22.1 C
Chania
Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026

Ισραηλινό μέσο κάνει αφιέρωμα στον Αδ. Γεωργιάδη: “Ο Έλληνας υπουργός που προώθησε ένα αντισημιτικό βιβλίο και έγινε ο πιο ηχηρός Σιωνιστής της Ευρώπης”

Ημερομηνία:

Γεωργιάδη εγκώμιο από το ισραηλινό ειδησεογραφικό δίκτυο Ynet. Το ισραηλινό μέσο προχώρησε σε ένα εκτενές αφιέρωμα στην πολιτική διαδρομή και τη δημόσια παρουσία του Έλληνα υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη υπό τον τίτλο «The Greek minister who promoted an antisemitic book and became Europe’s loudest Zionist» («Ο Έλληνας υπουργός που προώθησε ένα αντισημιτικό βιβλίο και έγινε ο πιο ηχηρός Σιωνιστής»). Το δημοσίευμα εστιάζει στη μεταστροφή του 53χρονου αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος από ένα παρελθόν προώθησης αντισημιτικού περιεχομένου εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σθεναρές φωνές στην Ευρώπη υπέρ του Σιωνισμού και υπέρ του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, η ανάλυση του δικτύου αναφέρεται στο ρόλο του ως Υπουργό Υγείας

Ακολουθεί το δημοσίευμα:

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας της Ελλάδας, ζήτησε κάποτε συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα επειδή προώθησε ένα αντισημιτικό βιβλίο· σήμερα, ο πρώην τηλεοπτικός βιβλιοπώλης και εθνικιστής πολιτικός έχει γίνει μία από τις πιο σθεναρές φωνές της Ευρώπης κατά του αντισημιτισμού και υπέρ της υποστήριξης του Ισραήλ.

Στις 19 Μαΐου 2026, μία ημέρα αφότου το Ισραήλ γιόρτασε την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον τελικό της Eurovision, ο Γεωργιάδης παρευρέθηκε στη δεξίωση της ισραηλινής πρεσβείας για τη συμπλήρωση 78 ετών από την ίδρυση του κράτους. Αργότερα έγραψε στο X: «Το Ισραήλ είναι ένα πραγματικό θαύμα της ανθρωπότητας, μια χώρα με ώριμη δημοκρατία, εκπληκτικά οικονομικά, τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα».

Λίγες μέρες νωρίτερα, πανηγύρισε την εμφάνιση του Ισραήλ στη Eurovision στο X και κατηγόρησε την ελληνική αριστερά για υποκρισία: «Σε κάθε άλλη περίπτωση ζητούν μποϊκοτάζ, αλλά συνεχίζουν να παρακολουθούν τον διαγωνισμό».

Ο Γεωργιάδης, 53 ετών, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Υγείας της Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 2024, δεν είναι ένας πολιτικός που αφήνει τη διπλωματία σε άλλους.

Από βιβλιοπώλης, υπουργός Υγείας

Για να καταλάβει κανείς ποιος είναι, αξίζει να ανατρέξει στην ηλικία των 15 ετών, όταν εργαζόταν στο βιβλιοπωλείο του πατέρα του στην Αθήνα. Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του στον ιστότοπο του ελληνικού Υπουργείου Υγείας, ο Γεωργιάδης, απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ίδρυσε τον οικογενειακό εκδοτικό οίκο «Βιβλιοθήκη των Ελλήνων» το 1993, εκδίδοντας κυρίως μεταφράσεις αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών κειμένων.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, έγινε γνώριμο πρόσωπο στην ελληνική τηλεόραση ως παρουσιαστής φιλολογικών εκπομπών, στις οποίες παρουσίαζε και πουλούσε βιβλία στους τηλεθεατές. Αυτό το στυλ τον κατέστησε μια ευρέως αναγνωρίσιμη φιγούρα στην Ελλάδα.

Το 2003 εντάχθηκε στο εθνικιστικό κόμμα Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, γνωστό ως ΛΑΟΣ, διετέλεσε εκπρόσωπός του και εξελέγη βουλευτής το 2007 και το 2009.

Το σημείο καμπής ήρθε το 2012. Όταν το ΛΑΟΣ αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο οικονομικής λιτότητας της Ελλάδας, ο Γεωργιάδης ψήφισε υπέρ αυτού, αντίθετα με τη γραμμή του κόμματός του, διαγράφηκε και μετακινήθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Έναν χρόνο αργότερα, το 2013, διορίστηκε υπουργός Υγείας για πρώτη φορά, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Greek Reporter, συγχώνευσε κλινικές, άλλαξε την τιμολόγηση των φαρμάκων, επέβαλε αμφιλεγόμενα τέλη εισαγωγής στα νοσοκομεία και σχεδίασε επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Ο ερευνητής Αντώνης Κλάψης δήλωσε τότε στην ιστοσελίδα: «Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Γεωργιάδης είναι να βάλει ένα τέλος στο χάος». Οι γιατροί δεν συμφώνησαν ούτε τότε, και διαμαρτυρίες εναντίον του ξέσπασαν σε αρκετές κλινικές.

