Ένα θεματικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε πρόσφατη με τίτλο: “Αξιοποιώντας τα άγρια χόρτα της Κρητικής γης στην τοπική γαστρονομία και βιώσιμο τουρισμό”.
Η ομάδα Κυκλαδίτικος Μινωικός και Μυκηναϊκός Πολιτισμός, του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου και οι καταξιωμένοι σεφ της “Ολυμπιακής Ομάδας Γαστρονομίας” παρουσίασαν πιάτα με βάση τα άγρια χόρτα του Ψηλορείτη και τοπικά προϊόντα παραγωγών της περιοχής.
Ως πρωτοβουλία ακούγεται καλή, αλλά εμείς τρομάζουμε στην ιδέα τα κρητικά αγριόχορτα, αγριόχορτα που έχουν θρέψει γενιές και γενιές φτωχών Κρητικών να γίνουν γκουρμέ έδεσμα για τα στομάχια πλούσιων τουριστών.
Τρομάζουμε στην ιδέα ότι θα συλλέγονται οργανωμένα από εταιρείες που σκοπό θα έχουν να τα πουλήσουν σε ακριβά πορτοφόλια μετατρέποντας έτσι μία κατεξοχήν λαϊκή τροφή σε προνόμιο αυτών που θα τα αντέχει η τσέπη τους.
Πόσο “βιώσιμος” είναι ένας τέτοιος τουρισμός για τον ντόπιο πληθυσμό;