10.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Κάλεσμα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την σύσταση  «Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης» – “Ήρθε η ώρα που οι φορείς της Κρήτης θα πράξουν το χρέος τους”

Ημερομηνία:

Mε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, καλεί σε συμμετοχή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την σύσταση  «Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης» την Υπουργό Πολιτισμού, τους βουλευτές της Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, τους Πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τις αρχές του νομού, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 στο πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων.

Ο κ. Αγοραστάκης αναφέρει τα εξής:

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής μου (15-1-2023) για την πρωτοβουλία που ανέλαβα από τον Οκτώβριο του 2022, έχοντας την εντολή από τον Μίκη Θεοδωράκη, να κινήσω την διαδικασία σύστασης «Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης», με την οποία γνωστοποίησα ότι απευθύνθηκα στους θεσμικούς εκπρόσωπους της Πολιτείας και της Κρήτης, τους ενημέρωσα γραπτά και προφορικά για το θέμα και τους ζήτησα να συναποτελέσουν Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την δημιουργία του Ιδρύματος, ανακοινώνω σήμερα ότι η συνεδρίαση της αναφερόμενης Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 στο πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων.

Θα καλέσω να συμμετάσχουν ονομαστικά οι επικεφαλής:

  • Η Υπουργός Πολιτισμού εκ μέρους της Κυβέρνησης.
  • Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και Βουλευτές όλων των Κομμάτων (6) από την Επιτροπή ή/και την Κρήτη (όλοι οι Νομοί).
  • Η Περιφερειακή Αρχή της Κρήτης.
  • Η Δημοτική Αρχή Χανίων.
  • Οι Πρυτανικές Αρχές των τριών Πανεπιστημίων Κρήτης.
  • Οι Διευθυντές Ιδρυμάτων στα Χανιά, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και οι άμεσα εμπλεκόμενοι με το θέμα έως σήμερα.

Επαναλαμβάνω τα βασικά σημεία της προηγούμενης (15-1-2023) ανακοίνωσής μου για το Ίδρυμα:

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει τύχει εν ζωή της καθολικής αναγνώρισης των Ελλήνων ως ο αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας και ο κορυφαίος του νεοελληνικού πολιτισμού. Την θέση αυτή κατέκτησε με το έργο και την δράση του. Μαζί, έχει τύχει και της διεθνούς αναγνώρισης και επιβράβευσης. Υπήρξε ο πρεσβευτής του Ελληνικού Πολιτισμού και ο επιφανέστερος όλων των Ελλήνων σ’ όλο τον κόσμο. Εξ αυτών συνάγεται ότι ένα πνευματικό Ίδρυμα με το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» πρέπει να έχει εθνικό χαρακτήρα και διεθνή εμβέλεια.

Η πρόταση που διατύπωσα σε όλους τους θεσμικούς εκπρόσωπους της Πολιτείας συνοπτικά έχει ως εξής: το Ίδρυμα πρέπει να είναι Κοινωφελές και να υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο. Να διέπεται από την σχετική με τα κοινωφελή Ιδρύματα νομοθεσία. Να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να συνταυτίζεται με την κρατική διοίκηση ή άλλους Οργανισμούς ή Επιχειρήσεις.

Να είναι ακαδημαϊκού επιπέδου και να βρίσκεται σε στενή σχέση και σύνδεση με τα ΑΕΙ στην Κρήτη.

Την κύρια ευθύνη για την συγκρότηση και λειτουργία του Ιδρύματος πρέπει να αναλάβει συνολικά η Κρήτη δια των φορέων της και κυρίως οι φορείς Αυτοδιοίκησης και τα ΑΕΙ, με την ενεργό συνδρομή της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων. Η διοίκησή του να απαρτίζεται από εκπροσώπους των θεσμικών Οργάνων των αναφερόμενων Δημόσιων Φορέων.

Οι σκοποί του Ιδρύματος πρέπει να αφορούν την μελέτη, έρευνα, εκπαίδευση και διάδοση του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη και του Ελληνικού όπως και του Κρητικού πολιτισμού ευρύτερα.

Ως προς την διαδικασία ίδρυσης, προκρίνεται η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται στα Χανιά.

Στο ίδρυμα -από την αρχή- πρέπει να διατεθούν τα αναγκαία ακίνητα, οι χρηματοδοτήσεις των έργων και τα κεφάλαια, από τους δημόσιους φορείς ως οφείλουν και όπως έπραξαν σε ανάλογες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στην πρώτη συνάντηση της Επιτροπής δήλωσα θα υποβάλω μια αναλυτικότερη εισήγηση για το προτεινόμενο Ίδρυμα υπό τη μορφή Λευκής Βίβλου, την οποία θα δώσω στην δημοσιότητα κατά την αναφερόμενη σύσκεψη.

Ήρθε η ώρα που οι φορείς της Κρήτης θα πράξουν το χρέος τους απέναντι στο μεγάλο Έλληνα που δοξάζει στους αιώνες την Κρήτη.

Ήρθε η ώρα που Ελληνική Πολιτεία, η Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα, οι Φορείς της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης να πράξουν το χρέος τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδείξουν έμπρακτα ότι εννοούν αυτά τα οποία διακηρύττουν για το Μίκη Θεοδωράκη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα του κόσμου

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για...

Αναβολή της “Νύχτας των Ευχών” στον Δήμο Κισσάμου λόγω καιρού

Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί...

3 μέρες έμεινε η σωρός ναυγού στη Γαύδο λόγω κακοκαιρίας

Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία...