25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

“Κάποιες έπρεπε να το κάνουν, κάποιοι έπρεπε να μιλήσουν”: Αναρχικοί ξήλωσαν την ναζιστική πλακέτα περί “Μεγάλης Γερμανίας” στο Γερμανικό Πουλί | Φωτός

Ημερομηνία:

“Μαζεύοντας τις ακαθαρσίες”. Με αυτή τη λεζάντα αναρχικοί περιγράφουν την καταστροφή της πλακέτας που τοποθέτησαν “άγνωστοι”, νύχτα δίχως την έγκριση των ιδιοκτητών της γης ή των αρχών εκεί όπου βρίσκεται το μνημείο που έχει μείνει γνωστό ως “Γερμανικό Πουλί” ή “Κακό Πουλί”, στον δρόμο προς Αγίους Αποστόλους.

Το μήνυμα που έγραφε η πλακέτα που καταστράφηκε ήταν:

“Σε εσάς τους νεκρούς ανήκoυν οι ευχαριστίες, που μακριά από την πατρίδα και πιστοί στον όρκο υποταγής σας, δώσατε τη ζωή σας για τη Μεγάλη μας Γερμανία… ως υπενθύμιση για όλους εκείνους που παραμένουν εδώ

Από την πλευρά τους οι αναρχικοί που κατέστρεψαν την πλακέτα έγραψαν σχετικά:

Κάποιες έπρεπε να το κάνουν, κάποιοι έπρεπε να μιλήσουν. Η Κατάληψη Rosa Nera στο φως της μέρας, ξήλωσε τις πλάκες που έβαλαν νύχτα νεοναζιστικές οργανώσεις στο κακό πουλί.

Καμία προσβολή της μνήμης, κανένας εξωραϊσμός της ιστορίας δεν θα γίνει ανεκτός

Ποτέ ξανά Ναζισμός, ποτέ ξανά φασισμός, πότε ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά Άουσβιτς και στρατόπεδα θανάτου.

Κατάληψη Rosa Nera

Δείτε φωτογραφίες:

Το μνημείο των Φαλσιρμιέγκερ (γερμανικά: Fallschirmjäger-Denkmal‎) είναι γερμανικό μνημείο πολέμου το οποίο ανεγέρθηκε για να μνημονεύσει τους γερμανούς αλεξιπτωτιστές που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης Μάχη της Κρήτης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μνημείο, γνωστό στους Κρητικούς ως Γερμανικό πουλί ή Κακό πουλί, χτίστηκε το 1941 από τις δυνάμεις της κατοχής.

Το μνημείο ανεγέρθηκε στο τέλος μιας πέτρινης σκάλας που οδηγεί στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Αποτελούνταν από ένα ψηλό βάθρο κτισμένο από ογκόλιθους, στην κορυφή του οποίου βρισκόταν ένας καταδυόμενος αετός από μπετόν ο οποίος πιάνει μια σβάστικα στα φτερά του.

Τον Αύγουστο του 1942 ο κατοχικός πρωθυπουργός Γεώργιος Τσολάκογλου, σε επίσκεψη του στην Κρήτη, επισκέφθηκε το μνημείο. Εκεί κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εισβολέων.

Βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων, στο δρόμο προς τους Άγιους Αποστόλους.

Εκτός από τη σβάστικα, η οποία καλύφθηκε με τσιμέντο λίγο μετά την απελευθέρωση της Κρήτης, το μνημείο στάθηκε περισσότερο ή λιγότερο άθικτο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στις 28 Νοεμβρίου 2000, μια καταιγίδα κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του αετού.

Σήμερα, το βάθρο και η επιγραφή βρίσκονται σε εγκαταλελειμμένη κατάσταση και το μεγαλύτερο μέρος του έχει καλυφθεί από γκράφιτι. Υπήρξαν κάποιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για το αν το μνημείο πρέπει να αποκατασταθεί ή να αντικατασταθεί στην προηγούμενη του κατάσταση.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2000 το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Κυδωνίας αποφάσισε με ψήφισμα την ανακαίνιση και μεταφορά του μνημείου, αλλά δεν το έπραξε ποτέ. Οι προσπάθειες ανακαίνισης έχουν πέσει στο κενό, καθώς το μνημείο βρίσκεται σε ιδιωτική περιουσία.

Ένας γερμανικός σύνδεσμος, ο “Mahnmal Kreta (Maleme) – für Frieden u. Völkerverständigung” (Μνημείο της [Μάχης] της Κρήτης – για την Ειρήνη και την Κατανόηση των λαών) ασχολείται εδώ και 15 χρόνια με τον στόχο της αποκατάστασης και ανακαίνισης του μνημείου, και την μεταφορά του στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Μάλεμε.

Το 2017 έγιναν νέες προσπάθειες για την ανακαίνιση και μεταφορά του μνημείου, με μέλη του συνδέσμου να έχουν επαφές με τους δήμους Χανίων και Πλατανιά.

Και φέτος, μέλη της “Ομοσπονδιακής Ένωσης Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών”  ζήτησαν από τον Δήμαρχο Πλατανιά να συμβάλλει στη μεταφορά του “Γερμανικού Πουλιού” από το Δαράτσο σε οικόπεδο κοντά στο Γερμανικό Νεκροταφείο με τον κ. Μαλανδράκη να αρνείται κάθε συμβολή σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...