14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ισραηλινό mega – ραντάρ στην ανατολική Κρήτη

Ημερομηνία:

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα και το Ισραήλ προχωρούν στην εγκατάσταση ενός μεγάλου ραντάρ (Over The Ηοrizon)  στην ανατολική Κρήτη.

Το ραντάρ θα είναι ισραηλινής κατασκευής και στην αρχή τουλάχιστον θα επιχειρείται από ισραηλινό προσωπικό. Εν συνεχεία θα αγοραστεί, όταν το επιτρέψουν οι δυνατότητες της χώρας από την Ελλάδα.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα την ευθύνη της λειτουργίας μιας στρατιωτικής εγκατάστασης θα την έχει ξένο στρατιωτικό προσωπικό με εξαίρεση φυσικά τις ΗΠΑ που στο παρελθόν είχαν υπό τον έλεγχό τους αρκετές ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως ραντάρ, πυρηνικών κλπ.

Η απόφαση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «σφραγίστηκε» κατά το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας,  Π.Καμμένου στο Ισραήλ.

Το ραντάρ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του zougla.gr, θα έχει ως αποστολή την επιτήρηση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο να ελέγχονται οι κινήσεις του τουρκικού Ναυτικού και της τουρκικής Αεροπορίας.

Υπολογίζεται ότι το ισραηλινό ραντάρ σε συνεργασία με τα UAV θα διπλασιάσει τις δυνατότητες σε εμβέλεια, (λέγεται ότι θα φτάνει τα 600 χλμ. η εμβέλειά του) και θα τριπλασιάσει την ταχύτητα και το είδος της επεξεργασίας των πληροφοριών από το νυν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ρόδου και της Κρήτης, διεισδύοντας βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο και με την βοήθεια των ισραηλινών δορυφόρων και θα έχει πραγματική εικόνα ακόμα και από την περιοχή του Εσκί Σεχίρ, όπως και από όλη την κεντρική και νότια Τουρκία.

zougla.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...

Σουδιανός δρόμος: Από αψίδα του θριάμβου σε νεκροταφείο δέντρων | Φωτός

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε φωτογραφίες από την κατάντια στον...

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με 159 «όχι»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί...