19.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Ιδρύεται στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο

Ημερομηνία:

Θα διδάσκει νομική, φιλολογία και φυσικές επιστήμες.
Τα μαθήματα θα γίνονται σε τρεις γλώσσες: στα ελληνικά, στα τούρκικα και στα αγγλικά.
Το ιδιωτικό αυτό πανεπιστήμιο θα στεγαστεί στο ελληνικό Κεντρικό Παρθεναγωγείο, στο Πέρα το οποίο εδώ και χρόνια παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης μαθητών.
Η κοσμήτωρ του τμήματος Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yeni Yüzyıl και διευθύντρια του ιδρύματος του Κεντρικού Λυκείου Έρση Αμπατζή-Καλφάογλου αποκαλύπτει πως η διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκία έχει εγκρίνει το αίτημα για την μετατροπή του Λυκείου σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Sabah” το ελληνικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης θα δέχεται φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο και θα μπορούν να διδάσκουν σε αυτό και ομογενείς οι οποίοι έχουν φύγει εδώ και πολλά χρόνια από την Πόλη.
Το αίτημα για την επίσημη ίδρυση του πανεπιστημίου έχει κατατεθεί και εγκριθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης της Τουρκίας.
Το Κεντρικό ξεκίνησε να λειτουργεί το 1849 στην κοινότητα Σταυροδρομίου στο Πέρα, ως Παρθεναγωγείο των Άπορων Κοριτσιών. Το 1864 μετονομάστηκε σε Κεντρικό Παρθεναγωγείο. Το σημερινό κτίριο του σχολείου εγκαινιάστηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1893.
Οι πρώτοι δωρητές που ανέλαβαν το βάρος της ανεγέρσεως του σχολείου ήταν ο Σπανδώνης και ο Παλαιολόγος. Ο Γεώργιος Ζαρίφης, η σύζυγός του Ελένη και ο αδελφός της Στεφάνος Ζαφειρόπουλος υπήρξαν οι μεγάλοι ευεργέτες του ιδρύματος.
Από το 1944 και μετά οι αρχές αρχίζουν να αμφισβητούν το νομικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει το ίδρυμα.
Από το 1955 και μετά ο αριθμός των μαθητριών αρχίζει να μειώνεται δραστικά οδηγώντας τελικά στο κλείσιμο του σχολείου το 1998.
Το 2000 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Συμβουλίου Προστασίας της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της Πόλης.
Μετά από πολλές δεκαετίες αγώνων της Ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης,  για την εξομάλυνση του νομικού καθεστώτος του βακουφίου του Κεντρικού Παρθεναγωγείου, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2011, αποφασίστηκε να αναγνωριστεί το σχολείο ως ανεξάρτητο αυτοτελές βακούφι. Η απόφαση βασίστηκε σε νομικά και διοικητικά ερείσματα που είχαν συγκεντρωθεί για την υπόθεση και δικαίως υπερασπιζόταν η κοινότητα.
Συνεπώς το Κεντρικό Παρθεναγωγείο αναγνωρίζεται πλέον από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ως ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο στα πλαίσια των μειονοτικών βακουφίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...

Εκατοντάδες στην παραδοσιακή εμποροπανήγυρι στις Βρύσες την Κυριακή των Βαΐων | Φωτός

Έχουμε πλέον εισέλθει στην τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα...