22.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Ιδρύθηκε «Παρατηρητήριο Υπαίθρου» στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Βασικός στόχος του Παρατηρητήριου είναι να συμβάλει στην αποκρυπτογράφηση των μεταβολών που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ύπαιθρο της Κρήτης μέσα από τη συστηματική συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία κι αποκωδικοποίηση Πληροφοριών και Δεδομένων.

Η δημιουργία και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης, του πρώτου στην Ελλάδα ανακοινώθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης σε συνάντηση του περιφερειάρχη με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου.

Η ίδρυση του Παρατηρητήριου γίνεται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και την αναπτυξιακή εταιρεία «Πλοηγο».

Το Παρατηρητήριο, όπως αναφέρθηκε, θα καλύψει την Κρήτη, όλους τους δήμους με πιλοτική έναρξη και εφαρμογή από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Όπως αναφέρθηκε, με την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρηητηριου επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη της δυναμικής της κρητικής υπαίθρου αλλά και οι κίνδυνοι που την απειλούν, οι προοπτικές αλλά και οι προϋποθέσεις που μπορούν να διασφαλίσουν τις επιθυμητές εξελίξεις.

Όπως διευκρινίστηκε θα γίνονται μέσα από την συγκέντρωση, παρακολούθηση, ανάλυση κι επεξεργασία των σχετικών με το θέμα δεδομένων και την επιστημονική στη συνέχεια τεκμηρίωση  προτάσεων, εισηγήσεων και κατευθύνσεων με αποδέκτες εκείνους τους φορείς της Κρήτης που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την κρητική ύπαιθρο.

Βασικός στόχος του Παρατηρητήριου είναι να συμβάλει στην αποκρυπτογράφηση των μεταβολών που συντελούνται και επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ύπαιθρο της Κρήτης, μέσα από τη συστηματική συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία κι αποκωδικοποίηση Πληροφοριών και Δεδομένων που την αφορούν.

Την επιστημονική ευθύνη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου θα έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης με τη συνεργασία του ‘«Πλοηγού Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή»’ (παγκρήτιος μη κερδοσκοπικός φορέας αυτοδιοικητικών, αναπτυξιακών, αγροτικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχημάτων).

Επίσης αναφέρθηκε, ότι για την λειτουργία του Παρατηρητήριου και για τις ανάγκες συγκέντρωσης, καταγραφής κι επεξεργασίας στοιχείων, θα διαθέτει μια ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων αποκλειστικά για την κρητική ύπαιθρο. Παράλληλα, θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα προς τους αρμόδιους φορείς (ιδίως σε Περιφέρεια, Δήμους κι Αναπτυξιακους φορείς) μέσω εισηγήσεων, προτάσεων, κατευθύνσεων, κλπ. διαχέοντας παράλληλα προς την κρητική κοινωνία  πληροφορίες που θα τη βοηθούν και θα την οδηγούν σε μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχεδιασμούς κι αποφάσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα διοργανώνονται σχετικές εκδηλώσεις ενημέρωσης, σεμινάρια άτυπης εκπαίδευσης, ενώ θα αναπτύσσονται μέσω του Π.Υ.Κ. δράσεις μεταφοράς καλών πρακτικών καθώς και συνεργασίες με χώρους και ιδρύματα έρευνας μελέτης κι εκπαίδευσης, από την Ελλαδικό και το Εξωτερικό.

«Η δημιουργία και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης του πρώτου στην Ελλάδα, έρχεται να υπογραμμίσει την προσπάθεια της Περιφέρειας για την ενίσχυση του συστήματος υποστήριξης των φορέων της Κρήτης που ασχολούνται ή σχεδιάζουν για την Κρητικη ύπαιθρο, ανέφερε ο περιφερειάρχης, και πρόσθεσε «Μια σημαντική πρωτοβουλία που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η Περιφέρεια Κρήτης θέλει να συνεργάζεται με τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού. Πολυτεχνείο Κρήτης, πλοηγός μια αναπτυξιακή εταιρεία της αυτοδιοίκησης και Περιφέρεια συνεργάζονται για το παρατηρητήριο υπαίθρου».

Ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την πίστη πως το Παρατηρητηριο Υπαίθρου Κρήτης θα συμβάλλει καθοριστικά κι επιστημονικά στη διαμόρφωση των μελλοντικών σεναρίων ανάπτυξης της Υπαίθρου της Κρήτης ξεκινώντας από σήμερα καθώς και στην ανάδειξη μιας «νέας ελκυστικότητας» της, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται. «Για όλους αυτούς τους λόγους, στηρίζουμε πολιτικά, οικονομικά, υπηρεσιακά, αυτή την Πρωτοβουλία-Συνεργασία των τοπικών φορέων, μια πρωτοβουλία με πρωτοποριακό όσο και αναγκαίο περιεχόμενο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