21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Θανάσιμα μυστικά στα δημόσια νοσοκομεία – Nα δοθούν απαντήσεις για το υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων στις ΜΕΘ

Ημερομηνία:

Του Βασίλη Σκουρή

Το τελευταίο 24ωρο, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 213 (59,66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 144 (40,34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι- Η επιτροπή Τσιόδρα έχει χρέος να πάρει θέση.

Τα τελευταία 24ωρα έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των τριπλά εμβολιασμένων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Για παράδειγμα, το τελευταίο 24ωρο, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 213 (59,66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 144 (40,34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Όπως μας είπε μέλος της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύει το υπουργείο Υγείας, ανάλογη τάση δεν παρατηρείται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στις ΗΠΑ.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την κατ οίκον φροντίδα (αποστολή φαρμάκων μετά από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ), με τις νοσηλείες και τις δυνατότητες του ΕΣΥ να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Γι αυτό άλλωστε καταγράφεται ελληνικό ρεκόρ θνητότητας στις ΜΕΘ από Covid-19.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τις τελευταίες μέρες η φρίκη της Πάτρας έχουν βγάλει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την πανδημία. Ωστόσο, εξακολουθούν να πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι καθημερινά χωρίς αυτό να απασχολεί την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.

Έχουν ακουστεί κατά καιρούς πολλά για να εξηγηθεί η ελληνική ιδιαιτερότητα του υπερβολικού αριθμού θανάτων από κορονοϊό: Ανεπαρκείς υποδομές, υποστελέχωση του ΕΣΥ, έλλειψη εξειδίκευσης προσωπικού, υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθυστερημένη εισαγωγή στα νοσοκομεία λόγω άγνοιας, προκαταλήψεων ή θρησκοληψίας.

Δεν έχει δοθεί, όμως, μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ερμηνεία που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση αλλαγών στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας, εφόσον βέβαια υπήρχε η πολιτική βούληση.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την αύξηση διασωληνώσεων τριπλά εμβολιασμένων ασθενών. Το θέμα δεν αγγίζεται καν και απλώς αφήνεται να εννοηθεί ότι από φθινόπωρο πάμε για τέταρτο εμβόλιο αφού κάνουμε μια τρίμηνη-τετράμηνη θερινή-τουριστική ανάπαυλα.

Είναι εντελώς λάθος να κρύβεται ένα πρόβλημα και να επιχειρείται να λυθεί χωρίς να εντοπιστεί η αιτία του. Η επιτροπή Τσιόδρα έχει χρέος να πάρει θέση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...