19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ισραήλ: Η 4η δόση του εμβολίου δεν προστατεύει επαρκώς από την Όμικρον – Προς εγκατάλειψη το σχέδιο για γενικό εμβολιασμό

Ημερομηνία:

Μια τέταρτη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά του κορονοϊού δεν ήταν τελικώς αρκετή για να αναχαιτίσει το κύμα της μετάλλαξης Όμικρόν της Covid-19, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κλινικής μελέτης στο Ισραήλ τα οποία δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της μελέτης σε 154 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο Ιατρικό Κέντρο Sheba του Τελ Αβίβ, οι ερευνητές διαπίστωσαν μεν ότι η τέταρτη δόση είχε αυξήσει τα αντισώματά τους, διαπίστωσε όμως παράλληλα ότι αυτά αποτελούσαν μερική μόνον άμυνα έναντι της Όμικρόν,  σύμφωνα με την Gili Regev-Yochay, επικεφαλής της έρευνας.

Τα εμβόλια τα οποία ήταν αρκετά πιο επιτυχημένα στην αντιμετώπιση των προηγούμενων μεταλλάξεων είναι πολύ λιγότερο επιτυχή έναντι της Όμικρον, πρόσθεσε. Παρ’ όλα αυτά, όσοι μολύνθηκαν από τον ιό έχοντας πραγματοποιήσει 4η δόση είχαν αποκλειστικά ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε προειδοποιήσει ότι οι συχνές ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να αδυνατίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικότερα τις άμυνες του οργανισμού.

Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει κύμα χορήγησης της 4ης δόσης του εμβολίου στους άνω των 60 ετών και στους ανοσοκατεσταλμένους ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, έχοντας μέχρι στιγμής εμβολιάσει 500.000 Ισραηλινούς πολίτες και μόνιμους κατοίκους της χώρας.

Η απόφαση χορήγησης 4ης δόσης στους πλέον ευάλωτους ήταν σωστή, σημειώνει η Regev-Yochay, καθώς πιθανότατα έδωσε μια επιπλέον ώθηση στην πάλη του οργανισμού τους κατά της Όμικρόν. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν συνηγορούν υπέρ της χορήγησης 4ης δόσης στο σύνολο του πληθυσμού, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές του Sheba πραγματοποιούν και δεύτερη έρευνα με χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου της Moderna σε 120 εθελοντές, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech. Μία εβδομάδα μετά την έναρξή της, έχουν ήδη καταγράψει αύξηση αντισωμάτων ανάλογη με όσους πραγματοποίησαν τέσσερις δόσεις Pfizer, σύμφωνα με την Regev-Yochay.

“Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε 4η δόση στους πλέον ευάλωτους”

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να προσφέρει μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 παρά τα προκαταρκτικά ευρήματα ότι δεν είναι αρκετή για να εμποδίσει τις μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος υγειονομικός αξιωματούχος, προβλέποντας παράλληλα ότι οι μολύνσεις που οφείλονται στην εν λόγω παραλλαγή θα μειωθούν μέσα σε μία εβδομάδα.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας “σε ένα βαθμό δεν αποτελούν έκπληξη”, καθώς μερικοί άνθρωποι μολύνθηκαν από την Όμικρον αφού είχαν κάνει την τέταρτη δόση.

“Όμως εκτιμάμε ότι η προστασία από τη σοβαρή νόσηση, ιδιαίτερα για τον ηλικιωμένο και τον ευάλωτο πληθυσμό, εξακολουθεί να προσφέρεται απ’ αυτή τη δόση και ως εκ τούτου καλώ τους ανθρώπους να συνεχίσουν να εμβολιάζονται”, δήλωσε ο Νάχμαν Ας μιλώντας στο ραδιοσταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως έχει συμβεί και αλλού, το Ισραήλ είδε τα κρούσματα της Covid-19 να αυξάνονται πολύ λόγω της Όμικρον. Όμως δεν έχει καταγράψει θανάτους από την παραλλαγή και ο Ας δήλωσε πως δεν έχει υπάρξει αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19.

“Σε άλλη μια εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση των αριθμών, όμως εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας δύο ή τρεις δύσκολες εβδομάδες”, δήλωσε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...