16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ιάπωνας καθηγητής του Yale: “Να αυτοκτονήσουν μαζικά οι ηλικιωμένοι” – Σάλος σε ΗΠΑ και Ιαπωνία

Ημερομηνία:

O Γιουσούκε Ναρίτα είναι επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και κατάγεται από την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια είναι μία γερασμένη κοινωνία (ίσως η πιο γερασμένη του αναπτυγμένου κόσμου) ενώ έχει και το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε απόλυτο ποσό.

Τι προτείνει λοιπόν ο 37χρονος Ναρίτα για την αντιστροφή αυτής της πράγματι προβληματικής πραγματικότητας στην Ιαπωνίας; Μαζική αυτοκτονία των ηλικιωμένων, ακόμη και με τη μέθοδο του Sepuku που χρησιμοποιούσαν οι ατιμασμένοι Σαμουάι τους προηγούμενους αιώνες.

Ακούγεται και είναι εξοργιστικό. Ενας καθηγητής να εκφράζει, δημοσίως μάλιστα, μία τόσο μισάνθρωπη άποψη, που θα έκανε ακόμα και τον Χίτλερ να ντραπεί. Ωστόσο, διατυπώθηκε και με τη βοήθεια των social media έκανε εύκολα το γύρο του κόσμου όπως μας πληροφορούν οι Times της Νέας Υόρκης.

Οταν άρχισε να δημιουργείται ντόρος, ο καθηγητής Ναρίτα έκανε ένα βήμα πίσω. “Οι φράσεις μου δεν ήταν από μία αφηρημένη αναφορά για να καταδείξω το πρόβλημα. Στην Ιαπωνία οι ίδιοι άνθρωποι για πάρα πολλά χρόνια διαφεντεύουν το χώρο των επιχειρήσεων, των media και της πολιτικής” τόνισε.

Η αναδίπλωση του καθηγητή δεν έπεισε πολλούς. Ενας άνθρωπος ο οποίος έχει ως μότο στο λογαριασμό του στο twitter “αυτά που σου λένε ότι απαγορεύεται να πεις είναι συνήθως αλήθεια” φαίνεται ότι διαθέτει περισσή αυτοπεποίθηση και θάρρος.

Τόσο ώστε να βάζει πάνω στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η ευθανασία κάποια στιγμή στο μέλλον, ακριβώς για να μειωθεί ο μέσος όρος ζωής των ζώντων πολιτών.

Στην Ιαπωνία τέτοιους είδους συζητήσεις δεν εκπλήσσουν, όχι τόσο όσο παλιά τουλάχιστον. Ο αρθρογράφος Μασάτο Φουχισάκι έγραψε πρόσφατα ότι η κοινωνική πρόνοια στους ηλικιωμένους θα πρέπει να διακοπεί ενώ πριν από περίπου μία δεκαετία ο Υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο είχε ισχυριστεί ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να… βιαστούν να πεθάνουν.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι πέρυσι ταινία (Plan 75) είχε ως κεντρικό μοτίβο σεναρίου πωλητές να επιχειρούν συνταξιούχους να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ευθανασίας που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση.

Με την πρόοδο της επιστήμης και ενώ διανύουμε τον 21ο αιώνα εδώ και 23 χρόνια θα έλεγε κανείς ότι ο μοναδικός στόχος της ανθρωπότητας θα ήταν η άνοδος του μέσου όρου ζωής και του βιοτικού επιπέδου.

Ομως, κάποιοι ιδεοληπτικοί πιστεύουν ότι όλα τα δεινά για τα αδιέξοδα των σύγχρονων κοινωνιών θα ξεπεραστούν αν εξαφανίσουμε μαζικά τους ηλικιωμένους.

Ισως οι απόψεις του καθηγητή Ναρίτα να μην είναι τόσο μειοψηφικές όσο νομίζουμε. Αλλωστε από τότε που τις εξέφρασε, οι ακόλουθοί του στα social media αυξάνονται ραγδαία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