14.8 C
Chania
Τρίτη, 17 Μαρτίου, 2026

Ιαπωνία: Ένας στους δέκα πολίτες είναι ηλικίας άνω των 80 ετών

Ημερομηνία:

Ένας στους δέκα πολίτες στην Ιαπωνία είναι ηλικίας 80 ετών και άνω, καθώς το ποσοστό των ηλικιωμένων ανήλθε σε νέο υψηλό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν χθες Κυριακή στη δημοσιότητα.

Οι ηλικιωμένοι στην Ιαπωνία, δηλαδή εξ ορισμού οι πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω, αντιπροσωπεύουν το 29,1% του συνολικού πληθυσμού (σ.σ. νέο ρεκόρ), σύμφωνα με τη δημογραφική ανάλυση που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών ενόψει της σημερινής Ημέρας Σεβασμού προς τους Ηλικιωμένους.

Η Ιαπωνία θεωρείται η χώρα με τους περισσότερους ηλικιωμένους σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά από το 1950 που ο αριθμός των ηλικιωμένων στην Ιαπωνία μειώθηκε: κατά περίπου 10.000 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας σε 36,2 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των πολιτών ηλικίας 75 ετών και άνω ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 20 εκατομμύρια. Οι ηλικιωμένοι 80 ετών και άνω αυξήθηκαν κατά 270.000 σε σύγκριση με πέρυσι και ανέρχονται σήμερα σε 12,5 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του συνολικού πληθυσμού της Ιαπωνίας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο αριθμός των πολιτών 65 ετών και άνω που εξακολουθούν να εργάζονται αυξήθηκε για 19η διαδοχική χρονιά και υπολογίζεται σε 9,12 εκατομμύρια. Το ποσοστό των ηλικιωμένων εργαζόμενων αυξήθηκε φέτος σε 25,2%. Καθώς σχεδόν ένας στους επτά εργαζόμενους στην Ιαπωνία θεωρείται «ηλικιωμένος», το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο μεταξύ των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Δεδομένης της υπογεννητικότητας και της έλλειψης εργατικού δυναμικού σε μια κοινωνία που γερνάει ταχύτατα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιαπωνίας υπογραμμίζει πως αναμένει περαιτέρω αύξηση των προαναφερθέντων δεικτών τα επόμενα χρόνια.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήλωση-βόμβα του υφυπουργού Ναυτιλίας: Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να στείλει το ναυτικό στα Στενά του Ορμούζ

Ο Στέφανος Γκίκας, υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μιλώντας,...

Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: Συνεχίζεται αύριο η δίκη

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί αύριο, Τρίτη 17 Μαρτίου...

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: Άμεση εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη ζητούν οι Κρητικοί δανειολήπτες

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ζητά από τους υπουργούς Πιερρακάκη και Θεοδωρικάκο την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη.

Ψήφισμα μαθητών από το Γυμνάσιο Κολυμβαρίου για τον πόλεμο στο Ιράν

Το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο Μαθητών του Γυμνασίου Κολυμβαρίου εξέδωσε ψήφισμα καταγγέλλοντας την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν και ζητώντας μη συμμετοχή της Ελλάδας.