Με ρίψεις νερού και δακρυγόνα η ιταλική αστυνομία εκκένωσε σήμερα, Δευτέρα, την πύλη 4 του λιμανιού της Τεργέστης, έξω από την οποία είχαν συγκεντρωθεί λιμενεργάτες που ζητούν την κατάργηση του μέτρου για το «green pass», το οποίο έχει καταστεί πλέον υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ιταλία.

Δυο διαδηλωτές ένιωσαν αδιαθεσία.

Οι Αρχές αναφέρουν ότι η κινητοποίηση ήταν παράνομη και ότι μέχρι το πρωί είχαν γίνει επανειλημμένες εκκλήσεις στους λιμενεργάτες να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Προσπαθώντας να παραμείνουν στις θέσεις τους, οι λιμενεργάτες δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία.

Αργότερα δυο χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο τη πόλης της Τεργέστης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι λιμενεργάτες που αντιδρούν στο μέτρο του «πράσινου πάσου» ανακοίνωσαν ότι η απεργία τους πρόκειται να συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έχει λάβει ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις μεγάλες πόλεις εξαιτίας προγραμματισμένων διαδηλώσεων κατά του μέτρου.

Η χρήση του «green pass» κατέστη υποχρεωτική για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους εργασίας από την περασμένη Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

Για την είσοδο απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού του τελευταίου 48ώρου.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ενέκρινε τον κανόνα – ένα από τα αυστηρότερα μέτρα στον κόσμο κατά του COVID – στα μέσα Σεπτεμβρίου, καθιστώντας υποχρεωτικό από τις 15 Οκτωβρίου όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται είτε να επιδεικνύουν αποδείξεις εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ είτε πρόσφατη ανάρρωση από λοίμωξη.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η κίνηση θα πείσει τους μη εμβολιασμένους Ιταλούς να αλλάξουν γνώμη, αλλά με πάνω από το 80% των κατοίκων άνω των 12 ετών να έχουν ήδη πλήρως εμβολιαστεί και τα ποσοστά μόλυνσης να είναι χαμηλά, αυτή η αύξηση δεν έχει υλοποιηθεί.

Τα κόμματα της δεξιάς Ένωσης και των Αδελφών της Ιταλίας και ορισμένα συνδικάτα λένε ότι, για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος έλλειψης προσωπικού, η ισχύς των τεστ COVID πρέπει να παραταθεί από 48 σε 72 ώρες και θα είναι δωρεάν για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να χορηγούμε στυλεό κάθε 48 ώρες σε όλους τους μη εμβολιασμένους. Οι επιχειρηματίες με τους οποίους έρχομαι σε επαφή είναι εξαιρετικά ανήσυχοι», δήλωσε ο Λούκα Ζάια, διοικητής της πλούσιας βορειοανατολικής περιοχής του Βένετο, της Λέγκας.

Περίπου το 15% των ιδιωτικών εργαζομένων και το 8% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα δεν διαθέτουν Green Pass, ένα εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο που φαίνεται από τις εκτιμήσεις του Reuters.

"google ad"

Τα συνδικάτα λένε ότι το δελτίο δεν είναι αρκετό για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργασιακών χώρων από τον COVID και επέκριναν την απόφαση να ανασταλούν οι μισθοί των εργαζομένων που δεν είναι εμβολιασμένοι.

«Αυτό είναι ένα πολύ περιοριστικό μέτρο που θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνική σταθερότητα και να επιδεινώσει μια ήδη περίπλοκη κατάσταση», ανέφερε το συνδικάτο UIL σε ανακοίνωση.