14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κάποιοι ενοχλούνται ακόμα και από το πέταγμα του χαρταετού στη Φαλάσαρνα απ’ όσους είναι ενάντια στην ξενοδοχοποίηση της παραλίας

Ημερομηνία:

Προκαλεί σίγουρα εντύπωση… ακόμα και η εκδήλωση της πρωτοβουλίας για τη Φαλάσαρνα ενοχλεί κάποιους (λίγους) στην Κίσσαμο. Κατηγορούν τους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται λες και δεν υπάρχουν αποφάσεις από τον Δήμο Κισάμου αλλά και ομόφωνες αποφάσεις από τον Δήμο Χανίων ενάντια στην ξενοδοχοποίηση της προστατευόμενης περιοχής.

Λένε ότι τώρα θυμήθηκαν τη Φαλάσαρνα και αφήνουν υπονοούμενα ότι “άλλα κρύβονται από πίσω” θέτωντας το ερώτημα “γιατί δε μιλούν για τον Μπάλο και το Λαφονήσι”.

Αυτό βεβαίως είναι ψευδές αφού στο πέρασμα των χρόνων πολλοί συμπολίτες έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για την ασύδοτη κατάσταση σε αυτές τις πανέμορφες περιοχές. Και εκεί, όποτε υπήρχαν διαμαρτυρίες, είχαν αντιμετωπίσει αντιδράσεις από κάποιους που επέλεγαν εσκεμμένα να υποβαθμίζουν όσα απίστευτα συμβαίνουν, με ευθύνη και των δημοτικών αρχών Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου.

Και στην εφημερίδα μας έχουμε γράψει πολλά δημοσιεύματα και για κάποια από αυτά είχαμε αντιμετωπίσει και τραμπούκικες απειλές.

Χαρακτηριστικό και τα δημοσιεύματά μας από το 2012:

Γράφαμε τότε στον επίλογο του δεύτερου δημοσιεύματός μας τα ίδια που επαναλαμβάνουμε και σήμερα.

Αντιγράφουμε το απόσπασμα για του λόγου το αληθές:

“…το Ελαφονήσι και ο Μπάλος όπως και άλλες συγκεκριμένες περιοχές εξαιρετικού κάλους, ιστορικοί και αρχαιολογικοί τόποι δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός, αποτελούν κεφάλαιο για όλη την Κρήτη, κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας της και με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ότι ζημιά γίνεται σε αυτές τις περιοχές επηρεάζει όλους μας.

Αντικατοπτρίζει όμως και αυτό που είμαστε, τον πολιτισμό μας, ο τρόπος που αναδεικνύουμε και η σχέση που διαμορφώνουμε με την ομορφιά του τόπου μας. Στην ακραία εκμετάλλευση που συντελείται, αποτυπώνεται μία Ελλάδα ασυδοσίας, απουσίας δημοκρατικού ελέγχου, απογοήτευσης, αδιαφορίας αλλά και διαφθοράς των πολιτών, άρα και αδιαφάνειας: εγκληματικής αισχροκέρδειας και εκπόρνευσης. Πρέπει ν’ αλλάξει. Εφόσον αυτό δε συμβεί, τα χειρότερα δε θα έχουν έρθει ακόμα. Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στον Μπάλο και στην Ελαφόνησο.

Ο σεβασμός της περιοχής μέσω της ορθής λειτουργίας και της εφαρμογής των Διαχειριστικών Σχεδίων και της Νομοθεσίας θα ευνοήσει όλη την περιοχή της Κισσάμου, όλους τους κατοίκους της και συνεπακόλουθα όλους τους Κρητικούς. Μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση για να κτισθεί με γερά θεμέλια ένα νέο ξεκίνημα μιας υπέρβασης, για το πέρασμα από μια μαζικού, άναρχου και πολλές φορές ασύδοτου τύπου τουριστική ανάπτυξη σε ένα μοντέλο στο οποίο θα αναδεικνύονται οι τοπικές ιδιαιτερότητες, ο πολιτισμικός πλούτος κάθε περιοχής και η ομορφιά της φύσης με σεβασμό στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.

Η Κρήτη έχει μοναδικό πλούτο, πολιτισμικό – ιστορικό – λαογραφικό, έχει μουσική παράδοση, έχει ένα διατροφικό μοντέλο ξεχωριστό. Η Κίσσαμος, το δικό της ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα. Χρειάζεται αλλαγή. Κι αυτή αρχίζει με τον σεβασμό. Αρχίζει με τη συνείδηση.”

Για να τελειώνουμε, αυτό που θα έπρεπε όλοι να επιζητούν – κυρίως πολιτικοί και δημοσιογράφοι – είναι να υπάρχουν περισσότεροι ενεργοί πολίτες. Και να είναι αυτοί οι πολίτες ενεργοί διαρκώς για να αποτρέπουν την ασυδοσία και όχι να βλέπουμε να δέχονται επίθεση όσοι πολίτες είναι ενεργοί. Θέλουμε ενεργούς πολίτες γιατί αυτοί κάνουν τη δουλειά και των δημοσιογράφων και των πολιτικών πιο εύκολη. Αποτελούν ασπίδα ενάντια σε πάντα υπαρκτές πιέσεις. Ακόμα και όταν διαφωνούμε με πρωτοβουλίες πολιτών, η ενεργοποίηση τους είναι ζητούμενο, γιατί μόνο με ενεργούς πολίτες μπορεί να γίνει διάλογος με βάθος. Κι έτσι αποκτά και υπόσταση η δημοκρατία…

Αυτά και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...