14.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Ινδία: Εθελοντής που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca κατέθεσε αγωγή για «σοβαρές παρενέργειες»

Ημερομηνία:

Αγωγή, ισχυριζόμενος ότι υπέστη σοβαρές παρενέργειες, κατέθεσε ένας Ινδός ο οποίος συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca.

Ο ενάγων, ο οποίος, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι ένας 40χρονος άντρας από τα Τσενάι, μήνυσε το Serum Institute (SII), με έδρα το Πούνε, ζητώντας αποζημίωση 676.000 δολαρίων, καθώς φέρεται να υπέστη σοβαρές νευρολογικές βλάβες, αφού συμμετείχε στην τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου «Covishield», την «ινδική εκδοχή» του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ισχυρίζεται επίσης ότι τον έπεισαν να κάνει το εμβόλιο, λέγοντάς του ότι είναι ασφαλές, ενώ επέλεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στο «πνεύμα της κοινωνικής προσφοράς».

Η αγωγή απαιτεί επίσης ότι η SII, η AstraZeneca και η Oxford Vaccine Group να σταματήσουν αμέσως τις δοκιμές εμβολίων, στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι περίπου 1.600 εθελοντές μέχρι τώρα.

Δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ο Ινδός υπέφερε από πονοκέφαλο και εμετούς, εκμυστηρεύτηκε η γυναίκα του στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι και φερόταν περίεργα πριν μεταφερθεί στα επείγοντα του νοσοκομείου «Sri Ramachandra». Σύμφωνα πάντως με τους γιατρούς, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε δεν συνδέονταν με το εμβόλιο, ενώ ένας αξιωματούχος της Υγείας που επικαλέστηκαν τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, ισχυρίστηκε ότι ο ασθενής είναι «τώρα εντάξει» και η περιπέτεια της υγείας του έχει τελειώσει.

Σύμφωνα με τα αρχεία του νοσοκομείου, ο άνδρας φέρεται να ζήτησε μόνος του εξιτήριο, ενώ ανέρρωσε από «οξεία εγκεφαλοπάθεια». Επίσης υπέφερε από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D, ενώ φέρεται να είχε κάποια «διαταραχή του συνδετικού ιστού».

Παρ΄ όλα αυτά, η σύζυγός του επιμένει ότι δεν έχει αναρρώσει πλήρως και δεν μπορεί να εργαστεί όπως πριν.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η SII σταμάτησε τις κλινικές δοκιμές του Covishield όταν ένας εθελοντής του εμβολίου της AstraZeneca παρουσίασε «δυσμενή συμπτώματα».

Η Ινδία ήρθε αντιμέτωπη με σκληρή κριτική, κατηγορούμενη για αδιαφάνεια σχετικά με τις δοκιμές εμβολίων κατά της COVID-19. Σύμφωνα με το Science Magazine, το «SII» δεν χρησιμοποιεί το ίδιο πρωτόκολλο δοκιμών φάσης 3 που εφαρμόστηκε από την AstraZeneca, ενώ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές των δοκιμών.

sputniknews.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...