17.8 C
Chania
Monday, November 18, 2024

Ιστορική μνήμη και χρέος σε Βουλή και Ευρωκοινοβούλιο με προβολή ντοκιμαντέρ για την Καλή Συκιά στο Ρέθυμνο – Tι λένε Μ. Γλέζος, Ν. Χριστοδουλάκης, Τ. Μηταφίδης

Ημερομηνία:

Τα ζητήματα της ιστορικής μνήμης αλλά της ανάδειξης της διεκδίκησης των γερμανικών κατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα, απασχόλησαν πριν λίγες μέρες την ελληνική Βουλή και θα απασχολήσουν την Τρίτη και το Ευρωκοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, πριν δέκα μέρες ηΔιακομματική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, οργάνωσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο εκδήλωση με θέμα«Ιστορική μνήμη και χρέος», κατά την οποία παρουσιάστηκαν βιβλία και έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου από τις κατοχικές δυνάμεις των ναζί και τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Το θέμα ξαναμπάινει στο τραπέζι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη φορά, την Τρίτη 3 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου οργανώνει εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη δράση του ευρωβουλευτή για τηνυπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, την αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής που υπέστη η Ελλάδα κατά τη Γερμανική Κατοχή,  η οποία εμπόδισε τη χώρα να μπει γρήγορα σε πορεία ανάπτυξης και την ανάδειξη του ζήτηματος της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Η  Βουλή δεν ξεχνά και διεκδικεί

Μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος τςη Βουλής Νίκος Βούτσηςυπογράμμισε την ανάγκη για «παρεμβάσεις που να έχουν αποτελέσματα σε διεθνή κλίμακα» από τη μεριά της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, με επισκέψεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γερμανία. Ο Νίκος Βούτσης επισήμανε επίσης τη δυνατότητα της Διακομματικής Επιτροπής για «εξαιρετική συμβολή» στο πλαίσιο της «πολλαπλής κρίσης ταυτότητας και αυτογνωσίας» της Ευρώπης, καθώς «επανέρχονται τα ερωτήματα που αποτέλεσαν τη βάση για τα δύο αιματοκυλίσματα, αλλά και τις μήτρες φιλοφασιστικών, φιλορατσιστικών φαινομένων».

Ο πρόεδρος της Διακομματικής ΕπιτροπήςΤριαντάφυλλος  Μηταφίδης αναφέρθηκε στο χρέος να διατηρήσουμε και να μεταφέρουμε στις νέες γενιές τη μνήμη. «Κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει, όταν σβήνει τη συλλογική μνήμη και αφήνει ιστορικά αδικαίωτους τους αγώνες και τις θυσίες του», είπε κατά την εισήγηση του. «Είναι νωπά ακόμα στη μνήμη του λαού μας τα εγκλήματα και οι καταστροφές που προκάλεσαν τα κατοχικά στρατεύματα στην ελληνική επικράτεια αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και τις μνήμες αυτές έχουμε χρέος ιστορικό, πολιτικό και ηθικό να τις διατηρήσουμε και να τις μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές, που δυστυχώς μεγαλώνουν μέσα σε κλίμα απόρριψης του ιστορικού παρελθόντος, σε κλίμα ιστορικού αναλφαβητισμού και αναθεωρητισμού, που εξισώνει τους θύτες με τα θύματα, κατασυκοφαντεί την Αντιφασιστική Αντίσταση και επωάζει το αβγό του φιδιού στο έδαφος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα», τόνισε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδας Μανώλης Γλέζος, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι το ζήτημα έγκειται στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα κι όχι για στις αποζημιώσεις για τις πολεμικές καταστροφές. «Μακάρι να υπήρχαν πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά το διεθνές δίκαιο δεν τις έχει αναγνωρίσει. Εμείς μιλάμε για τις καταστροφές του κατακτητή από την στιγμή που άρχισε η Κατοχή», διευκρίνισε, ενώ επανέλαβε ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

«Θα έλεγα μας εχτρεύεται. Γιατί έχει πληρώσει, έχει εξοφλήσει σε όλες τις χώρες τα δάνεια κι αρνείται σε εμάς» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «όλη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα. Είμαστε το μοναδικό έθνος που με το ξεκίνημα και το τέλος του πολέμου έχουμε λιγότερο πληθυσμό». Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση Σόιμπλε ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν», τονίζοντας ότι «αν παραδέχεσαι ότι υπήρχε θέμα και έληξε και λες ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, για να λες αυτό, άρα υπήρχε θέμα. Πες μας λοιπόν πότε έληξε και πώς έληξε».

