14.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Ιχνηλατώντας… το παρελθόν: Τα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί

Ημερομηνία:

Του Γ. Σταράκη

Σήμερα  θα «ιχνηλατήσουμε» ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των Γερμανών ναζί. Την εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων, Ρομά, ομοφυλόφιλων και άλλα θύματα φυλετικού μίσους.

Οι Γερμανοί από το 1933 δημιούργησαν εκατοντάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλάκιζαν τα θύματα του φυλετικού μίσους.

Είχαν κρεματόρια με φούρνους όπου έκαιγαν ανθρώπους.

Στην Ελλάδα από τους 62.700 Εβραίους (προπολεμικά) επέζησαν μόλις 10.000.

Στην Κρήτη; Ο Πολυχρόνης Κ. Ενεπεκίδης στο βιβλίο του «το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδος 1941-1944 αναφέρει 314 ονοματεπώνυμα με τα επαγγέλματα και τους τόπους.

Στο Ρέθυμνο; Χάρτης Αγγλικός του 1943 γράφει Εβραϊκή παροικία στον Κουμπέ.

Επίσης αναφέρει το Δημαρχείο στην πλατεία Αβέρωφ (σημερινή πλατεία Σοχώρας). Το Νοσοκομείο στο Μουσικό Γυμνάσιο, οδούς Βασιλείου Βουλγαροκτόνου, Λεωνίδα, Πλάτωνος, Μιχ. Ιφεντούλη κλπ.

Οι 314 εγγεγραμμένοι Εβραίοι της Κρήτης μαζί με τους 250 Κρήτες Αγωνιστές και συγγενείς ανταρτών αλλά και Ιταλοί αντιφασίστες αιχμάλωτους φορτώθηκαν από το λιμάνι του Ηρακλείου στις 9 Ιουνίου 1944 (οι Ιταλοί ήταν μάλλον 112). Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το βρετανικό υποβρύχιο VIVID με πλοίαρχο τον Μπαρτλεϋ το βυθίζει. ΟΛΟΙ ΠΝΙΓΗΚΑΝ!

Το πλοίο «Τάναϊς» που μετέφερε 700 ψυχές για τα κρεματόρια της Γερμανίας τορπιλίστηκε από το Βρετανικό υποβρύχιο VIVID και βυθίστηκε στο νότιο Αιγαίο στη ρότα από Ηράκλειο για Πειραιά.

Ήταν λίγο έξω από τη Σαντορίνη.

Στις 13-10-2013 στα Χανιά έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα θύματα του Ατμόπλοιου «Ταναϊς».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...