20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η 19χρονη πρόσφυγας, ναυαγός και ηρωίδα Ντοά Αλ Ζαμέλ βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών | Φωτός

Ημερομηνία:

Η ιστορία της είχε συγκινήσει όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και όλο τον κόσμο. Η Ντοά αλ Ζαμέλ βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών στα πλαίσια της απονομής βραβείων και επαίνων σε προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2014. Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της Παρασκευής αμέσως μετά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Ντοά αλ Ζαμέλ είναι το 19χρονο κορίτσι που επιβίωσε ενός εγκληματικού ναυαγίου στα ανοιχτά της Μάλτας που κόστισε τις ζωές 500 προσφύγων. Στις τρομερά αντίξοες συνθήκες ενός ναυαγίου και μέσα στη θαλασσοταραχή αποδέχτηκε να μεταφέρει μαζί της δύο βρέφη που τις εμπιστεύτηκαν οι γονείς τους. Η Ντοά, κατόρθωσε να σώσει το ένα βρέφος, τη μικρή Νάντια.

Η Ντοά αρχικά είχε ξεχαστεί. Παρά την ηρωική πράξη της, η πολιτεία είχε αδιαφορήσει. Με κάποια δημοσιεύματα αρχικά που σπινθήρησαν το ενδιαφέρον των πολιτών και με μία συλλογή υπογραφών  που ξεκίνησε το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, το θέμα πήρε πανελλήνιες διαστάσεις και όλοι έμαθαν την ιστορία της.

Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον έδειξαν πολλά κράτη της Ευρώπης και η ελληνική πολιτεία αναγκάστηκε να αλλάξει στάση. Ακολούθησαν πολλά αφιερώματα και βραβεύσεις. Η Ντοά Αλ Ζαμέλ ακόμα περίμενει να της χορηγηθούν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να ταξιδέψει στη Σουηδία που είναι ο προορισμός της.

Σίγουρα, η βράβευση από την Ακαδημία είναι μία μεγάλη τιμή προς αυτήν, αλλά και προς τους 500 νεκρούς συνοδοιπόρους της που πέθαναν προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον πόλεμο, πέφτωντας θύματα εκμετάλλευσης από αδίστακτα κυκλώματα λαθρέμπορων και αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία των ευρωπαϊκών αρχών.

Κάποιοι άλλοι συμπατριώτες της, Σύροι πρόσφυγες, έκαναν έως πρόσφατα απεργία πείνας στην Πλατεία Συντάγματος, δίχως η πολιτεία να δείξει την ίδια ευαισθησία. Mάλλον και αυτοί θα πρέπει πρώτα να ναυαγήσουν για να γίνουν αποδέκτες επαίνων.

Η Ντοά Αλ Ζαμέλ κέρδισε βραβείο στην κατηγορία “Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών”, ενώ τονίζεται ότι η βράβευση γίνεται “άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως”.

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο δελτίο τύπου της Ακαδημίας:

16. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στην 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία με ηρωισμό και αυταπάρνηση διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα μετά από ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Εμείς, τις ευχόμαστε να της δοθούν τα έγγραφα. Όχι επειδή είναι μία εξαιρετική περίπτωση ανθρώπου που επιβίωσε από ένα εξαιρετικό γεγονός, αλλά γιατί αυτό το δικαιούται.

Φωτογραφίες: protothema.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...