16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κάθε μέρα είναι ημέρα μνήμης για τον Παύλο Φύσσα

Ημερομηνία:

Του Γρηγόρη Δατσιάδη Λαμπράκη

Κάθε μέρα είναι ζωντανή μνήμη για εκατομμύρια αγωνιστές.

Όλοι  τους, έδωσαν την ψυχή τους και την ζωή τους σε ένα αγώνα ατέλειωτο, αέναο απέναντι στον φασισμό, στον ρατσισμό, στον ναζισμό και σε κάθε ξεπεσμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ναι, είναι δίπλα μας και είναι αθάνατοι, μας εμπνέουν πώς να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία με την πραγματική τους έννοια.

Μετά την επέλαση σε όλους τους τομείς** αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών νόμων (θα τα ονόμαζα εκφασιστικά διατάγματα γιατί αποδεδειγμένα τέτοια είναι), από την σημερινή ακροδεξιά κυβέρνηση του τόπου μας, η οποία εκλέχθηκε χάρη στην άθλια και συνεχή συνδρομή πολλών διαπλεκόμενων μμε  μαζί τους,  είναι αναγκαίο να αγωνιστούμε όλοι για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων  της ελευθερίας της δικαιοσύνης και την προστασία της πατρίδας μας από την λεηλασία  που έχουν ξεκινήσει.

**Με έναν τρόπο βιαστικό, φοβικό, απολυταρχικό,  αποφάσισαν:

1)  την υποβάθμιση, την απαξίωση (εδώ και πολλά χρόνια) και την διάλυση (που είχαν ξεκινήσει το 2012-2014), της δημόσιας δωρεάν υγείας.  Την υποστελέχωση, και την τιμωρία (με υπερκόπωση και έλλειψη υλικών), γιατρών και νοσοκόμων.

2)  την περαιτέρω απαξίωση και υπονόμευση (υπάρχει εδώ και δεκαετίες) της δημόσιας δωρεάν παιδείας.  (που θα έπρεπε να είναι  όλα τα σχολεία μας κέντρα πολιτισμού με βιβλιοθήκες, θέατρο και μουσική)

3)  τις περικοπές στα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά. Την πτώχευση (μέσω των υπόλοιπων δεινών) πολλών μικρών επιχειρήσεων. Την ανεργία σε πλέον σε πάρα πολλούς εργαζόμενους.  Τις «φωτογραφικές» αποφάσεις για λίγους δικούς τους, ώστε ανεμπόδιστα να λεηλατήσουν πλέον φυσικούς πόρους η και πολίτες.

4)  την πλήρη απαξίωση και οικονομικό μαρασμό των γεωργικών τομέων-θεμάτων (δασοκομία, αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία). Υφίσταται εδώ και δεκαετίες η εκτροπή της σημασίας των γεωργικών επαγγελμάτων σε μία άνευ προηγουμένου κατασπατάληση και ρύπανση των πλέον πολύτιμων φυσικών πόρων (βιοποικιλότητα, νερό, έδαφος).

Καταχρέωση και  συνεχής γεωργική έξοδος των πολύτιμων μικρών – μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων

Την υπονόμευση της οικολογικής γεωργίας, αντί της απαραίτητης πλέον πλατιά ανάδειξής της.

5)   στα ενεργειακά θέματα:

την καταστροφή της πανίδας, της χλωρίδας, των δασών, του μικροκλίματος, της βιοποικιλότητας πάρα πολλών βουνών και Όροσειρών («οι Ελληνίδες Οροσειρές»…) της πατρίδας μας.. Ευνοώντας συμφέροντα εταιρειών και πολυεθνικών με αντισυνταγματικούς νόμους που ψήφισαν.

Εάν εγκατασταθούν αυτές οι τερατώδεις ανεμογεννήτριες (αληθεύει ότι είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας; Πολύ μειωμένης απόδοσης; Υλικά και τεχνολογία που ξεφορτώνονται στην Πίνδο ενώ σε λίγα χρόνια θα είναι ξεπερασμένα;…), θα επηρεάσουν μελλοντικά και τα μικροκλίματα και την βιοποικιλότητα  και τους φυσικούς πόρους, στους κάμπους και πεδιάδες κάτω από την Πίνδο και τα υπόλοιπα όρη

"google ad"

Την εγκληματική λειτουργία των ορυχείων χρυσού (Σκουριές κ.α.) από πολυεθνικές με ανείπωτη καταστροφή της βιοποικιλότητας.

Τον συνεχόμενο κατατεμαχισμό της ΔΕΗ (ο οποίος υφίσταται εδώ και δεκαετίες), με παράλληλη επιβάρυνση των πολιτών και οικονομικές δυσλειτουργίες της, με σκοπό την πώλησή της τμηματικά σε εταιρείες και πολυεθνικές

Την επιδιωκόμενη πώληση των υδάτων σε πολυεθνικές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος κ.α.), παρότι  έχει τεκμηριωθεί ότι έχει ολέθρια αποτελέσματα στην υγεία και ευημερία των πολιτών αλλά και στην οικονομία…

Την εγκατάσταση φωτοβολταικών σε εδάφη απαραίτητα για την παραγωγή τροφής.

