13.8 C
Chania
Sunday, December 14, 2025

Ιστορική απόφαση στην Ινδία: Αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της άμβλωσης σε όλες τις γυναίκες

Ημερομηνία:

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε σήμερα ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται σε μία γυναίκα να προχωρά σε άμβλωση πριν την 24η εβδομάδα της κύησης απλώς και μόνο επειδή είναι ανύπανδρη, μια απόφαση την οποία χαιρέτισαν οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Ακόμη και μία ανύπανδρη γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση ως την 24η εβδομάδα της κύησης, όπως και οι παντρεμένες», δήλωσε ο δικαστής Ντ. Υ. Τσαντρατσούντ του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι μία γυναίκα δεν είναι παντρεμένη δεν της στερεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Νόμος του 1971 περιόριζε το δικαίωμα στις αμβλώσεις στις παντρεμένες, τις χήρες, τις διαζευγμένες και τις ανήλικες γυναίκες, σε «όσες πάσχουν από αναπηρία ή νοητική υστέρηση» αλλά και όσες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού.

Η σημερινή απόφαση ελήφθη μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη μιας γυναίκας η οποία κατήγγειλε ότι έμεινε έγκυος όταν βρισκόταν σε συναινετική σχέση, όμως αποφάσισε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της όταν χώρισε.

Η απόφαση αποτελεί σημείο καμπής για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ινδία, τόνισαν ακτιβιστές.

«Ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», σχολίασε η βουλευτής Μαχούα Μόιτρα στο Twitter.

Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι η σεξουαλική επίθεση μέσα στον γάμο μπορεί να θεωρηθεί βιασμός. Ο ινδικός ποινικός κώδικας δεν θεωρεί τον βιασμό μέσα σε γάμο αδίκημα, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες αυτό να αλλάξει.

topontiki.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 13/12/1943 – ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Ένα σπουδαίο κείμενο του αντιστασιακού Χαράλαμπου Ρούπα για το...

Ελληνικό Εθνικό ταμείο φυσικού αερίου και πετρελαίων

Του Γιώργου Ουρανού Νορβηγικό Κρατικό Ταμείο Συντάξεων  Με αφορμή την πιθανολογούμενη...

Μία αλλιώτικη ενατένιση: Η έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Λαγουδάκη

Της Πηνελόπης Ντουντουλάκη Η έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Λαγουδάκη ,...