνών μέχρι και γέρων. Εισπράττοντας, απομυζώντας  μέσω της τοκογλυφίας έτσι ζωντανές, πολύτιμες αξίες. Τον μόχθο και το αίμα των μεροκαματιαρήδων.

Ενημερώνουν συνεχώς και αυξητικά πάντοτε  οι επιτετραμμένοι του καπιταλισμού- ιμπεριαλισμού ότι  32.500 δολάρια  κατά μέσο όρο αναλογούν αυτή τη στιγμή σε κάθε νεογέννητο στη γη. Της πρόσφυγας Σύριας που χαροπαλεύει με τα φουρτουνιασμένα αιγαιοπελαγίτικα κύματα, της Χιλιανής μονόφθαλμης από βολίδα καουτσούκ διαδηλώτριας ή  της Ελληνίδας πεινασμένης ένεκα μνημονίων.

Μα ποιοί; Ίσα μια χούφτα πλουτοκράτες. Λίγες εκατοντάδες και χιλιάδες. Ώστε τα δικά τους νεογέννητα βρικολακάκια να κολυμπούν σε μια πραγματικότητα καλλίτερη και από το πιο ονειρεμένο παραμύθι.

Μωρό, οι κυρίαρχοι νοιάζονται τάχατε μη σου υφαρπάξουν την υφαλοκρηπίδα «σου». Ενώ  κλέβουν οι ίδιοι το καλύβι και το σώβρακο σου. Αντίθετα ο κομουνιστής δεν θα σου ευχηθεί στείρα να είσαι καλότυχο. Δεν θα σε παροτρύνει να κάνεις κουράγιο και να εκτονώσεις το θυμό σου στην κάλπη.

Πασχίζει βασικά  να συνειδητοποιήσεις, ότι διαθέτεις όλες τις δυνατότητες εξέλιξης  σε ένα αγέρωχο γίγαντα. Πελώριο. Ικανό να κρύβει τον ήλιο. Να σε βλέπει το μαμμόθρεφτο αρχοντόπουλο και να λουφάζει κλαψιάρικα.

Ώστε να σβήσει η κόλαση σου. Να μην υποχρεώνεται η γιαγιά σου να διηγιέται ευφάνταστα  παραμύθια. Αλλά να περιγράφει την υπέροχη  δική σας.

Άρα ο αριστερός, που δεν ρίχνει από τη ταξική σου όχθη ρεφορμιστικές γέφυρες συμφιλίωσης και προδοσίας αυτομολώντας  στον απέναντι εχθρό, σου φορτώνει ένα αλλιώτικο χρέος. Βαρύ καθήκον, μα και απελευθερωτικό. Εκείνο της πάλης σου για το καθημερινό ψωμί. Ενταγμένη στην μάχιμη ενατένιση ενός αύριο προόδου.

Αυτοί σου χρωστούν λοιπόν. Αγωνίσου. Όχι μόνο για να μη σου πάρουν και από πάνω ότι απόμεινε από  την ουρά του βοδιού σου. Μα για να συντρίψεις τελικά την ιστορική τους υπόσταση.

Χρωστάς όντως πολλά. Το σπουδαιότερο; Στον εαυτό σου μια ζωή αξιοπρέπειας.

*  μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...