Ο συνεχιζόμενος επί μακρόν διάλογος για το εάν η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας ή σε πολιτικές λιτότητας για να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα πολώθηκε ακόμη περισσότερο αφότου αναδείχθηκε στην εξουσία η νέα ελληνική κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ανάμεσα στις χώρες οι οποίες καλούν να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις στην ευρωζώνη, ενώ αντιθέτως η Γερμανία προβάλλει σθεναρή αντίσταση στην αύξηση των δημοσίων δαπανών, η οποία επικεντρώνεται στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.
«Χρειάζεται να γίνουμε πιο τολμηροί στην Ευρώπη σε όρους ανάληψης κινδύνων… Ελπίζω ότι (θα υπάρξουν) πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες πράγματι θα διευκολύνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως επενδύσεις στις υποδομές», είπε ο Πάντοαν σε μια εκδήλωση του IIF πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20).
Σύμφωνα με τον Παντοάν, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι προσδοκώμενες επιπτώσεις του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ και πλέον είναι παράγοντες που συνέβαλαν ώστε να βελτιωθεί η εικόνα για την οικονομία της ΕΕ τους τελευταίους μήνες.
Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων αναμένεται να γίνει πιο «συνεπής», έκρινε ο Padoan και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως το πιο ευνοϊκό υπόβαθρο δεν θα οδηγήσει σε «χαλάρωση» των προσπαθειών της ευρωζώνης για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
AΠΕ-ΜΠΕ