20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η CIA καλεί τους «ανήσυχους Ρώσους» να έρθουν σε επαφή μέσω του darknet

Ημερομηνία:

Η CIA λέει ότι οι Ρώσοι που είναι δυσαρεστημένοι από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία μπορούν να προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μέσω του σκοτεινού δικτύου.

Η υπηρεσία ξεκίνησε τη Δευτέρα (2 Μαΐου) μια νέα προσπάθεια προώθησης της παρουσίας της σε ένα τμήμα του διαδικτύου που είναι προσβάσιμο μόνο μέσω εξειδικευμένων εργαλείων που παρέχουν μεγαλύτερη ανωνυμία. Η CIA διαθέτει έναν ιστότοπο στο σκοτεινό δίκτυο που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την κανονική της αρχική σελίδα, αλλά είναι προσβάσιμος μόνο μέσω του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο «Tor», το οποίο διαθέτει χαρακτηριστικά κρυπτογράφησης που δεν είναι διαθέσιμα στα περισσότερα κανονικά προγράμματα περιήγησης.

Οδηγίες στα αγγλικά και στα ρωσικά για το πώς να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στον ιστότοπο του σκοτεινού δικτύου εμφανίστηκαν τη Δευτέρα στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της CIA. Η υπηρεσία ελπίζει ότι οι Ρώσοι που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να μοιραστούν τις οδηγίες με επαφές στο εσωτερικό της χώρας.

Ενώ πολλοί Ρώσοι φαίνεται να υποστηρίζουν αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί επισήμως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», οι μακροχρόνιοι παρατηρητές της Ρωσίας πιστεύουν ότι η διαχείριση του πολέμου από τον Πούτιν μπορεί να απομακρύνει κάποιους ισχυρούς ανθρώπους που διαφωνούν μαζί του.

Ακόμη και με τεράστιες δυνατότητες καταγραφής επικοινωνιών και δορυφορικών εικόνων, παραμένει κρίσιμο για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών να στρατολογούν ανθρώπινες πηγές που μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για το Κρεμλίνο και τις συνθήκες στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Η παγκόσμια αποστολή μας απαιτεί τα άτομα να μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας με ασφάλεια από οπουδήποτε», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Αξιωματούχος της CIA που επικαλείται το AP δήλωσε ότι η υπηρεσία γνωρίζει ότι «υπάρχουν ανήσυχοι Ρώσοι που προσπαθούν απεγνωσμένα να επικοινωνήσουν με τη CIA». Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει πόσοι άνθρωποι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν από την έναρξη του πολέμου.

«Δεν είναι ασφαλές να εμπλακούν άμεσα οι Αμερικανοί, φυσικά ή εικονικά» στη Ρωσία, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Για εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας με ασφάλεια, αυτός είναι ο τρόπος για να το κάνουν».

Ο ιστότοπος σκοτεινού δικτύου της CIA, που ξεκίνησε το 2019, είναι προσβάσιμος μέσω του προγράμματος περιήγησης «Tor». Το «Tor», συντομογραφία του «The Onion Router», δρομολογεί την κίνηση στο διαδίκτυο μέσω πολλών τρίτων μερών για να αποκρύψει την ταυτότητα και τον προορισμό ενός χρήστη. Μετά τη λήψη του προγράμματος περιήγησης «Tor», ο χρήστης εισάγει συνήθως μια μακρά σειρά χαρακτήρων που ακολουθείται από .’onion’.

Η χρήση του «Tor» απομακρύνει τα cookies και πολλά άλλα μέσα εντοπισμού του τυπικού χρήστη του διαδικτύου. Και ενώ καμία μορφή επικοινωνίας δεν είναι απολύτως ασφαλής ανά πάσα στιγμή, οι αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών λένε ότι ένας πιθανός πληροφοριοδότης θα είναι καλύτερα προστατευμένος στο σκοτεινό δίκτυο.

Το «Tor» δημιουργήθηκε αρχικά με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ και λειτουργεί από μη κερδοσκοπικό οργανισμό από το 2006. Χρησιμοποιείται εδώ και καιρό από όσους αναζητούν επιπλέον προστασία της ιδιωτικής ζωής: αντιφρονούντες σε αυταρχικές χώρες και άτομα που επιδιώκουν να παρακάμψουν τείχη προστασίας και λογοκρισία, αστυνομικοί και αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών και δημοσιογράφοι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...