21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ιστορική αλλαγή στις αμερικανο – κουβανικές σχέσεις

Ημερομηνία:

Ιστορική αλλαγή πολιτικής στις αμερικανο-κουβανικές σχέσεις ανακοινώνουν την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο. ΗΠΑ και Κούβα φέρονται έτοιμες για πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και για άνοιγμα πρεσβείας η μία στην πρωτεύουσα της άλλης

Οι ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν ταυτόχρονα από τους δύο ηγέτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε την Τετάρτη με τον Ραούλ Κάστρο σε ένα τηλεφώνημα που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα.

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί μερική άρση του εμπάργκο, που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στην Κούβα εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

«Θα ξεκινήσουμε άμεσα συνομιλίες με την Κούβα για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων που έχουν διακοπεί από το 1961» είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Νωρίτερα την Τετάρτη είχε ανακοινωθεί ότι απελευθερώθηκε ο Αμερικανός Άλαν Γκρος, ο οποίος κρατείται εδώ και πέντε χρόνια σε κουβανικές φυλακές.

Επισήμως, οι ΗΠΑ και η Κούβα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1961. Από τον περασμένο Οκτώβριο, πάντως, λόγω της κρίσης του Έμπολα και τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της επιδημίας, οι δύο χώρες πολλαπλασίασαν τις «φιλικές ανταλλαγές» τους.

Αποφυλάκιση πρακτόρων

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων για «ανθρωπιστικούς λόγους», όπως την χαρακτήρισε αμερικανός αξιωματούχος, η Αβάνα απελευθέρωσε επίσης αμερικανό πράκτορα, ενώ η Ουάσινγκτον αποφυλάκισε τρεις, τους Χεράρδο Ερνάντες, 49 ετών, Αντόνιο Γκερέρο, 56 ετών και Ραμόν Λαμπανίνιο, 51 ετών, που κρατούνταν από το 1998

Ο αμερικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Άλαν Γκρος από την Κούβα διήρκησαν περίπου έναν χρόνο και ότι το Βατικανό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτές.

Ο Γκρος είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο Γκρος έφτασε ήδη στις ΗΠΑ.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...