25.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» – Πότε θα γεννηθούν κι άλλοι Τερτσέτηδες;

Ημερομηνία:

Του Α. Χαρχαλάκη συγγραφέα-ερευνητή-ποιητή

Για όσους τυχόν δεν ξέρουν ποιος ήταν ο Τερτσέτης, ας μάθουν πως ήταν ο δικαστής που αρνήθηκε να δικάσει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, όταν τα πάθη του εμφυλίου – εν μέσω της τουρκικής κατοχής – ήταν οξυμένα.

Όπως βλέπετε, στον τίτλο μιλώ για την λαχτάρα κάθε ελληνικής ψυχής, που επηρεάζεται από τη νέα κατοχή της Ελλάδας μας, να γεννηθούν κι άλλοι Τερτσέτηδες. Με το « κι άλλοι» εννοώ πως έχει γεννηθεί τουλάχιστον ένας: ο εισαγγελέας πρωτοδικών Χανίων, αξιοσέβαστος και 100% Έλληνας, κύριος Γιάννης Πενταγιώτης! Που μιλά γι’ αυτό που ζούμε όλοι εμείς οι «Άθλιοι» του ελλαδιστάν, χωρίς φόβο αλλά με ιερόν πάθος, αυτό που θα έπρεπε να έχει ο κάθε λειτουργός της διαχρονικής και αδέκαστης Θέμιδος! Πέραν των άλλων,  έστω άκων, προσπαθεί να στήσει σε υψηλό βάθρο το κύρος της Δικαιοσύνης. Της οποίας πολλοί εξ ημών, καταμαρτυρούμε επιλεκτικότατα τα την απονομή της. Πιστεύοντας σχεδόν απόλυτα έκαστος εξ  ημών πως ισχύει γι’ αυτή την … ανεξάρτητη αρχή της πολιτείας, το ρηθέν: εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω». Εκεί που λέει κοινωνία βάλτε σεις αγαπητοί μου τη λέξη πολιτεία. Ψιλά γράμματα, ίσως σκεφτεί κάποιος, αυτή η στάση του αδέκαστου και τολμηρού εισαγγελέως, Και πιστεύω πως αυτός ο κάποιος ή κάποιοι, δεν βρίσκονται στη μερίδα των ανέργων, την των κατεστραμμένων μικρομεσαίων, των μεταναστών πτυχιούχων, των τρεφόμενων από τα «φιλόπτωχα» συσσίτια. Σίγουρα όμως είναι … εκλεκτά μέλη της «σιωπηλής πλειοψηφίας» και των Γιές μου! είναι αυτοί που ονειρεύονταν ανέκαθεν την Ελλάδα προτεκτοράτο γιατί έχουν εύκαμπτη οσφύ και «θέλουν του κισσού το πλάνο ψήλωμα, σε ξένα αναστηλώματα δεμένο» όπως λέει ένα ποίημα που το ‘μαθα στα χρόνια της στοιχειώδους μαθητείας μου. Θέλουν «οι ταλαίπωροι να μπαλωθούν» και γι’ αυτό κάνουν τα πάντα να ‘ρθουν οι «βάρβαροι που περιμένουν» κατά Καβάφην. Κι αν δεν έρθουν, για διάφορους λόγους, τους φέρνουν ντε και καλά εκείνοι! Μόνο που οι «βάρβαροι» ποικίλουν από άποψη προέλευσης , ανά εποχήν!

Στην εποχή μας ήρθαν – όπως και στα παιδικά μου χρόνια- από την Γερμανία. Κουβάλησαν μαζί τους ένα σωρό παρατρεχάμενους: πιστωτές, γραμματείς, «επενδυτές» με επενδύσεις στον …πλούτο της χώρας μας! Δηλαδή «τη σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα»! Όμως η μήτρα που γεννά τους νέους τερτσέτηδες, δεν έγινε ακόμα στέρφα! Ευτυχώς, γιατί προσωπικά είχα αρχίσει να ανησυχώ και για την απουσία φωνών όπως του εν λόγω εισαγγελέως, αλά και για την ακίνδυνη κοινωνική «νηνεμία» αυτού του λαού, που έχουν βαλθεί «λυτοί και δεμένοι» να τον εξανδραποδίσουν. Και όσον αφορά τους … δεμένους, τους γνωρίζετε αγαπητοί μου, κάποιοι από σας τους ψηφίσατε κιόλας! Κι αυτοί οι ερίφηδες , θεώρησαν τις ψήφους σας σαν έγκριση για να υπηρετήσουν τα ταξικά τους αντεθνικά βιλαέτια. Δεν σας συγχωρώ βεβαίως, αν και συμπάσχω με σας, που φτάσαμε να ακούμε για τρόικες, δανειστές και άλλα Φρικιά και να φρίττουμε, όπως όταν δει ένας άοπλος ένα θηρίο μπροστά του! Αν κι εμείς δεν δίνουμε «Γην και ύδωρ» στους τροϊκανούς, ασχέτως πως … δίνουμε βιταμίνες, πρωτεΐνες και λιπαρά από τα σαρκία μας!

Όμως κάποιοι δυστυχώς εξ ημών και υμών δεν καταλάβαμε πως «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Το κατανόησε όμως ένας ακέραιος και θαρραλέος εισαγγελέας, που αξίζει το σέβας και την τιμή μας!!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του...

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια...

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις...