19.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

ΙΓΜΕ: Ακριβότερο νερό με το νέο πλαίσιο

Ημερομηνία:

Σοβαρές ενστάσεις για το νέο πλαίσιο για την κοστολόγηση των υπηρεσιών ύδατος θέτουν επιστήμονες του ΙΓΜΕ. Οπως εκτιμούν, το νέο πλαίσιο θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του νερού, χωρίς όμως να εξασφαλίζει με αυτόν τον τρόπο την προστασία του υδατικού πόρου. Επιπλέον επισημαίνουν το έλλειμμα σε επιστημονική γνώση (αποθέματα, ποιότητα υδάτων κ.λπ.), ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης των ερευνητικών φορέων.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το νέο πλαίσιο, που έρχεται σε εφαρμογή κοινοτικής Οδηγίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εξέφρασε τις επιφυλάξεις του τόσο επί της αρχής, όσο και επί ειδικότερων ρυθμίσεων του πλαισίου. Συγκεκριμένα:
• Ως προς τον συνυπολογισμό του περιβαλλοντικού κόστους (της άντλησης νερού για άρδευση ή ύδρευση) οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ εκτιμούν ότι τα κριτήρια είναι ασαφή. Περαιτέρω, η θέσπιση ενιαίων κανόνων τιμολόγησης σε επίπεδο υδατικού διαμερίσματος εκτιμούν ότι είναι ανορθόδοξη, καθώς περιοχές χωρίς υδατικό πρόβλημα μπορεί να επιβαρυνθούν οικονομικά εξαιτίας των θεμάτων που αντιμετωπίζει μιαν άλλη περιοχή.• Ως προς την αύξηση του κόστους του αγροτικού νερού, ανέφεραν ότι θα επιβαρύνει το κόστος της αγροτικής παραγωγής λειτουργώντας εις βάρος των μικρών παραγωγών. Οπως σημείωσαν, μόλις το 38% των αρδευόμενων εκτάσεων εξυπηρετείται από συλλογικά δίκτυα παροχής νερού (λ.χ. ΤΟΕΒ), ενώ το υπόλοιπο από γεωτρήσεις ή άλλες πηγές.

• Τέλος, ως προς την αύξηση της τιμής του νερού ύδρευσης, υποστήριξαν ότι το μέτρο αυτό δεν έχει λειτουργήσει στο παρελθόν υπέρ της μείωσης της ζήτησης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη λειψυδρία της Αθήνας το 1990 – 1991. Αυτό που λειτουργεί υπέρ του πόρου, ανέφεραν, είναι η μείωση των διαρροών του δικτύου και η ορθολογική διαχείρισή του.

 

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στιγμές από την ιστορία της Πρωτομαγιάς στον κόσμο και στην Ελλάδα!

Του Σπύρου Δαράκη * Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη,...

Λούης Τίκας και Εργατική Πρωτομαγιά

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγος-Συγγραφέας - Ανιψιός Λούη Τίκα Πρωτομαγιά. Παγκόσμια...

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και...