27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

ΘΥΜΗΣΕΣ: Βασίλης Κόκκινος και τα “γεγονότα της Νομαρχίας” στα Χανιά το 1990

Ημερομηνία:

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Κόκκινος. Ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου στην περίοδο του Ειδικού Δικαστηρίου

Ήταν ο άνθρωπος που επρόσκειτο εμφανώς στην κυβέρνηση του αείμνηστου Κ. Μητσοτάκη. Στυγνός εκτελεστής εντολών. Ο άνθρωπος που μειοψήφησε μεν στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά συνέταξε την έκθεση της μειοψηφίας υπέρ της καταδίκης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο άνθρωπος που όπως διεδίδετο παρενέβαινε σε δίκες, όπως τότε με τα συγκλονιστικά «γεγονότα της Νομαρχίας» το 1990.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες παρενέβη και έδωσε αυστηρές ντιρεκτίβες όπως αυτές που μου επιβλήθηκαν:

1. Περιορισμός εξόδου στο εξωτερικό

2. Εγγυοδοσία 200.000

Αυτά έως την τελική δίκη μου, αφού είχε κερδίσει στο μεταξύ τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, και μετά παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος.

Τότε ο εισαγγελέας της έδρας ο κ. Σταύρος Τζουλάκης, απαλλαγμένος πλέον από την πίεση του Β. Κόκκινου εξέφρασε την πραγματικότητα: ότι υπερασπίστηκα τη δημοκρατία και τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας κ.τ.λ., με απάλλαξε των κατηγοριών πανηγυρικά απονέμοντάς μου και τους σχετικούς επαίνους.

Γνωστές ήταν οι διαμάχες του Κόκκινου με τον βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Η κόντρα τους ξεκίνησε την περίοδο 1977—1979, όταν ο Κόκκινος, ως εφέτης, ήταν προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών και ο Γιαννόπουλος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η κορύφωση της διαμάχης ήλθε την περίοδο 1991—1992, όταν ο Γιαννόπουλος μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του στο Κανάλι 29 ασκούσε δριμεία κριτική στους χειρισμούς του Κόκκινου στο Ειδικό Δικαστήριο. Την περίοδο 1996—2000 η διαμάχη συνεχίστηκε, όταν ο συνταξιούχος πια Κόκκινος με άρθρα του στον Τύπο ασκούσε κριτική στην πολιτική που εφάρμοζε ο Γιαννόπουλος ως υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Γιαννόπουλος ανταπέδιδε με δικά του άρθρα για την πολιτεία του Κόκκινου στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Εκτός από τον Γιαννόπουλο, ο Κόκκινος ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση και με τον συνάδελφό του δικαστή Στέφανο Ματθία, που ήταν ο διάδοχός του στην προεδρία του Αρείου Πάγου. Ο Ματθίας σε άρθρο του υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα η ελληνική Δικαιοσύνη να βρίσκεται υπό εκκλησιαστική κηδεμονία» και στηλίτευσε πρακτικές όπως το να γίνεται αγιασμός κατά την έναρξη του δικαστικού έτους ή να συμμετέχουν ιερείς σε εκδηλώσεις του δικαστικού σώματος. Ο Κόκκινος κατηγόρησε τον Ματθία για αυτές του τις απόψεις και υποστήριξε ότι είναι επίορκος.

Αυτά για την ιστορία κι με αφορμή τον θάνατο ενός ανθρώπου που έτσι κι αλλιώς έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στα πράγματα, όχι μόνο της δικαιοσύνης, αλλά και γενικότερα της πολύπαθης χώρας μας.

Νίκος Ν. Αγγελάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...