24.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

Κάνουν πίσω οι Ρεπουμπλικάνοι για την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία;

Ημερομηνία:

«Σοκαρισμένοι» δήλωσαν πως είναι Ουκρανοί αξιωματούχοι, αναφορικά με τις δηλώσεις Ρεπουμπλικανών ότι η μελλοντική βοήθεια προς το Κίεβο θα μπορούσε να περιοριστεί εάν το κόμμα κερδίσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει ορισμένες δυσκολίες όσον αφορά στη χορήγηση πρόσθετης βοήθειας για την Ουκρανία, εάν το κόμμα του κερδίσει.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι που θα βρίσκονται σε ύφεση δεν πρόκειται να κόψουν λευκή επιταγή στην Ουκρανία», είπε ο Μακάρθι στο Punchbowl News, σχετικά με τη συμπεριφορά που μπορεί να έχουν μέλη του σώματος.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο, δήλωσε στους Financial Times την Τετάρτη: «Σοκαριστήκαμε όταν ακούσαμε αυτά τα σχόλια του κ. Μακάρθι, ειλικρινά».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με τον ΜακΚάρθι σε μια πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον η οποία τον έκανε να πιστέψει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο θα συνεχιστεί. «Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και είχε συνάντηση με τον κ. ΜακΚάρθι», είπε ο Αραχαμία.

«Μας διαβεβαίωσαν ότι η δικομματική υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα ακόμη και αν κερδίσουν στις εκλογές».

Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, πρόσθεσε ότι το Κίεβο υπολογίζει στη «συνεχή δικομματική υποστήριξη» από τις ΗΠΑ.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει εγκρίνει συνολικά δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία από την αρχή της σύγκρουσης, πιο πρόσφατα ένα πακέτο 12,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος ενός μεγαλύτερου νομοσχεδίου δαπανών που αποσκοπεί να αποτρέψει το κλείσιμο της κυβέρνησης.

Ωστόσο, το ζήτημα έχει προκαλέσει και εσωκομματικές διαμάχες: τον Μάιο, 11 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και 57 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής αντιτάχθηκαν σε αίτημα βοήθειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Βουλευτές και αναλυτές αναμένουν ότι η αντίδραση των Ρεπουμπλικανών θα αυξηθεί στο επόμενο Κογκρέσο, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι γενικές εκλογές του 2024.

Ο Μάικλ ΜακΚόλ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε στο Bloomberg ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά θέλουν να δουν περισσότερο έλεγχο.

Ο Τζος Χάουλι, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Μιζούρι, δήλωσε σε δήλωση την Τετάρτη: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει περισσότερα για τη βοήθεια στην Ουκρανία από ό,τι όλοι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας μαζί, και χωρίς ουσιαστική επίβλεψη. Αυτό είναι ανόητο και δεν είναι βιώσιμο».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ κρατούν τα σχόλια του Μακάρθι, δεν πιστεύουν ότι σηματοδοτούν την αρχή μιας πραγματικής αλλαγής.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...