7)   την τελείως ανεξέλεγκτη και παραδομένη σε ιδιώτες διαχείριση των σκουπιδιών.

Με εκατοντάδες παράνομες πρακτικές, δημοσιευμένες σε αντικειμενικά και εναλλακτικά μόνο μμε, με τελευταίο τους εγκληματικούς εμπρησμούς σε μονάδες ανακύκλωσης..

Με καύσεις πολύ επικίνδυνων για την υγεία αποβλήτων στις τσιμεντοποιίες Θεσσαλονίκης και Βόλου, ίσως και αλλού, παρά την θέληση των τοπικών κοινωνιών.

8)   με αντισυνταγματικούς νόμους απαγορεύουν το δικαίωμα του συνέρχεσται, την πορεία διαμαρτυρίας, για το δίκαιο, την ελευθερία, την μνήμη, την αλληλεγγύη..

Αδειάζουνε καταλήψεις που αποτελούνε εστίες πολιτισμού (στέγαση προσφύγων, μαθήματα γλωσσών κ.α.) με την βία και ξυλοδαρμούς…

Εκφασίζουν συστηματικά την ελληνική αστυνομία και τα ματ χρησιμοποιώντας μεθόδους δικτατορικών καθεστώτων. Έτσι προέκυψε και ο θάνατος νέου ειρηνικού αγωνιστή του Βασίλη του Μάγγου στον Βόλο, ενός ακόμη που προστέθηκε τελευταία, στα εκατομμύρια αθάνατους αγωνιστές…

9)  και στα θέματα Δικαιοσύνης μάλλον την θέλουν όλη δική τους..άραγε που είναι η ανεξαρτησία της;;   αν κρίνουμε από το σκάνδαλο νοβάρτις το οποίο επιδιώκουν να το μετατρέψουν σε σκευωρία, ώστε να γλιτώσουν την δίκη αυτοί που πραγματικά ευθύνονται, υπάρχει τεράστιο θέμα δημοκρατίας και συνταγματικότητας….

Και σε άλλα θέματα φυσικά που δεν γνωρίζω, η ξεχνώ αυτή την στιγμή.. συμπεριφέρονται ως να μην έχουν ανάγκη να λογοδοτήσουν πουθενά, ξεχνώντας ότι ιστορικά και δημοκρατικά θα λάβουν την θέση, και την κρίση (ήδη την λαμβάνουν) που πραγματικά τους αξίζει. Ενδεχομένως και την ποινή αν τους αναλογεί από πραγματικά δημοκρατικό δικαστήριο.

Υπάρχουν και κάποια αναγκαία θέματα από μας  για την υπεράσπιση και προστασία και της πατρίδας και της δημοκρατίας:

Αφενός να σταματήσουμε το κατήφορο και τον εκφασισμό, που επιχειρείται στο αμόρφωτο, απαίδευτο και για αυτό χειραγωγίσιμο, κομμάτι της κοινωνίας μας.

Η ανάδειξη με κάθε τρόπο και μέσο του άθλιου και βρώμικου ρόλου των διαπλεκόμενων μμε και καναλιών μαζί τους:  ο τρόπος που τους στήριξε και τους στηρίζει, τα οφέλη που έχουν αμφότερω, ο τρόπος που διαστρεβλώνουν η αποκρύπτουν  την αλήθεια, και για ποιο λόγο θέλουν να έχουν υπηκόους «τυφλωμένους», μη γνωρίζοντες τα πεπραγμένα τους.

Απαιτείται πλέον κοινή και με αλληλεγγύη δράση όλης της πραγματικά δημοκρατικής αντιπολίτευσης και εντός της βουλής και έξω από αυτήν. Χωρίς συμφέροντα για την καρέκλα η το έδρανο..

Απαιτείται μια ενιαία, ενωμένη σε ριζικά θέματα, δημοκρατική αντιπολίτευση η οποία να επιδιώξει, να ρίξει νόμιμα αυτήν την ακροδεξιά κυβέρνηση και με εκλογές μετά να μπορέσει να επικρατήσει, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την διαστρέβλωση και υπονόμευση  των  άθλιων και διαπλεκόμενων μμε..

Απαιτούνται και άλλα ειλικρινή και αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης

Κυρίως όμως οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να επιλέγουμε με αληθινή βούληση από πού και με ποιο τρόπο θα ενημερωνόμαστε.

Επιπλέον οφείλουμε να ασκούμαστε με την συμμετοχή στα κοινά: συνεταιρισμοί, συνεργατισμοί, κοινωνικές ομάδες πολιτών όπου οφείλουμε διπλά (χάρη στην μνήμη, την παιδεία, το πολιτισμό και την ιστορία μας) να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε εκφορά φασιστικού και ρατσιστικού λόγου.

Να μην ξεχνάμε ότι η  κυρίαρχη τάση του ανθρώπου είναι προς την αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό και την αδερφικότητα, με σκοπό την δημιουργία  υγιών κοινωνιών όπου ο καθένας είναι και αυτάρκης και πραγματικός πολίτης.

Η αρρωστημένη ακροδεξιά τακτική με το φασιστικό η ναζιστικό δεκανίκι είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση λεηλασίας και από τους ανθρώπους και από τους νόμους της γης και της βιοποικιλότητας.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...