22.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Κάλεσμα Αγροτικού Συλλόγου πρώην δήμου Αρμένων για κινητοποιήσεις στα Χανιά

Ημερομηνία:

Οι εξευτελιστικές τιμές στην τιμή του λαδιού στα εσπεριδοειδή στα ζωοκομικά προϊόντα τα χαράτσια του ΕΛΓΑ – ΟΓΑ – ΔΕΗ που πλήττουν τους αγρότες του Νομού μας αλλά και όλης της Ελλάδος μα κατεβάζουν στο δρόμο
Συντονιζόμαστε με τους αγρότες όλης της Ελλάδος και βγαίνουμε πανελλαδικά στους δρόμους . Στα Χανιά την Δευτέρα 23 Γενάρη στις 11πμ στην εφορία Χανίων. Την Τετάρτη 25 Γενάρη στα Γραφεία της ΔΕΗ στις 11πμ και την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 11πμ έξω από την Αγροτική Τράπεζα στην Τζανακάκη και από κει με πορεία στην αντιπεριφέρεια Χανίων (πρώην Νομαρχία). Καλούμε όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους αγρότες του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις.
Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι με πολύμορφες κινητοποιήσεις πανελλαδικά θα παλέψουν ενάντια στην ολέθρια αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και τον αφανισμό και θα θέσουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις και δίνει προοπτική στον αγώνα.
Χρόνο με το χρόνο η κατάσταση για τη φτωχομεσαία αγροτιά χειροτερεύει. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ και τους ανελέητους νόμους της ελεύθερης αγοράς οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά σε ολοκληρωτική καταστροφή. Το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων έχει συρρικνωθεί λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, του υπέρογκου και διαρκώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις και των σημαντικών ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 5,3% το 2011, ενώ το 2010 η μείωση ήταν 4,3%.
Και ενώ το αγροτικό εισόδημα μειώνεται, το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής στην ύπαιθρο διογκώνεται. Η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και στους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, στα εισιτήρια μεταφοράς και στα διόδια, όπως και στα αγροτικά μέσα και εφόδια καλπάζει, ενώ υπάρχει και η αύξηση στα καύσιμα και του ΦΠΑ στο 23%. Από κοντά έρχονται απανωτά βαριά χαράτσια που επιβάλλουν κυβέρνηση – τρόικα. Χαράτσια όπως: Οι τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές του ΟΓΑ, το τέλος για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, η έκτακτη εισφορά για το εισόδημα που (ιδιαίτερα μετά τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ) πλέον την πληρώνουν και πολλοί αγρότες, η «τακτοποίηση» των «αυθαιρέτων», στα οποία περιλαμβάνονται και τα πλινθόσπιτα της δεκαετίας του ’60 που κατοικούνται από πάμφτωχους γριές και γέροντες συνταξιούχους του ΟΓΑ, η εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, τα δημοτικά τέλη για νερό, φωτισμό, καθαριότητα που επιβάλλουν και στα χωριά οι «Καλλικρατικοί» δήμοι, το κόστος για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων… Από την αρχή του νέου χρόνου έρχονται και νέα χαράτσια, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ κατά 23%, νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου το αγροτικό ρεύμα θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, ενώ σχεδιάζεται φορολόγηση στα χωράφια σε όσους δε θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και περαιτέρω αύξηση της φορολόγησης, αφού προετοιμάζονται σχέδια για να κρατάνε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι λογιστικά βιβλία, ώστε να γίνουν, υποτίθεται, επαγγελματίες αγρότες, αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ, φόρο επιτηδεύματος, περαίωση κ.ά.

Η καπιταλιστική κρίση θα βαθύνει το επόμενο διάστημα και σε συνάρτηση με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020 θα υπάρξει μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Τη γη και τις όποιες επιδοτήσεις θα συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες – μεγαλοεπιχειρηματίες. Η νέα ΚΑΠ 2014-2020, που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, θα μειώσει δραματικά το αγροτικό εισόδημα με δραστική περικοπή των επιδοτήσεων (190 ευρώ το εκτάριο περίπου θα είναι η βασική ενίσχυση), ενώ η πλήρης αποσύνδεσή τους από την παραγωγή – προβλέπεται επίσης 7% υποχρεωτική αγρανάπαυση – αποδείχνει ότι στόχος δεν είναι η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, αλλά η μείωση της αγροτικής παραγωγής.
Παράλληλα, με το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και το αγροτικό κίνημα προωθούν την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμπόρους και επιχειρηματίες, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και τη δημιουργία λίγων συνεταιρισμών φέουδων των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, καθώς και την αποδυνάμωση ως πλήρη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος, για να περάσουν χωρίς αντιστάσεις η νέα καταστροφική ΚΑΠ και οι αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνώντων.
Αγωνιστική απάντηση
Ο σύλλογος καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους άλλους εργαζόμενους, να πάρουν μαζικά μέρος στον αγώνα ενάντια στην ολέθρια πολιτική που ακολουθείται, με πολύμορφες κινητοποιήσεις στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να απαιτήσουν αγωνιστικά άμεσα μέτρα ανακούφισης και συγκεκριμένα:
Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικ και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.
Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, Ενέργεια.
Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.
Νομιμοποίηση και παροχή δωρεάν της υποδομής ηλεκτροδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων.
Απόσυρση του νόμου για τους συνεταιρισμούς των μεγαλοαγροτών και τους Αγροτικούς Συλλόγους της υποταγής. ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο φορέα με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής του κεφαλαίου στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή των τόκων – πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
Οχι στην ιδιωτικοποίηση των κρατικοσυνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ. Κατάργηση των χαρατσιών και των προστίμων.
Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους αγρότες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παζάρι Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά σας προσκαλεί και φέτος, τη Μεγάλη...