14.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Ισχυρά μικρόβια εναντίον ανήμπορων αντιβιοτικών

Ημερομηνία:

Η ολοένα και μεγαλύτερη αντίσταση που παρουσιάζουν τα μικρόβια στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να θεωρηθεί εξίσου σοβαρό με την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή, αναφέρει σε σχετική έκθεση η Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος της Βρετανίας, Ντέιμ Σάλι Ντέιβις, σύμφωνα με την Independent. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης
Επισημαίνοντας ότι μέσα σε ένα διάστημα 20 χρόνων ακόμα και μια μικροεπέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο εξαιτίας κάποιας μόλυνσης, η Ντέιβις προειδοποίησε: «Πρόκειται για αυξανόμενο πρόβλημα και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε θα βρεθούμε με ένα ιατρικό σύστημα, όχι πολύ μακρινό από εκείνο των αρχών του 19ου αιώνα» και συνέχισε: «Ως γιατρός γνώριζα για την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αλλά δεν είχα καταλάβει πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση ή πόσο γρήγορα προχωρούσε».

Στην αναφορά της, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, τονίζει ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα τόσο στη Βρετανία όσο και διεθνώς αναφέροντας σχετικά: «Η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι μια ωρολογιακή βόμβα, όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να συνεργαστούμε με όλους, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το απευκταίο σενάριο μιας ευρέως διαδεδομένης αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά δε θα γίνει πραγματικότητα. Αυτή η απειλή είναι τόσο σημαντική όσο και η κλιματική αλλαγή».

Σχεδόν 5.000 ασθενείς στη Βρετανία πεθαίνουν από μολύνσεις του αίματος, οι μισές από τις οποίες προκαλούνται από οργανισμούς που έχουν ανοσία στα φάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μολύνσεις από μικρόβια που μάστιζαν τα νοσοκομεία πριν 10 χρόνια, και οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, έχουν αντικατασταθεί από άλλα βακτήρια, εξίσου ισχυρά, αναφέρει η Independent.

Παράλληλα με την αύξηση της χρήσης των αντιβιοτικών, ισχυροποιείται και η αντοχή των μικροβίων, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο εμφανής η έλλειψη αντιβιοτικών που να μπορούν να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα. Κανένα νέο αντιβιοτικό δεν έχει παραχθεί από το 1987.

Ο λόγος, σύμφωνα με την Ντέιβις, είναι η κατάρρευση της αγοράς. Η παραγωγή νέων αντιβιοτικών, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς για μικρό χρονικό διάστημα, κρίνεται πολύ ακριβή για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες, ειδικά σε σύγκριση με ένα φάρμακο για την πίεση, το όποιο θα χρειάζονται οι ασθενείς για όλη τους τη ζωή.

Τονίζοντας ότι το κενό που υπάρχει στην παραγωγή αντιβιοτικών αποτελεί το κύριο πρόβλημα, η Ντέιβις πιστεύει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω συνεργασίας των κυβερνήσεων με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα το πρόγραμμα Innovative Medicines Initiative, μία συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και στη φαρμακοβιομηχανία, με σκοπό να αυξηθεί η ανακάλυψη φαρμάκων στην Ευρώπη.

Μια άλλη σημαντική κίνηση, σύμφωνα με την Ντέιμ Σάλι, θα μπορούσε να είναι η χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο σε περιπτώσεις όπου είναι απολύτως απαραίτητα, γεγονός που θα μειώσει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ανοσία στους οργανισμούς.

Σε δυο εβδομάδες, το Υπουργείο Υγείας  της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει τους τρόπους αντίδρασης για τα θέματα που έθεσε η Ντέιβις.

Independent

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...