Η «νονά» του ισραηλινού εποικιστικού κινήματος μιλάει για εκδίωξη εκατομμυρίων Παλαιστινίων, δηλώνει πως η Γάζα «ολοκλήρωσε την ιστορική της πορεία» και αρνείται να εκφράσει οποιαδήποτε θλίψη για τους 20.000 νεκρούς Παλαιστίνιους ανήλικους
Την παγκόσμια κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι θέσεις της Ντανιέλα Βάις, γνωστής ως «νονά του ισραηλινού εποικιστικού κινήματος», μέσα από μια έντονα φορτισμένη και αποκαλυπτική συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν. Η συνέντευξη επικεντρώθηκε στη συνεχιζόμενη Ισραηλινή Κατοχή στη Δυτική Όχθη, τις προθέσεις εποικισμού της Γάζας, αλλά και το μαζικό κύμα βίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 20.000 παιδιά από τις 7 Οκτωβρίου.
Η Βάις, αμετανόητη, υπερασπίζεται το σχέδιο πλήρους εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, παρουσιάζοντάς το όχι ως «φιλοδοξία», αλλά ως «ιστορική αναγκαιότητα» μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Δηλώνει ότι «οι κάτοικοι της Γάζας τελείωσαν την ιστορική τους πορεία στη Γάζα» και προτείνει την αποστολή τους σε τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος.
«Οι τρομοκράτες θα σκοτωθούν και όσοι τους στηρίζουν θα πρέπει να μεταναστεύσουν. Δεν είναι θέμα φιλοδοξίας. Η μόνη μου φιλοδοξία είναι να εγκαταστήσω Εβραίους σε κάθε γωνιά της γης που μας έδωσε ο Θεός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Έλλειψη κάθε ενσυναίσθησης για τα Παλαιστινιακά παιδιά
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πιρς Μόργκαν πίεσε τη Βάις να εκφράσει έστω και ελάχιστη θλίψη ή ενσυναίσθηση για τα περισσότερα από 20.000 νεκρά παιδιά στη Γάζα. Η απάντησή της ήταν χαρακτηριστικά ψυχρή:
«Οι γονείς τους θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί και να μην τους διδάσκουν να μισούν τους Εβραίους. Αυτό είναι το μόνο που έχω να πω.»
Όταν ο Μόργκαν της έδωσε επανειλημμένα την ευκαιρία να καταδικάσει τους θανάτους ή να εκφράσει ανθρώπινη θλίψη, εκείνη αρνήθηκε, δηλώνοντας πως «είπε ό,τι είχε να πει». Ο δημοσιογράφος κατέληξε:
«Σας έδωσα επτά ευκαιρίες. Δεν νοιάζεστε. Δεν μπορείτε καν να τους αποκαλέσετε Παλαιστίνιους».
Η άρνηση της παλαιστινιακής ταυτότητας
Σε ένα ακόμη προκλητικό σημείο της συνέντευξης, η Βάις αμφισβήτησε την ίδια την ύπαρξη των Παλαιστινίων ως λαού:
«Η λέξη “Παλαιστίνη” είναι εφεύρεση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, που ήθελε να σβήσει την εβραϊκή ταυτότητα. Δεν θα δεχθώ να ενισχύσω μια τέτοια στρέβλωση. Οι Άραβες που έρχονται σήμερα θέλουν να καρπωθούν την επιτυχία του εβραϊκού κράτους.»
Η άρνηση της παλαιστινιακής ταυτότητας, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και οργανισμούς, συνιστά ρητορική εθνοκάθαρσης, εφόσον συνοδεύεται από πράξεις βίαιης μετακίνησης πληθυσμών και αποστέρησης βασικών δικαιωμάτων.
Η πρόκληση περί «πειράματος» και οι μονόπλευρες αφηγήσεις
Όταν ο Π. Μόργκαν πρότεινε υποθετικά να απομακρυνθούν Ισραηλινοί από τμήμα του Ισραήλ για να εγκατασταθούν εκεί Παλαιστίνιοι, η Βάις απέρριψε οργισμένα την ιδέα:
«Γιατί να κόψουμε κομμάτια από το μικροσκοπικό μας κράτος; Δεν είμαστε εργαστήριο για πειράματα. Το Ισραήλ είναι η γη που μας έδωσε ο Θεός.»
Επιπλέον, χαρακτήρισε την απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005 ως «αποτυχημένο πείραμα», το οποίο, κατά την άποψή της, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Αρνήθηκε κάθε προοπτική συνύπαρξης, λέγοντας: «Δεν θέλουμε καμία επαφή πια με τους κάτοικους της Γάζας.»
Αντιδράσεις για υποστήριξη πολεμικών εγκλημάτων
Ο Μόργκαν της υπενθύμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση την έχει επισήμως καταδικάσει, περιγράφοντάς τη ως «επικεφαλής εξτρεμιστών εποίκων» που «υποστηρίζουν και προωθούν πράξεις επιθετικότητας και βίας».
Η ίδια απάντησε:
«Δεν κρύβω τίποτα. Τα λέω δημόσια. Αν αυτό θεωρείται έγκλημα, γιατί μου δίνετε τόσο χρόνο στο πρόγραμμά σας;»
Ο Μόργκαν απάντησε: «Γιατί θέλω να σας κάνω να λογοδοτήσετε. Για να σας κάνω να καταλάβετε πως αυτό που κάνετε συνιστά έγκλημα πολέμου και πρέπει να σταματήσει».
Η Διεθνής Νομιμότητα και η Αρπαγή Εδαφών
Η συνέντευξη έκλεισε με τον Πιρς Μόργκαν να διαβάζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, των Ηνωμένων Εθνών, και της βρετανικής κυβέρνησης, που καταδικάζουν τις ισραηλινές κατοχές σε Δυτική Όχθη, Ανατολική Ιερουσαλήμ και Γάζα ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η Βάις, αδιαφορώντας πλήρως για τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις του Ισραήλ, δήλωσε:
«Οι Εβραίοι επέστρεψαν στη γη τους μετά από 2.000 χρόνια διωγμών. Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή. Το Ισραήλ είναι δώρο του Θεού.»



