21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Θρήνος δίχως τέλος σε Τουρκία και Συρία – Μεγαλύτερη τραγωδία και από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα

Ημερομηνία:

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Τουρκία και τη Συρία, που ξεπερνά το τρομερό πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, με τους νεκρούς πλέον να είναι περισσότεροι από 23.000.

Ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών σεισμών που συγκλόνισαν τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, αυξήθηκε εκ νέου, καθώς στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 19.875 θάνατοι από τους σεισμούς, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.

Νωρίτερα σήμερα, διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια μια μητέρα και το μόλις 10 ημερών μωράκι της. Όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Περισσότεροι από 3.466 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Συρία και ως εκ τούτου ο απολογισμός των θυμάτων στις δύο χώρες ανέρχεται σε τουλάχιστον 23.341.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 23 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν από την καταστροφή, ενώ ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ τονίζει πως έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι στη Συρία.

Νωρίτερα, νεκρό εντοπίστηκε το ζευγάρι των Ελλήνων που αναζητούνταν στην Αντιόχεια. Οι Τούρκοι διασώστες που έψαχναν στα συντρίμμια της πολυκατοικίας που βρισκόταν το ζευγάρι των Ελλήνων που έμενε στην Τουρκία, αρχικά εντόπισαν το πτώμα του άνδρα κάτω από τόνους τσιμέντου. Λίγο αργότερα, εντοπίστηκε και το σώμα της γυναίκας του ομογενή.

Η βοήθεια «δεν φτάνει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν», αναγνώρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέντε ημέρες μετά τον σεισμό.

«Η καταστροφή επηρέασε τόσα πολλά κτίρια (…) που δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να παράσχουμε την έκτατη βοήθεια όσο γρήγορα ελπίζαμε», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε επίσκεψή του στην πόλη Αντιγιαμάν (νότια), που έχει πληγεί σοβαρά από την καταστροφή.

Ο Ερντογάν είχε ήδη αναγνωρίσει την Τετάρτη «κενά» στην ανταπόκριση των αρχών στο σεισμό, λέγοντας ότι είναι «αδύνατον να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή».

"google ad"

Ο πανταχού παρών Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 20 χρόνια και επιθυμεί να παραμείνει μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, επικρίνεται έντονα από τους επιζώντες για τη βραδύτητα της άφιξης της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Στην επαρχία Αντιγιαμάν, μια από τις πληγείσες από τους σεισμούς, ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες «δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».

Πολλοί άνθρωποι καταγγέλλουν ελλείψεις σε διαθέσιμα μέσα, ιδίως σε προμήθειες. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε την Πέμπτη την ανάπτυξη περισσότερων ανυψωτικών μηχανημάτων και διασωστών – ειδικά ξένων – στην πόλη.

«Μπορεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να υπήρξαν ελλείψεις, τεχνικά προβλήματα, αλλά είμαστε στο πλευρό του λαού μας με όλα μας τα μέσα», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει «πιθανόν τη μεγαλύτερη ομάδα διάσωσης στον κόσμο, με 141.000 διασώστες».

Παράλληλα, ανέφερε ότι κάποιοι άνθρωποι λεηλατούν καταστήματα και επιτίθενται σε επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην επαρχία θα επιτρέψει στο κράτος να επιβάλει τα αναγκαία τιμωρητικά μέτρα.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...