Το Ισραήλ επέστρεψε τον εξοπλισμό μετάδοσης που ανήκει στο Associated Press, λίγες ώρες μετά την κατάσχεσή του στη νότια Ισραήλ και τον τερματισμό της ζωντανής ροής της αμερικανικής υπηρεσίας ειδήσεων στη Γάζα.
Ο Υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι ανέστρεψε την απόφαση, η οποία οδήγησε σε αυξανόμενη διεθνή πίεση.
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανησυχία, ενώ η Ένωση Ξένου Τύπου δήλωσε ότι ανησυχεί για «το τελευταίο από μια σειρά ανατριχιαστικών ενεργειών του ισραηλινού κράτους για να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης». Ο ΟΗΕ καταδίκασε την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την “σοκαριστική”.
Η Αντιπρόεδρος του AP, Λόρεν Ίαστον, δήλωσε ότι “καταδικάζει με τους πιο έντονους όρους τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης”.
Ο κ. Κάρχι είπε ότι ο εξοπλισμός κατασχέθηκε επειδή παραβίαζε έναν νέο νόμο περί μέσων ενημέρωσης, παρέχοντας εικόνες για μεταδόσεις στο δίκτυο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ, το οποίο έχει απαγορεύσει.
Η πρόσφατη δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης ανέφερε:
“Εφόσον το Υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να εξετάσει το ζήτημα των μεταδόσεων από αυτές τις τοποθεσίες στο Σντερρότ σχετικά με τον κίνδυνο για τις δυνάμεις μας, διέταξα τώρα την ακύρωση της επιχείρησης και την επιστροφή του εξοπλισμού στο πρακτορείο AP, μέχρι να ληφθεί διαφορετική απόφαση από το Υπουργείο Άμυνας.”
Ο κ. Κάρχι ισχυρίζεται ότι οι εικόνες που φέρεται να κοινοποιήθηκαν μετέδιδαν “θέσεις των δυνάμεών μας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, θέτοντάς τες σε κίνδυνο σύμφωνα με τις απόψεις ασφαλείας και την απόφαση της κυβέρνησης”.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υπουργείο διέκοψε τις λειτουργίες του Al Jazeera στο Ισραήλ, κατηγορώντας την ότι είναι «πρόεδρος της Χαμάς» και ότι βλάπτει την εθνική ασφάλεια.
Το Al Jazeera απέρριψε τον ισχυρισμό και καταδίκασε τον αποκλεισμό ως “εγκληματική πράξη” που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση του Ισραήλ καταδικάστηκε επίσης από οργανώσεις δημοσιογράφων ως πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου.
Το Al Jazeera συνέχισε τις επιχειρήσεις της στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας υπό κατοχή, στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος ξένων δημοσιογράφων από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Οκτώβριο.
Το Associated Press μετέδωσε ότι την Τρίτη το απόγευμα, αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου επικοινωνιών κατάσχεσαν την κάμερά του που μετέδιδε μια γενική εικόνα της βόρειας Γάζας από την νότια πόλη Σντερρότ.
Όπως ανέφερε το πρακτορείο, οι αξιωματούχοι «επιδώσαν στο Associated Press ένα χαρτί, υπογεγραμμένο από τον Υπουργό Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι, ισχυριζόμενοι ότι παραβίαζε τον νόμο περί ξένων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι το πρακτορείο είχε απορρίψει προφορική εντολή να διακόψει τη ζωντανή μετάδοση την περασμένη Πέμπτη.
Το πρακτορείο τόνισε ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες λογοκρισίας του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι απαγορεύουν τη μετάδοση λεπτομερειών όπως οι κινήσεις των στρατευμάτων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στρατιώτες.
Ωστόσο, το υπουργείο επικοινωνιών κατηγόρησε το Associated Press ότι μετέδωσε πλάνα της Γάζας από το μπαλκόνι ενός σπιτιού στο Σντερρότ που περιλάμβανε «τη δραστηριότητα μαχητών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και τη θέση τους».
“Παρόλο που οι επιθεωρητές του υπουργείου επικοινωνιών τους προειδοποίησαν ότι παραβιάζουν τον νόμο και ότι θα πρέπει να διαγράψουν την Al Jazeera ως αποδέκτη του περιεχομένου τους και να μην μεταφέρουν τη μετάδοσή τους στην Al Jazeera, συνέχισαν να το κάνουν”, ανέφερε μια δήλωση.
“Ο νόμος και οι οδηγίες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ της ίδιας του Al Jazeera και των προμηθευτών που μεταφέρουν υλικό στο [πρακτορείο ειδήσεων] από το Ισραήλ.”
Σύμφωνα με το Associated Press, η κα Easton δήλωσε ότι «ο τερματισμός δεν βασίστηκε στο περιεχόμενο της ροής αλλά μάλλον σε μια καταχρηστική χρήση από την ισραηλινή κυβέρνηση του νέου νόμου περί ξένων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της χώρας».
“Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιστρέψουν τον εξοπλισμό μας και να μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε τη ζωντανή μας ροή άμεσα, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή την σημαντική οπτική δημοσιογραφία σε χιλιάδες μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «ανησυχητικό» και δήλωσε ότι πιστεύει πως οι δημοσιογράφοι έχουν την ικανότητα και το δικαίωμα να κάνουν τη δουλειά τους.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης της Yair Lapid χαρακτήρισε την κατάσχεση του εξοπλισμού ενός σημαντικού αμερικανικού μέσου ενημέρωσης ως «πράξη τρέλας».
Η Ένωση Ξένου Τύπου στην Ιερουσαλήμ προειδοποίησε ότι η κατάσχεση θα εμπόδιζε το Associated Press να διαθέσει κρίσιμες εικόνες της βόρειας Γάζας σε εκατοντάδες πελάτες του πρακτορείου σε όλο τον κόσμο.
«Η σημερινή κίνηση του Ισραήλ είναι προς μια επικίνδυνη κατεύθυνση. Το Ισραήλ θα μπορούσε να εμποδίσει άλλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων να παρέχουν ζωντανό υλικό από τη Γάζα. Επιπλέον, θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ισραήλ να αποκλείσει την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για σχεδόν οποιοδήποτε γεγονός με ασαφείς λόγους ασφαλείας», πρόσθεσε.
Η οργάνωση για την ελευθερία του Τύπου « Reporters Without Borders » κατηγόρησε το Ισραήλ για «απαράδεκτη λογοκρισία».
Στις 9 Μαΐου, επιθεωρητές του υπουργείου επικοινωνιών πραγματοποίησαν επιδρομή σε στούντιο που χρησιμοποιούσε η Al Jazeera στη βόρεια ισραηλινή πόλη Ναζαρέτ και κατάσχεσαν μια κάμερα και άλλο εξοπλισμό.
Αυτό συνέβη τέσσερις ημέρες μετά το κλείσιμο των γραφείων της Al Jazeera στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ από το υπουργείο, τον τερματισμό της μετάδοσης του δικτύου σε ισραηλινές εταιρείες καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης και τον αποκλεισμό της πρόσβασης στους ιστότοπούς του στην επικράτεια του Ισραήλ.
Τον Απρίλιο, το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νέο νόμο περί μέσων ενημέρωσης που επιτρέπει τον «προσωρινό» αποκλεισμό ξένων δικτύων που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια για περίοδο 45 ημερών κάθε φορά, με δυνατότητα ανανέωσης.