Τον Σεπτέμβριο του 2025, σε συνέντευξή του στην ελληνική ιστοσελίδα tomanifesto, δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι μια «εβραϊκή πόλη», χαρακτήρισε το Ισραήλ «τον κύριο στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας» έναντι της Τουρκίας και είπε: «Αν σταθούμε στο πλευρό του Ισραήλ σήμερα, θα σταθεί στο πλευρό μας αύριο, σε ό,τι κι αν χρειαστούμε».

Ένα σκοτεινό παρελθόν και μια ιστορική συγγνώμη

Ο διορισμός δεν πέρασε απαρατήρητος. Η Anti-Defamation League (Ένωση κατά της Δυσφήμησης) κάλεσε την κυβέρνηση να τον επανεξετάσει. Στην τηλεοπτική του εκπομπή, ο Γεωργιάδης είχε προωθήσει ένα βιβλίο του Κώστα Πλεύρη, ενός δικηγόρου που περιέγραφε ρητά τον εαυτό του ως «ναζιστή, φασίστα, ρατσιστή και αντισημίτη», με τίτλο «Οι Εβραίοι: Όλη η Αλήθεια». Διεθνείς εβραϊκές εκθέσεις απέδωσαν επίσης στον Γεωργιάδη σχόλια για τράπεζες «εβραϊκής ιδιοκτησίας» και τη δύναμη του «εβραϊκού λόμπι» σε σχέση με το χρέος της Ελλάδας.

Την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου 2017, ο Γεωργιάδης εξέδωσε μια ασυνήθιστα άμεση δημόσια συγγνώμη για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτικής. Σύμφωνα με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, το οποίο δημοσίευσε τη δήλωση, έγραψε: «Στο παρελθόν, συνυπήρξα και ανέχτηκα τις απόψεις ανθρώπων που έδειξαν ασέβεια προς τους Εβραίους συμπολίτες μου, και ως εκ τούτου νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα. Λυπάμαι ακόμη περισσότερο που υποστήριξα και προώθησα το βιβλίο του Κώστα Πλεύρη. Το Ολοκαύτωμα του εβραϊκού λαού είναι η μεγαλύτερη ντροπή του σύγχρονου πολιτισμού μας».

Η ΕΡΤ, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας, μετέδωσε ότι ο Σάμπυ Μιωνής, πρόεδρος του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου, χαιρέτισε τη συγγνώμη: «Πρόκειται για μια δήλωση που γίνεται για πρώτη φορά από Έλληνα πολιτικό. Ελπίζω να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην ελληνική πολιτική κουλτούρα, όπου μέχρι τώρα η ξεκάθαρη λέξη “συγγνώμη” ήταν μια άγνωστη λέξη».

«Είναι απλώς αντισημίτες»

Από τη συγγνώμη αυτή και μετά, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο Γεωργιάδης έχει γίνει μία από τις πιο εξέχουσες φιλοϊσραηλινές φωνές στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2025, όταν διαδηλωτές εμπόδισαν ένα ισραηλινό πλοίο να ελλιμενιστεί στο νησί της Σύρου, έγραψε στο X: «Οφείλουμε μια συγγνώμη σε εκείνους τους φίλους της Ελλάδας που επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους εδώ και εμποδίστηκαν βίαια να το κάνουν. Η χώρα μας παραμένει φιλόξενη για όλους, και ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση εδώ».

Όταν οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και σε άλλα λιμάνια, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Courthouse News: «Δεν έχουν ίχνος ανθρωπιάς. Απλώς μισούν τη Δύση και είναι αντισημίτες. Αν νοιάζονταν για τα αθώα θύματα, θα μιλούσαν για τους Δρούζους, τους ομήρους της Χαμάς, τη σφαγή των Χριστιανών στο Σουδάν».

Τον Σεπτέμβριο του 2025, σε συνέντευξή του στην ελληνική ιστοσελίδα tomanifesto, ο Γεωργιάδης δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι μια «εβραϊκή πόλη», χαρακτήρισε το Ισραήλ «τον κύριο στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας» έναντι της Τουρκίας και είπε: «Αν σταθούμε στο πλευρό του Ισραήλ σήμερα, θα σταθεί στο πλευρό μας αύριο, σε ό,τι κι αν χρειαστούμε».

Τον Μάρτιο του 2026, επαίνεσε την ισραηλινή δημοκρατία στο X, σύμφωνα με το Liberal: «Το Ισραήλ απολαμβάνει μία από τις πιο ζωντανές και ενεργές δημοκρατίες στον κόσμο. Οι πολιτικές διαφωνίες εξαφανίζονται όταν πρόκειται για το καλό της χώρας».

Ένας ενεργός υπουργός, ένα άρρωστο σύστημα

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Γεωργιάδης προώθησε την τριμερή ιατρική συνεργασία στην Ουάσιγκτον μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, συμμετέχοντας σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Καπιτώλιο με μέλη της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας του Κογκρέσου (Congressional Hellenic-Israel Alliance) σχετικά με τις κλινικές δοκιμές και την τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 10ης τριμερούς συνόδου κορυφής στην Ιερουσαλήμ, όπου οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Ελλάδας, μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου, επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική συμμαχία στην ενέργεια, την ασφάλεια και την έρευνα.

