16.8 C
Chania
Wednesday, May 29, 2024

Ικανοποιητική η προσέλευση στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα Χανιά – Μικρή συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πλ. Δημοτικής Αγοράς | Φωτός

Ημερομηνία:

Με ικανοποιητική προσέλευση πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην πλατεία 1866. Μικρή η προσέλευση στην αντίστοιχη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς με καταγγελία του προέδρου της ΕΛΜΕ Βασίλη Λιόντου για τη συμβολή ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην απομαζικοποίηση των αγώνων.

Η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ως συνήθως πραγματοποιήθηκε στις 10.30 π.μ. στην πλατεία 1866 με τη συμμετοχή πολιτών να είναι ικανοποιητική. Αφού εκφωνήθηκαν λόγοι φορέων και συλλογικοτήτων για τους λόγους που συμμετέχουν στην κινητοποίηση ξεκίνησε πορεία στους δρόμους των Χανίων με τα συνθήματα να καλούν τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους για να προσπίσουν τα δικαιώματά τους.

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών ν. Χανίων κ. Μανούσο Σταυριανουδάκη για τη συμμετοχή αγροτών στην κινητοποίηση:

Staurianoudakis

Σήμερα η Ενωτική Ομοσπονδία μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους συμμετέχουμε και αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματα. Ξέρουμε και βγάζουμε υπολογισμούς ότι έχουμε  πτωχεύσει και ότι έχει λιγοστέψει η αγοραστική μας δύναμη. Αν μπορούσε ο κόσμος να ζήσει χωρίς να ενισχύουν την πλουτοκρατία και χωρίς να κάνουνε άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία θα ‘μασταν ήδη σε πολύ καλύτερη μοίρα. Δυστυχώς, έχουν αποφασίσει να πτωχεύσουν τον λαό και να ενισχύσουν την πλουτοκρατία για να μη χάσουν τα λεφτά τους.

Ρωτήσαμε τον κ. Σταυριανουδάκη για το ζήτημα που προέκυψε μεταξύ αγροτών και απεργών ναυτεργατών για τη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων:

DSCF0709

Εμείς είμαστε καθαρά με τους ναυτεργάτες. Τα αγροτικά προϊόντα είναι ένα άλλο κεφάλαιο, δεν πρέπει να αμαυρώνουμε τον αγώνα του σωματείου της ΠΝΟ για 5 φορτηγά ντομάτες ή άλλα προϊόντα που τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα τα παίρνουν κάτω από το κόστος με αποτέλεσμα είτε τα πουλάμε, είτε δεν τα πουλάμε το ίδιο να μας κάνει. Ναι, παραδεχόμαστε ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τις ντομάτες, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες για να πετύχουμε κάτι καλύτερο για όλους μας.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Βουρλάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων δήλωσε:

Bourlakis

Ο Εμπορικός Σύλλογος συμμετέχει στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση. Φωνάζουμε με όση δύναμη έχουμε ότι δεν πάει άλλο. Αυτά τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά και ο προϋπολογισμός έτσι όπως τον εμφανίσανε από τις αρχές του 2017μ ένα πολύ μεγάλο μέρος μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων στο χώρο του εμπορίου δυστυχώς θα αναγκαστεί, αν όχι να κλείσει, με πάρα πολύ δυσκολία να τα φέρνει βόλτα.

 

Εμείς, με τη σημερινή μας παρουσία, θέλουμε να δείξουμε ότι δε μπορούμε να δεχθούμε αυτά τα μέτρα, τον αφανισμό που μας ετοιμάζουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί εμπορικοί όμιλοι και οι αλυσίδες. Θα αντιδράσουμε και θα παλέψουμε όσο μπορούμε.

Η κινητοποίηση της Πλατείας Δημοτικής Αγοράς

Liontos

Η αντίστοιχη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ είχε ώρα έναρξης τις 11.00 π.μ. όμως η προσέλευση των πολιτών ήταν απογοητευτική. Διάσκορπα άτομα και εκπρόσωποι φορέων με τους πολίτες να απουσιάζουν. Για την εικόνα που παρουσίασε η κινητοποίηση ρόλο σίγουρα έπαιξε και η στάση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και εκεί στάθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Βασίλης Λιόντος ο οποίος είπε ότι “έτσι όπως λειτουργεί πλέον η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συμβάλλει στην απομαζικοποίηση των αγώνων”.

Και συνέχισε:

“Οι ευθύνες τις οποίες έχουν είναι τεράστιες γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα με τη στάση τους στην ουσία έχουν ευνοήσει την πολιτική αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τη βαθιά αντιλαϊκή. Το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει ο κόσμος της εργασίας και πώς θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την πραγματική αδυναμία να αντισταθεί απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Κατά τη γνώμη μας ως ΕΛΜΕ Χανίων ο μόνος δρόμος είναι ο συντονισμός των σωματείων από κάτω με μια οριζόντια σύνδεση, με ένα διαφορετικό πλαίσιο αιτημάτων τα οποία θα πατούν στα μεγάλα προβλήματα της εποχής, στα εργατικά δικαιώματα, στις ανάγκες, τα οποία η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λεηλατεί, διαλύει και με τα νέα νομοσχέδια και με τη δεύτερη αξιολόγηση καταργεί ότι υπολείμματα δικαιωμάτων και κατακτήσεων έχουν απομείνει. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών της περιόδου, τον αρνητικό συσχετισμό αλλά θεωρούμε ότι ο κόσμος της εργασίας και ιδιαίτερα η νεολαία πρέπει να σηκωθεί και να αντιδράσει, να συσπειρωθεί γύρω από τις συλλογικότητες και τα σωματεία και να απαντήσει με ένα διαφορετικό τρόπο.”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