Ο κ. Γλέζος επεσήμανε τέλος ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια κι η έρευνα, ώστε να εξοπλιστούμε για τις διεκδικήσεις της χώρας μας και άσκησε κριτική σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει από την Ελλάδα, για το γεγονός ότι δεν διεκδίκησαν δυναμικά τη δικαίωση τςη Ελλάδας.

Για ζήτημα ηθικής κι ομαλών διακρατικών σχέσεων έκανε λόγο ο τ. βουλευτής, Δημήτρης Κωστόπουλος. «Δεν περνάει μέρα που οι δανειστές μας να μην μας θυμίζουν ότι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ το χρέος – και επιμένουν κυνικά και αδυσώπητα. Όμως όλοι πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Για το πρόβλημα αποτίμησης του κατοχικού δανείου μίλησε ο τ. υπουργός Νίκος Χριστουδουλάκης. «Πώς μπορεί να υπολογιστεί; Με αναφορά σε μια αγορά που δεν κατέρρευσε» είπε ο κ. Χριστουδουλάκης και εξήγησε ότι αυτή η αγορά είναι των ΗΠΑ, η οποία διατηρήθηκε διαρκής και αδιατάρακτη. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι το κατοχικό δάνειο παραμένει ως απαίτηση και «θα πρέπει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να ανοίξει νέα περίοδος σχέσεων των δυο χωρών».

Την ιστορική προσέγγιση των συνεπειών στην ζωή και στην καθημερινότητα των Ελλήνων την περίοδο της Κατοχής, σχολίασαν κατά την εκδήλωση ο διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, η διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δέσποινα Γεωργία Κωνσταντινάκου κι ο διδάκτωρ Ιστορίας του ΑΠΘΒασίλης Μανουσάκης.

Από την Αθήνα στις Βρυξέλλες

Η εκδήλωση του Στέλιου Κούλογλου στην Ευρωβουλή  αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορική Μάχη της Κρήτης που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 1941 και έμεινε στην ιστορία τόσο για την πάνδημη καθολική αντίσταση των Κρητών ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν οι εισβολείς και το ρόλο που έπαιξε στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγγενείς των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, οι δήμαρχοι Ανωγείων, Κανδάνου Βιάννου, τοπικοί φορείς και ιστορικοί με ενεργό δράση στα ζητήματα της ιστορικής μνήμης, Κατοχής και Αντίστασης στην Κρήτη, ο  Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών θα τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους με εισηγήσεις και παρεμβάσεις.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά – Ολοκαύτωμα από Γερμανούς ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής», ενός αποσπάσματος από την εκπομπή Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα με τίτλο «Η Ελλάδα του Χίτλερ» με προσωπικές μαρτυρίες από τη Μάχη της Κρήτης, καθώς και του ντοκιμαντέρ αμερικανική παραγωγής «11th Day».

Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Κώστα Κουτουλάκη στο οποίο αποτυπώνονται με συγκλονιστικό τρόπο οι ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη και η οδύνη του κρητικού λαού.

* Την Τρίτη 3 Μαΐου στην αίθουσα ASP 1G2 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 18:30.

tvxs.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιοηθική: Επιστήμονας έκανε πειράματα στον εαυτό της και αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού

Μια επιστήμονας που αντιμετώπισε με επιτυχία τον δικό της καρκίνο...

Κρήτη: Αλλαγές στα δρομολόγια λόγω απεργίας ΠΝΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων και της ΑΝΕΚ επιφέρει η...