Την Κυριακή 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε άλλη μια μαζική διαμαρτυρία στην Κρήτη, στη Χώρα Σφακίων, με την ενεργό συμμετοχή συμπολιτών μας από όλη την Ελλάδα. Για την επιτυχημένη από όλες τις απόψεις διαμαρτυρία δείτε το άρθρο μας εδώ. Έντονη παραφωνία στη γιορτή των πολιτών αλλά και ασέβια προς τους Σφακιανούς που φιλοξένησαν την εκδήλωση θεωρήθηκε από παραβρισκόμενους η παρουσία του Πάνου Καμμένου και του επιτελείου του (Μαριάς, Μαρκάτος, σωματοφύλακες, κ.ά.). Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος παρέστη στην εκδήλωση,όπως και πολλοί άλλοι υποψήφιοι των ερχόμενων εκλογών, τα ονόματα των οποίων διαβάστηκαν μαζί με αυτά των συλλόγων που βρέθηκαν στα Σφακιά για συμπαράσταση. Ο κ. Καμμένος όμως είχε και άλλες αξιώσεις: να μιλήσει στην εκδήλωση που οργανώθηκε ενάντια στην υδρόλυση των χημικών του πολέμου απ’ τη Συρία. Μάλιστα, είχε για ώρα στηθεί μπροστά στην εξέδρα των ομιλητών περιμένοντας με βεβαιότητα ότι και αυτός θα μιλήσει.
Η απαίτηση αυτή του κ. Καμμένου δεν έγινε δεκτή από τα μέλη του ανοιχτού συντονιστικού Χανίων, μιας και ήταν ειλημμένη απόφαση του συντονιστικού ότι κανένας υποψήφιος βουλευτής κλπ δεν θα μιλήσει καθώς πολλοί θα ήταν αυτοί που θα έσπευδαν να εκμεταλλευτούν την περίσταση του “έτοιμου κοινού” των 1500 και πλέον συγκεντρωμένων για ψηφοθηρικούς σκοπούς, αλλά αυτό είναι κάτι που προκαλεί τη δυσαρέσκεια των παραβρισκόμενων – ειδικά σε μια προεκλογική περίοδο. Η απόφαση τηρήθηκε αυστηρά, περιορίζοντας τις ομιλίες στις τρεις, όσα είναι και τα συντονιστικά Χανίων, Ρεθ’ύμνου και Ηρακλείου, συν αυτή του Βαγγέλη Πισσία, πλοιοκτήτη του ψαροκάικου και μέλους της διαρκούς επιτροπής για την ειρήνευση στη Συρία.
Η απόφαση αυτή δεν άρεσε στον κ. Καμμένο που είχε φαίνεται προεξοφλήσει το κοινό του, καθώς ήδη την προηγούμενη μέρα στη χανιώτική ιστοσελίδα www.flashnews.gr υπήρχε ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα μιλήσει στην εκδήλωση. Η έντονη δυσαρέσκειά του, που δεν άφηναν “έναν πρόεδρο κόμματος” να μιλήσει “ως όφειλαν”, στην αρχή εκφράστηκε με επίμονες προσπάθειες να πάρει τον λόγο, ενώ όταν κατάλαβε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, άρχισε να βρίζει τα μέλη του συντονιστικού χαρακτηρίζοντάς τους “κοπρόσκυλα” και άλλα πολλά.
Εκνευρισμένος αποχώρησε για να αποβιβαστεί στο ψαροκάικο που θα έβγαζε τον ίδιον και το επιτελείο του στην εν πλω διαμαρτυρία. Προκειμένου όμως να επιβιβαστεί σε αυτό έπρεπε να περάσει μέσα από τον Άη Νικόλαο, το ψαροκάικο που είχε συμμετάσχει στο Ένα Καράβι για τη Γάζα και είχε μόλις φτάσει στην Κρήτη από την Αθήνα μεταφέροντας ακτιβιστές, μιας και είχε δέσει πάνω του – το Άη Νικόλας βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δίπλα σχεδόν στην εξέδρα.
Οι επιβαίνοντες στο ψαροκάικο τον γιουχάισαν για την ψηφοθηρική, όπως την χαρακτήρισαν, συμπεριφορά του. Ένας από τους σωματοφύλακές του προπηλάκισε τον κόσμο βρίζοντας χυδαία. Το επεισόδιο δεν έλαβε έκταση χάρη στην ψυχραιμία όλων των παραβρισκόμενων.
Ο Καμμένος ζητά βοήθεια από το Λιμενικό.
