27.9 C
Chania
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026

Ισραηλινοί αναγκάζουν Παλαιστίνιους να γκρεμίζουν τα ίδια τους τα σπίτια για να μην τους χρεώσουν και τα έξοδα κατεφάφισης!

Ημερομηνία:

Σε καθεστώς έντονης αβεβαιότητας και απόγνωσης βρίσκονται οι κάτοικοι στην περιοχή «Κούρνατ αλ-Ντάαμς» της κωμόπολης Ναχαλίν, στο κυβερνείο της Βηθλεέμ στα νότια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Νωρίς το πρωί, κλιμάκια της Ισραηλινής Πολιτικής Διοίκησης επέδωσαν ειδοποιήσεις εκκένωσης και κατεδάφισης σε οικογένειες και τοπικές επιχειρήσεις, θέτοντας προθεσμίες λίγων ωρών. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με ορισμένους ιδιοκτήτες να προβαίνουν οι ίδιοι στην κατεδάφιση των περιουσιών τους προκειμένου να προλάβουν τα βαρέα μηχανήματα του στρατού.

Η τακτική των κατεδαφίσεων και το οικονομικό δίλημμα

Σύμφωνα με την επιτόπια κάλυψη του ανταποκριτή Ραέντ Αλ-Σαρίφ, οι αρχές κατοχής παρέδωσαν ειδοποιήσεις σε τουλάχιστον τρεις οικογένειες και μία εμπορική εγκατάσταση, ενώ συνολικά στην περιοχή υπολογίζεται ότι απειλούνται περίπου 14 κατοικίες.

Σε σχετική συνομιλία με τη δημοσιογράφο Σινάρ, επισημάνθηκε η πρακτική κατά την οποία Παλαιστίνιοι πολίτες επιλέγουν να κατεδαφίσουν μόνοι τους τα κτίσματα. Η τακτική αυτή εφαρμόζεται συχνά στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ή εντός της Πράσινης Γραμμής —και ορισμένες φορές στη Δυτική Όχθη— ώστε οι ιδιοκτήτες να αποφύγουν τα υπέρογκα έξοδα με τα οποία τους χρεώνουν οι ισραηλινές αρχές όταν την κατεδάφιση αναλαμβάνουν οι στρατιωτικές μπουλντόζες.

«Προτιμώ να κουραστώ εγώ παρά να δω τη μπουλντόζα»

Στο πεδίο των γεγονότων, πολίτες επιχειρούν με βαριοπούλες και χειρωνακτικά εργαλεία να κατεδαφίσουν τις υποδομές τους πριν την άφιξη των συνεργείων. Ένας εξ αυτών, κατεδαφίζοντας την αποθήκη δίπλα στο σπίτι του, περιέγραψε τη συναισθηματική φόρτιση που συνοδεύει την πράξη αυτή, εκφράζοντας παράλληλα την πικρία του για τη στάση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης κατά τη διάρκεια των εργασιών:

«Επειδή είμαι πιο ικανοποιημένος να το γκρεμίζω με τα χέρια μου παρά να δω τη μπουλντόζα! Εγώ έβαλα λεφτά σε αυτό, και καθώς το γκρεμίζω, μου φαίνεται εντάξει, το βλέπω σαν κάτι καλό… Την ημέρα που βλέπω τη μπουλντόζα πονάω πολύ, γι’ αυτό προτιμώ να κουραστώ εγώ παρά να βγω από πείσμα να περιπλανιέμαι ή να κάθομαι στο σπίτι μου, ήρθα να γκρεμίσω, και δόξα τω Θεώ».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος στηλίτευσε την απουσία στήριξης από την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής:

«Τι να πούμε; Ποιος θα μας βοηθήσει; Ο Γιάσερ Αμπάς; Ποιος θα μας βοηθήσει αντί να τσακώνεται με τον κόσμο για το πετρέλαιο; Ας έρθει να σταθεί στη θέση των κακομοίρηδων! Ο Γιάσερ, ο γιος του Μαχμούτ Αμπάς, δεν τσακώνεται με τον κόσμο για το πετρέλαιο, τη βενζίνη και τα γραφεία; Ας έρθει να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους! Αλλά λέμε μόνο δόξα τω Θεώ, Κύριο του σύμπαντος, τι παραπάνω να πούμε; Τσακώνονται με τον έναν και τον άλλον για το πετρέλαιο για να πάρουν καρέκλες! Ο Θεός βοηθός… ας έρθει να σταθεί εδώ!».

