13.8 C
Chania
Saturday, December 20, 2025

Κάνει πίσω η κυβέρνηση για την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια;

Ημερομηνία:

Στον πάγο μέχρι νεωτέρας μπαίνει ο θεσμός της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η κυβέρνηση θα επικαλεστεί διεκπεραιωτικούς λόγους όπως οι προσλήψεις αλλά ουσιαστικά θα επιχειρηθεί προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ειρήνη στο εσωτερικό των ιδρυμάτων.

Προκειμένου, λοιπόν, να μη γίνουν τα ΑΕΙ η εστία περιττών εντάσεων, η φύλαξή τους θα γίνεται σε πρώτη φάση από τις διοικήσεις τους. Έτσι, θα λειτουργήσουν κανονικά μόνο οι ομάδες φύλαξης των ΑΕΙ που θα υπάγονται στους πρυτάνεις, οι Επιτροπές Ασφάλειας Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), ενώ προχωρούν οι απαραίτητες κινήσεις για την προμήθεια των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης των εισόδων και εξόδων των εγκαταστάσεών τους.

Διάψευση Συρίγου

Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος διέψευσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας λέγοντας μάλιστα ότι ήδη έχουν βγει επιτροπές ασφαλείας, και μάλιστα ορισμένα πανεπιστήμια έχουν ήδη κάνει διαγωνισμούς και έχουν δώσει τα σχέδια ασφαλείας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες αστυνομικές δυνάμεις θα είναι άοπλες, και θα έχουν σταθερή παρουσία μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Πολλά πανεπιστήμια έχουν ζητήσει τις προδιαγραφές για να εφαρμοστεί το μέτρο της κάρτας εισόδου για να μπαίνουν υπό έλεγχο οι φοιτητές. Εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει από τον Νοέμβριο και μετά.

Τι προβλέπει το σχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των ΑΕΙ το είχαν δουλέψει από κοινού η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εν μέσω lockdown αλλά και πολλών φοιτητικών κινητοποιήσεων , προβλέπει σε τρείς άξονες:

– τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ)

– τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στον χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ,

– την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

topontiki.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ντόμινο εξελίξεων – Στο στόχαστρο των Αρχών εκατοντάδες άτομα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες Αρχών σε διάφορες περιοχές...

ΟΗΕ: “Η Γάζα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση λιμού”

Η Γάζα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση λιμού, όπως...

Στη δημοσιότητα βγαίνουν τα αρχεία Έπσταϊν μετά από πολύμηνη καθυστέρηση της κυβέρνησης Τραμπ

Σήμερα, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, αναμένεται η δημοσίευση των πολυαναμενόμενων αρχείων...