23.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Ιδρυτική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικής ΒΑΠΕ

Ημερομηνία:

Σφακιανοί προχώρησαν στη δημιουργία πρωτοβουλίας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριων.

Στην ιδρυτική διακήρυξη της η Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικής ΒΑΠΕ αναφέρει τα εξής:

Κοινωνοί της συντριπτικής πλειοψηφίας των Σφακιανών που έχουν δηλώσει την αντίθεση τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών αποφασίσαμε με αυτήν την διακήρυξη να ιδρύσουμε την Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών ΒΑΠΕ ως συντονιστικό όργανο των απανταχού Σφακιανών και συμπεριληπτικό των φίλων των ελεύθερων βουνών.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας:

  • Με την διάνοιξη δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων και την διαπλάτυνση των ήδη υπαρχόντων που συνεπάγεται εκχερσώσεις και τσιμεντοποίηση μεγάλου μέρους της περιοχής
  • Με την τοποθέτηση πυλώνων υψηλότατης τάσης που εκτός από την περαιτέρω τσιμεντοποίηση και τα δεκάδες χιλιόμετρα υπέργειων καλωδίων εκπέμπουν αυξημένη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ενοχοποιείται για σοβαρά προβλήματα υγείας
  • Με την προφανή και τερατώδη διαταραχή του οικοσυστήματος σε μια ευαίσθητη περιοχή χαρακτηρισμένη Natura με απίστευτο πλούτο σε ενδημικά φυτά και άγρια ζώα και ειδικά των πτηνών της περιοχής που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σύγκρουσης με τις λεπίδες των ανεμογεννητριών που οδηγεί σε βέβαιο θάνατο
  • Με την μείωση της αισθητικής αξίας μιας περιοχής της οποίας μεγάλο μέρος του πληθυσμού βιοπορίζεται από τον τουρισμό και δη τον περιπατητικό.
  • Με την σιωπηλή απαλλοτρίωση των παραδοσιακών ιδιοκτησιών της Μαδάρας που αποτελούν τον ζωτικό χώρο των κτηνοτρόφων της περιοχής εδώ και αιώνες.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των κατοίκων θα είναι ανυπολόγιστες και αντιστεκόμαστε καθώς θεωρούμε ότι η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ΒΑΠΕ στα Ανατολικά Σφακιά  και η γενικότερη ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα ελληνικά βουνά αποτελεί επιλογή των οικονομικών συμφερόντων και του υποκινούμενου από αυτά κράτους που προωθεί χρόνια τώρα το σχέδιο της απαλλοτρίωσης των βουνών μας και της παραδοσιακής ιδιοκτησίας των βοσκότοπων προς όφελος των ελαχίστων. Εκτιμάμε επίσης ότι το μακροπρόθεσμο σχέδιο αποτελεί μια Ευρώπη διπολική στην οποία ο φτωχός Νότος θα αποτελεί τον παραγωγό και ο πλούσιος Βορράς τον καταναλωτή της πολύτιμης ενέργειας που πλέον αποτελεί χρηματιστηριακή αξία.

Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε κοινότητας να επιλέγει αν επιθυμεί ή όχι την δημιουργία αλλοτριωτικών φαραωνικών έργων στον τόπο της ειδικά αν αυτός έχει παραμείνει ανόθευτος επί χιλιάδες χρόνια μέσα στα οποία δόθηκαν αμέτρητοι αγώνες για την ελευθερία του και θεωρούμε πως υπάρχει άλλος δρόμος πράσινης ανάπτυξης που να συμβαδίζει τόσο με τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής όσο και με την ήδη εκφρασμένη επιθυμία της κοινότητας.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως τον κίνδυνο να χάσει η επαρχία Σφακίων ανεπιτρεπτί την φυσιογνωμία και την ανόθευτη ομορφιά της από τα σχεδιαζόμενα -επιβαρυντικά τελικά για το περιβάλλον έργα- συγκροτούμε την Πρωτοβουλία για να συμβάλει στην ενημέρωση της κοινότητας για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην περιοχή των Σφακίων, να παρίσταται στις σχετικές συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων για το θέμα, να επεξεργάζεται κοινές θέσεις με παρόμοιες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και να συντονίζει κινητοποιήσεις και δράσεις δηλωτικές της αντίθεσής της.

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός» ενώνουμε τις φωνές μας και αγωνιζόμαστε για την φύση και τον ζωτικό μας χώρο, ζητώντας απόσυρση των σχεδίων που τα απειλούν! Ελεύθερα βουνά, χωρίς αιολικά!

Ελεύθερα Σφακιανά βουνά χωρίς αιολικά!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...