Θα νομίσει ίσως κανείς πως η προσβλητική συμπεριφορά προς τους ντόπιους και τους καλεσμένους τους είναι αυτή που μόλις περιγράψαμε. Όμως, αυτή ήταν μόνο μια μικρή εισαγωγή, προς ερμηνεία του συμβάντος που έλαβε χώρα στη συνέχεια. Στη συνέχεια, λοιπόν, ήρθε το Λιμενικό εμποδίζοντας τον απόπλου του Καραβιού για τη Γάζα με τη δικαιολογία ότι ήταν υπεράριθμο και έπρεπε να μείνει μέσα μόνο το πλήρωμά του. Βέβαια, μόλις πριν είχε φύγει το καΐκι των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” με πολύ περισσότερα άτομα απ’ όσα επιτρέπεται. Για πολύ ώρα το λιμενικό σώμα στα Σφακιά δεν επέτρεπε στον Αη Νικόλα/Καράβι για τη Γάζα να φύγει, ενώ ήδη τα άλλα σκάφη έβγαιναν στα ανοιχτά. Τους λόγους για την επιμονή του λιμενικού καθώς και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφάρμοζε αναγκάστηκε να εξηγήσει το ίδιο το λιμενικό στον πλοιοκτήτη του ψαροκάικου, μιας και ήδη είχε αρχίσει να δημιουργείται έντονος διαπληκτισμός στην προβλήτα.
Όπως είπαν, ο κ. Καμμένος είχε καταγγείλει στο λιμενικό ότι κάποιος τον εξέβρισε από τους παραβρισκόμενους στο πλοίο και δεν επέτρεπαν να φύγει το δικό μας σκάφος για να διευθετηθεί το γεγονός. Φυσικά, μια τέτοια κίνηση δεν είχε κανένα νόημα, καθώς θα ήταν υποχρεωμένο να κρατήσει επί τόπου όλους τους συντελεστές του “συμβάντος”, άρα και τον κ. Καμμένο. Όπως όμως διαπιστώσαμε στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος είχε ήδη υποδείξει στους λιμενικούς κάποιον και αυτοί προσπαθούσαν με ψέματα και τεχνάσματα να τον κάνουν να βγει από το πλοίο και όταν ο κόσμος αναχωρήσει για τα ανοιχτά του Λυβικού να τον συλλάβουν.
Το πλήρωμα από το Ένα Πλοίο για τη Γάζα όμως γνωρίζει πως να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις, και ξεκίνησε για τη διαμαρτυρία του χωρίς να περιμένει την έγκριση του Λιμενικού.
Και βγήκαμε στα ανοιχτά, με τα 6 μποφώρ να μας χτυπάνε ευχάριστα. Έχοντας χάσει στο κρυφτούλι που έπαιζαν οι υπεύθυνοι του λιμενικού, δεν επέτρεπαν στους επιβαίνοντες στον Αη Νικόλα να αποβιβαστούν κατά την επιστροφή του αν ένας συγκεκριμένος επιβάτης δεν τους έδινε ταυτότητα ή δεν τους ακολουθούσε για εξακρίβωση στοιχείων. Ακολούθησε ο χαμός. Ο καπετάνιος και ο πλοιοκτήτης αρνήθηκαν να αφήσουν οποιοδήποτε μέλος των επιβαινόντων μόνο του απαιτώντας να βγουν από το πλοίο όλοι και να πάνε στη δουλειά τους. Σχεδόν με το ζόρι βγήκαμε έξω, και τότε είδαμε άλλα δέκα άτομα του λιμενικού να έρχονται. Ταυτόχρονα όμως ερχόταν και ο δήμαρχος Σφακίων κ. Πολάκης απαιτώντας κι αυτός από το λιμενικό να μην αμαυρώνει τη διαμαρτυρία μας. Μάταια. Κι εκεί που νομίσαμε όλοι πως η ένταση θα κλιμακωθεί κι άλλο, ένας κοστουμαρισμένος κύριος από το επιτελείο του κ. Καμμένου ήρθε και είπε στον λιμενικό: “Ο κύριος Καμμένος επιθυμεί να λήξει εδώ το περιστατικό, ας μην συνεχιστεί άλλο αυτό”. Και αυτομάτως οι λιμενικοί μας είπαν ότι έληξε!
Φεύγοντας από το σημείο είδαμε τον κ. Μαριά (των Ανεξάρτητων Ελλήνων) να δίνει συνέντευξη σε κάποιο κανάλι. Το κόμμα του κ. Καμμένου βρήκε τη δημοσιότητα που αποζητούσε. Αλλά ο κόσμος ήδη γιουχάιζε την απαράδεκτη και προσβλητική για τους Σφακιανούς και όλους τους παραβρισκόμενους συμπεριφορά. Εμείς απλώς να συγχαρούμε το Συντονιστικό του νομού Χανίων ενάντια στην καταστροφή των χημικών στη Θάλασσα που δεν άφησε αυτή τη διαμαρτυρία να γίνει βορά στις προεκλογικές ορέξεις των -ουκ ολίγων- υποψηφίων.