16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Η Eni ανοίγει λογαριασμούς σε ευρώ και ρούβλια για αγορά ρωσικού φυσικού αερίου

Ημερομηνία:

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ξεκίνησε τις διαδικασίες για το άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprombank σε διπλό νόμισμα, ευρώ και ρούβλια, όπως ανακοινώθηκε σε επίσημο σημείωμα την Τρίτη (17 Μαΐου).

«Λαμβάνοντας υπόψη τις επικείμενες προθεσμίες πληρωμών που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, η Eni ξεκίνησε προληπτικές διαδικασίες για να ανοίξει με την Gazprombank τους δύο τρεχούμενους λογαριασμούς, έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια», εξήγησε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η απόφαση έχει «συμφωνηθεί με τους ιταλικούς θεσμούς».

Τον Απρίλιο, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, η Μόσχα όρισε ένα νέο σύστημα πληρωμών για να αναγκάσει τις ξένες εταιρείες να πληρώνουν το φυσικό αέριο της κρατικής Gazprom σε ρούβλια.

Η ανακοίνωση της Eni έρχεται πριν από την προθεσμία πληρωμής της ρωσικής εταιρείας, η οποία λήγει γύρω στις 20 Μαΐου. Νωρίτερα τη Δευτέρα (16 Μαΐου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε τη στάση της σχετικά με τις πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις του μπλοκ.

Το τελευταίο διάστημα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni Claudio Descalzi ακολούθησε την κυβέρνηση σε επίσημες επισκέψεις στην Αλγερία, την Αγκόλα, το Κονγκό και αρκετές άλλες χώρες για την υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου και να βρει εναλλακτικές λύσεις για τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Παρ’ όλα αυτά, η Ρώμη εισάγει περίπου το 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και δεν μπορεί να περιορίσει άμεσα τις προμήθειες.

Ακόμη και αν η Eni ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια, οι πληρωμές φυσικού αερίου «θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται σε ευρώ», δήλωσε η ιταλική εταιρεία που ελέγχεται από το κράτος. Σε περίπτωση οποιασδήποτε καθυστέρησης ή τεχνικής αδυναμίας να ολοκληρωθεί η μετατροπή εγκαίρως, «δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στις προμήθειες», πρόσθεσε η Eni.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

34o Grand Prix Μάχης της Κρήτης – Στέλιος Καραμπινάκης 2024

Ο Σκοπευτικός Σύλλογός “O Βάρδας” διοργανώνει στο Εθνικό Σκοπευτήριο...

Σπιτικές προτάσεις: Τσουρέκια

Τέσσερα κιλά αλεύρι, δέκα αβγά (τα δύο απ’ αυτά...

Μουσική παράσταση με αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία στην αυλή της Κατάληψης Rosa Nera

Σε μια μουσική παράσταση με της συλλογικότητας, αύριο Σάββατο...