20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ιστορικές ανατροπές στη Γαλλία: Μαζί στις εκλογές Μελανσόν και Οικολόγοι – Στόχος η νίκη

Ημερομηνία:

Λευκός καπνός μετά από δέκα ημέρες διαπραγματεύσεων: Το Αριστερό κόμμα, στο οποίο ηγείται ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν αργά τα μεσάνυχτα χθες ότι κατέληξαν σε συμφωνία και θα συνεργαστούν στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γαλλία στις 12 και στις 19 Ιουνίου.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας τους στις επόμενες εκλογές, ήρθε, μάλιστα, μετά από μία πρωτομαγιάτικη παρέλαση, στην οποία τα κόμματα της Αριστεράς διασταυρώθηκαν, με την ατμόσφαιρα μεταξύ τους να είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, κάτι που δεν συναντάται εύκολα σε κόμματα που το μόνο που συνήθιζαν να κάνουν τα τελευταία χρόνια ήταν να… τσακώνονται. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Οικολόγων επικύρωσε τη συμφωνία που διαπραγματεύονταν μέλη των δύο κομμάτων εδώ και δύο εβδομάδες, με 84 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 8 λευκές, ενώ υπήρξε και ένα άτομο που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Αν εξαιρέσουμε και την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Αριστερού κόμματος με το μικρό κίνημα «Générations» την Πέμπτη, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κόμματος του Μελανσόν και των Πρασίνων ήταν οι πιο προχωρημένες που έκαναν οι Αριστεροί, μετά το 22% του Μελανσόν στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές

Το Σαββατοκύριακο, Αριστεροί και Οικολόγοι, κατέληξαν σε ορισμένα σημεία στα οποία υπήρχαν διαφωνίες. Σχετικά με την Ευρώπη, συμφωνήθηκε «ανυπακοή», αλλά μόνο σε ορισμένους οικονομικούς και δημοσιονομικούς κανόνες και αυτό εάν είναι απαραίτητο, ενώ τα δύο κόμματα συμφώνησαν και το όνομα με το οποίο θα κατέβουν στις εκλογες: «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση». Συμφωνήθηκαν επίσης η διαίρεση των εκλογικών περιφερειών, αλλά και το ότι ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, θα αναλάβει την πρωθυπουργία σε περίπτωση πλειοψηφίας του κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, μιας και που οι Αριστεροί είναι η μεγαλύτερη ομάδα του νέου σχήματος.

Το ότι επετεύχθη συμφωνία πάντως είναι ιστορικό γεγονός, μιας και πρόκειται για τις δύο βασικές δυνάμεις της Αριστεράς στη Γαλλία.

Και μία συμφωνία με τους Σοσιαλιστές θα ήταν εξίσου ιστορική, καθώς οι Σοσιαλιστές έχασαν πολλά μετά την αποχώρηση του Ζαν-Λυκ Μελανσόν το 2008. Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία δεν βρίσκεται ακόμα προ των πυλών, αφού οι συζητήσεις μεταξύ Σοσιαλιστών και Αριστερών ξεκίνησαν αργότερα και ακόμα συνεχίζονται.

«Στόχος: Η Νίκη»

«Αν οι συζητήσεις δεν τελειώσουν απόψε, τότε δεν θα τελειώσουν ποτέ», είπε κατά τη διάρκεια της πρωτομαγιάτικης παρέλασης στο Παρίσι ο επικεφαλής των Αριστερών Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

«Προχωράει. Να είστε βέβαιοι ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το κάνουμε να προχωρήσει», διαβεβαίωσε ο Μελανσόν και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι αν στοχεύουμε ή όχι στη νίκη».

Συμφωνία απόψε; «Απόψε, θα κοιμάμαι», απάντησε μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα ​​ο Ολιβιέ Φορ, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος: «Δεν υπάρχει προθεσμία, πρέπει να πετύχεις. Μπορούμε να πούμε ότι δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις απόψε».

Λίγα λεπτά αργότερα, Φορ και Μελανσόν έδωσαν τα χέρια, πριν ξεκινήσουν μια σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες με το πλήθος να φωνάζει «Λαϊκή Ένωση!».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να δούμε ξανά και είναι φυσιολογικό, γιατί κάνουμε κάτι ιστορικό», ανέφερε από την πλευρά του ο Λορέντ Μπομέλ, ένας από τους σοσιαλιστές που έχουν αναλάβει τη διαπραγμάτευση: «Αν συμφωνούσαμε μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες, θα ήταν ύποπτο. Είναι φυσιολογικό να αφιερώνουμε χρόνο για να διευκρινίσουμε και να συζητήσουμε τα θέματα».

Ο σοσιαλιστής Ολιβιέ Φορ, πάντως, διαπραγματεύεται με τους Αριστερούς υπό την πίεση της ολοένα και πιο έντονης εσωτερικής αντιπολίτευσης.

"google ad"

Ο προκάτοχός του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή την Κυριακή αναφερόμενη ιδιαίτερα στην επιθυμία των Αριστερών να «ξεφύγουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες», να επαναφέρουν τη σύνταξη στα 60 και να ξεκινήσουν «ιλιγγιώδη ανέφικτα έξοδα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...

Αιχμηρός Γιώργος Τσίπρας για Κασσελάκη: «Θαύματα η αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο»

Η αναφορά του πρόέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σε περιστατικό κατά τη διάρκεια της...