15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ισχυρή παρέμβαση Κίνας: Το NATO έφτασε την ένταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας «στα άκρα»

Ημερομηνία:

«Οι κινήσεις του NATO ώθησαν την ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία ‘στα άκρα’», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Τσάο Λιζιάν.

Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες της Κίνας και να αποφύγουν να υπονομεύσουν τα δικαιώματά της ή τα συμφέροντά της στον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος και των δεσμών με τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε εξάλλου ότι ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα χορηγήσει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 5 εκατομμυρίων γουάν στην Ουκρανία, το οποίο θα συνίσταται από είδη για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Η Κίνα αρνείται να χαρακτηρίσει εισβολή τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία τις χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση».

Κίνα-Ρωσία: Στρατηγική συνεργασία «για την είσοδο των διεθνών σχέσεων σε νέα εποχή»

Υπενθυμίζουμε ότι στις 4 Φεβρουαρίου, σε μία κίνηση που εκείνη τη στιγμη δεν έλαβε τη δημοσιότητα που επρεπε, η Κίνα και Ρωσία έδωσαν στην δημοσιότητα κοινό ανακοινωθέν για να καταγγείλουν ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες την αμερικανική επιρροή και τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην Ασία, που απηχεί τις «κοινές τους θέσεις» για την ασφάλεια, αλλά και για μακρά σειρά διεθνών θεμάτων.

Το σινορωσικό ανακοινωθέν «για την είσοδο των διεθνών σχέσεων σε νέα εποχή» δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της συνάντησης του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Σι Τζινπίνγκ έκανε σαφές ότι Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν αποφασιστικά η μία την άλλη στην υπεράσπιση των θεμελιωδών τους συμφερόντων και ότι θα εμβαθύνουν την «ακλόνητη στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον» στρατηγική τους συνεργασία.

Εν μέσω έντασης στις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον, οι δύο χώρες καταγγέλλουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ για «την σταθερότητα και μία ισότιμη ειρήνη» στον κόσμο και δηλώνουν αντίθετες σε οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, επαναλαμβάνοντας την πρώτη απαίτηση που έχει διατυπώσει η Μόσχα για την αποκλιμάκωση των ρωσοδυτικών εντάσεων για την Ουκρανία και καλούν την Ατλαντική Συμμαχία να εγκαταλείψει τις ιδεολογικοποιημένες προσεγγίσεις της που χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Πεκίνο και Μόσχα υιοθετούν την αρχή του «αδιαιρέτου της ασφάλειας», επί της οποίας το Κρεμλίνο θεμελιώνει την απαίτησή του για την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την γειτονιά του, στο επιχείρημα ότι η ασφάλεια των μεν δεν μπορεί να υπάρξει εις βάρος των δε. Και αυτό το κάνουν αψηφώντας το δικαίωμα κάθε κράτους, και κατά συνέπεια και της Ουκρανίας, να επιλέξει τις συμμαχίες του.

Οι δύο δυνάμεις καταγγέλλουν επίσης «την αρνητική επιρροή για την ειρήνη και τη σταθερότητα της στρατηγικής που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στην Ινδο-Ειρηνική περιοχή».

Πεκίνο και Μόσχα εκφράζουν «ανησυχία» για την ίδρυση της στρατιωτικής συμμαχίας των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία (AUKUS), θεωρώντας ότι αυτή η ένωση «αγγίζει θέματα στρατηγικής σταθερότητας», ενώ η Μόσχα εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της απέναντι στην στάση του Πεκίνου ως προς την Ταϊβάν και αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ανεξαρτησία της υπό οποιαδήποτε μορφή.

Η δημιουργία της AUKUS επικρίθηκε σφοδρά από την Κίνα, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την συμμαχία προτεραιότητα στον ανταγωνισμό του με το Πεκίνο στην ζώνη Ασίας-Ειρηνικού.

Στον οικονομικό τομέα, οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατηγικές συμφωνίες χωρίς να αποκαλύψουν την αξία τους.

"google ad"

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι δήλωσε επίσης ότι Κίνα και Ρωσία θα υποστηρίξουν η μία την άλλη στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας.

Η Rosneft και η κινεζική πετρελαϊκή CNPC υπέγραψαν συμβόλαιο για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων τόνων ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα μέσω του Καζακστάν για περίοδο δεκαετίας. Η Gazprom και η CNPC υπέγραψαν επίσης νέο συμβόλαιο τροφοδοσίας της Κίνας σε φυσικό αέριο.

«Οταν το σχέδιο θα έχει φθάσει την πλήρη δυναμικότητά του, ο όγκος τροφοδοσίας θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και θα φθάσει συνολικά τα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως», περιλαμβανομένων των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέσω του υπάρχοντος αγωγού Power of Siberia, ανακοίνωσε η Gazprom.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, Πούτιν και Σι συζήτησαν την ανάγκη της διεύρυνσης των εμπορικών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα, λόγω της μη προβλεψιμότητας που χαρακτηρίζει τη χρήση του δολαρίου, απαντώντας στην προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι ρωσικές εταιρείες δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται σε δολάρια στο πλαίσιο των κυρώσεων που θα ακολουθήσουν ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