Για ότι γνωρίζουμε, με πληροφορίες που αναφέρουν τα Σεληνιώτικα Νέα και πληροφορίες παλαιότερων, ο Ηλίας Χειλαδάκης κατατάχθηκε μετά το προσκλητήριο των Κρητών για βοήθεια ώστε να απελευθερωθεί η Μακεδονία.
Ήταν αγρότης της επαρχίας Σελίνου από το χωριό Στράτους.
Από κείμενο εφημερίδας μαθαίνουμε ότι κατατάχθηκε το 1903 κι επέστρεψε το 1908. Και από πληροφορίες μαθαίνουμε ότι πήρε μέρος σε πολλές μάχες και σφαγές. Ήταν ένα πραγματικό Κρητικό παλικάρι. Από τους παλαιότερους μαθαίνουμε ότι ήταν επικηρυγμένος από τους λεγόμενους Κομητατζήδες.
Κατά την επιστροφή του, που αποφάσισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ανέλαβε καθήκοντα για να βοηθήσει στην ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα. Τα καθήκοντά του ήταν η ενημέρωση των Σεληνιωτών με πληροφορίες από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του παλαιού αστυνομικού από τον πατέρα του, ο Πλαστήρας έκανε επίσημη επίσκεψη στην Παλαιόχωρα Σελίνου. Εκεί βρισκόταν τα αδέρφια Ιωάννης Χειλαδάκης, Ηλίας Χειλαδάκης και Μιχάλης Χειλαδάκης. Κάποια στιγμή διαφεύγοντας την προσοχή των δύο αδερφών, ο Ηλίας Χειλαδάκης, προχώρησε και απωθώντας τους φρουρούς πλησίασε τον Πλαστήρα δημιουργώντας μια μικρή σύγχυση. Πλησιάζοντας τον Πλαστήρα του είπε: «Πρέπει να με θυμηθείς. Τότε που ήσουν λοχαγός κι εγώ επιλοχίας στην Μακεδονία, πολεμούσαμε για τον ίδιο σκοπό, την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όλους τους Κρήτες που πολέμησαν». Τότε ο Πλαστήρας παρ’ όλη την έκπληξή του, τον πλησίασε χωρίς να πει κουβέντα, τον χαιρέτησε και τον ασπάστηκε.
Διάφορες ιστορίες γερόντων αναφέρουν ότι έχοντας τύψεις και βάρος στη συνείδησή του από την συμμετοχή του στις αιματοβαμμένες μάχες της Μακεδονίας, απομονώθηκε βρίσκοντας καταφύγιο στα μιτάτα των βοσκών στα Λευκά Όρη Χανίων. Η τότε βασιλική χωροφυλακή και τα πεζά περίπολα γνωρίζοντας την προσφορά του και βλέποντας τον τρόπο που ζούσε ήθελαν να τον προστατέψουν και τον συνέλαβαν.
Τον έκριναν ασθενή ώστε να μην φυλακιστεί και τον παρέπεμψαν στο Νοσοκομείο για νοσηλεία στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Σούδας, όπου και απεβίωσε, ένα έτος μετά την εισαγωγή του. Το πρόβλημα της ασθένειάς του είχε επιδεινωθεί πολύ τα τρία τελευταία χρόνια
Ετάφη στο Κοιμητήριο των Κατσιφαριανών του Αγίου Γεωργίου. Εκεί ετάφη ο ήρωας της Μακεδονίας. Μετά την εκταφή του, τα οστά του ετάφησαν στο κοινοταφείο του Θεραπευτηρίου.
Θεωρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που αφοσιώθηκαν στην Πατρίδα ψυχή και σώματι πρέπει να έχουν από εμάς σεβασμό και όλοι πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε την προσφορά τους.
Έτσι λοιπόν, όλοι εμείς οι νεότεροι ας βοηθήσουμε να μείνει άσβεστη η μνήμη του.
Εμείς οι συγγενείς ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν να αναφέρουμε την ιστορία του.
Πρόσκληση
Η Δημοτική Ενότητα Σούδας, οι συγγενείς του Μακεδονομάχου 1900-1908 Ηλία Χειλαδάκη σας προσκαλούν να παραβρεθείτε στην αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας εις μνήμην του Μακεδονομάχου εθελοντή 1900-1908
Η τελετή θα διεξαχθεί την26/10/2021 και ώρα 15:00, ημέρα Τρίτη, στο κοιμητήριο Τιμίου Σταυρού στη Σούδα Χανίων
Σας ευχαριστούμε,
Δημοτική Ενότητα Σούδας
Οι Συγγενείς του Μακεδονομάχου
Λόγω covid -19 οι προσκλήσεις θα είναι περιορισμένες