Η περίπτωση της οικογένειας Νατζάτζρε και η άρνηση οικειοθελούς αποχώρησης

Σε γειτονικό σημείο της «Κούρνατ αλ-Ντάαμς», ο Αχμέντ Νατζάτζρε, πατέρας τριών μικρών κοριτσιών τα οποία απέκτησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), περιέγραψε τις στιγμές που τα κλιμάκια της Πολιτικής Διοίκησης του κοινοποίησαν την απόφαση. Παρά την πρόθεσή του να αποξηλώσει μόνος του την ιδιοκτησία του, οι εκπρόσωποι των αρχών αρνήθηκαν.

Περιγράφοντας τον διάλογο με τους αξιωματικούς, ο κ. Νατζάτζρε δήλωσε:

«Σε μια μικρή στιγμή, έρχονται στις 6 ή 7 το πρωί οι επικεφαλής του στρατού, μου λένε -κι εγώ τους μιλάω κανονικά- μου λένε: Δεν υπάρχει κουβέντα ανάμεσά μας! Μετά από λίγο έρχεται ο υπεύθυνος της Πολιτικής Διοίκησης, του λέω: Θέλω να γκρεμίσω εγώ το σπίτι μου με τα χέρια μου, τι λες να γκρεμίσω το σπίτι μου με τα χέρια μου; Κι εκείνος μου λέει: Όχι! Μη γκρεμίσεις το σπίτι σου με τα χέρια σου, εμείς θα έρθουμε αύριο το πρωί να σου γκρεμίσουμε το σπίτι!… Τι περνάει από το χέρι μας να κάνουμε; Δόξα τω Θεώ για όλα».

Από νωρίς το πρωί, συγχωριανοί και συγγενείς συνέδραμαν στην αποσυναρμολόγηση των κουφωμάτων και την εκκένωση των υπαρχόντων της οικογένειας, η οποία διέμενε στο σπίτι τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η σύζυγος του κ. Νατζάτζρε κατέρρευσε και μεταφέρθηκε σε ιατρικό κέντρο.

Στην είσοδο της κατοικίας παραμένει αναγεγραμμένη η επιγραφή:

«Αυτό το σπίτι χτίστηκε με αγάπη.. Μπες γεμάτος αγάπη και ειρήνη, και βγες με μια όμορφη ευχή».

Ο ιδιοκτήτης υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον χώρο οικειοθελώς πριν την άφιξη των στρατιωτικών δυνάμεων:

«Πρώτα απ’ όλα για τα κορίτσια μου μόχθησα με τρόπο που μόνο ο Θεός ξέρει, τα απέκτησα με εξωσωματική (IVF), όχι φυσιολογικά, τρία κορίτσια! Και τα τρία κορίτσια, εγώ τώρα δεν ξέρω πού είναι τα κορίτσια μου ενώ κάθομαι στο σπίτι μου μέχρι να έρθουν να το γκρεμίσουν. Εγώ δεν βγαίνω από εδώ μέχρι να έρθει ο στρατιώτης να μου πει βγες από το σπίτι σου για να το γκρεμίσω… πραγματικά δεν βγαίνω, ακόμα κι αν είμαι εντάξει εκεί στην πόρτα του σπιτιού, εγώ δεν βγαίνω από εδώ!».

Την ίδια ώρα, πάνω από την περιοχή πραγματοποιούνταν πτήσεις μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών (drones), καταγράφοντας τις κινήσεις των κατοίκων εντός του οικισμού.

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