Στην τρέχουσα θητεία του, ο Γεωργιάδης ηγείται μεταρρυθμίσεων που γνωρίζει καλά, μιας δεύτερης και αναβαθμισμένης έκδοσης αυτών που επιχείρησε κατά την πρώτη του θητεία: απογευματινά χειρουργεία που μείωσαν τις λίστες αναμονής για χιλιάδες ασθενείς, τη δημιουργία ενιαίου ιατρικού φακέλου για κάθε πολίτη και ενός εθνικού κέντρου θεραπείας καρκίνου.

Τον Ιανουάριο του 2026, ανακοίνωσε 5.000 μόνιμες προσλήψεις για το δημόσιο σύστημα υγείας. Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία μετρούσε τους «ενεργούς υπουργούς» στα μάτια των πολιτών, τον κατέταξε στην τρίτη θέση μεταξύ όλων των υπουργών της κυβέρνησης με 13,2%, πίσω μόνο από τους υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας.

Πίσω όμως από τις επιτυχίες κρύβεται μια πιο περίπλοκη πραγματικότητα. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2025 στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet κατέταξε την Ελλάδα στην 30ή θέση μεταξύ 38 χωρών του ΟΟΣΑ στην ασφάλεια των ασθενών. Άλλα ευρωπαϊκά υγειονομικά δεδομένα τοποθέτησαν την Ελλάδα κοντά στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις μη καλυπées ιατρικές ανάγκες.

Τον Οκτώβριο του 2025, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γεωργιάδης επισκέφθηκαν το νοσοκομείο «Αττικόν» για την τελετή εγκαινίων μιας ογκολογικής πτέρυγας, γιατροί που διαμαρτύρονταν τους υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες. Αστυνομικοί με εξάρτηση καταστολής (ΜΑΤ) έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού. Ο επικεφαλής της ένωσης γιατρών νοσοκομείων Αθήνας δήλωσε στο AP: «Νομίζουν ότι θα τους ευχαριστήσουμε επειδή οι μισθοί μας είναι παγωμένοι. Πρόσφατα, 130 ασθενείς κοιμούνταν σε ράντζα στους διαδρόμους».

Τον Ιούλιο του 2024, ο Γεωργιάδης προσπάθησε να υποχρεώσει τους ιδιώτες γιατρούς να κάνουν εφημερίες σε δημόσια νοσοκομεία, πυροδοτώντας μια ανεπίσημη απεργία. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν «βαθιά ενοχλημένοι από την κλίμακα της σύγκρουσης».

Πριν από όχι πολύ καιρό, αφού ένα βίντεο έδειξε έναν αναισθησιολόγο σε ογκολογικό νοσοκομείο να ζητά φερόμενο «φακελάκι» (πληρωμή κάτω από το τραπέζι) από καρκινοπαθή, ο Γεωργιάδης διέταξε αμέσως την απομάκρυνσή του από το σύστημα και ζήτησε προσωπική συγγνώμη από τον ασθενή. Το βίντεο της καταδίκης του ξέσπασε με πάταγο σε όλη την Ελλάδα.

Τον Μάιο του 2026, ο νόμος του για το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund), που αποσκοπούσε στην επέκταση της πρόσβασης σε νέα φάρμακα, προκάλεσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δημιουργήθηκε υπό την πίεση αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών. Ο Γεωργιάδης απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό με σθένος.

Γιατί ο Γεωργιάδης και γιατί τώρα

Η ελληνική υποστήριξη προς το Ισραήλ δεν είναι τυχαία. Οι δύο χώρες μοιράζονται μια στρατηγική συμμαχία που βασίζεται στην ενέργεια, την ασφάλεια και έναν κοινό αντίπαλο: την Τουρκία.

Ο Γεωργιάδης είναι η πιο ηχηρή φωνή υπέρ αυτής της συμμαχίας εντός της κυβέρνησης. Σε μια χώρα όπου τα δύο τρίτα των πολιτών προτιμούν την ουδετερότητα στη σύγκρουση, εκείνος δεν φοβάται να πάρει θέση, ακόμη και όταν κάθε ανάρτηση τού κοστίζει πολιτικά στο εσωτερικό. Απλώς γράφει αυτό που σκέφτεται και πληρώνει το πολιτικό τίμημα.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΚΕ Κρήτης για συνέδριο Economist: «Οι “ισχυροί” μιλάνε για  Κρήτη επενδυτικό προορισμό και ο λαός θα πληρώσει το λογαριασμό»

Το ΚΚΕ Κρήτης ασκεί σκληρή κριτική στο συνέδριο Economist στα Χανιά με τη συμμετοχή Μητσοτάκη. Καταγγέλλει ότι ο λαός θα πληρώσει τον λογαριασμό της ανάπτυξης που εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα.