16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κάτια Κίπιvγκ, πρόεδρος του “DIE LINKE”: “Εκπληκτική η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ”

Ημερομηνία:

“Εκπληκτική” χαρακτηρίζει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η πρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς “DIE LINKE”, σε συνέντευξη της στο τηλεοπτικό κανάλι n-tv. Τονίζει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “με τη γενναία παρουσία του άνοιξε το δρόμο για να επανεξετασθούν τα μέχρι τώρα δόγματα της ευρωπαϊκής πολιτικής”.

Ολόκληρη η συνέντευξη

N-tv : Θα υπερψηφίσετε την Παρασκευή στη βουλή την παράταση της βοήθειας προς την Ελλάδα;

Kάτια Κίπιγκ: Είχαμε μια ωραία συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οριστικά θα αποφασίσουμε όταν όλα τα έγγραφα στην οριστική τους μορφή βρίσκονται στα χέρια μας. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αποχή και επίσης σοβαροί για υπερψήφιση. Όπως έχουν τα πράγματα εγώ θα ψήφιζα ναι.

N-tv : Θα ψηφίσει κανείς από την κοινοβουλευτική σας ομάδα όχι;

Kάτια Κίπιγκ: Δεν μπορώ να το πω ακόμα. Δεν ήρθαν τα οριστικά έγγραφα στην κοινοβουλευτική ομάδα ακόμα. Γι αυτό μιλήσαμε μόνο για τις τάσεις.

N-tv : Σε παρελθούσες ψηφοφορίες για την Ελλάδα ήταν αδιανόητο να υπερψηφίσετε ή να απόσχετε. Επικρίνατε λ.χ. τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες όμως και τώρα δεν θα σταματήσουν.

Kάτια Κίπιγκ: Δεν είναι σωστό αυτό. Απλώς οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει δεν θα ανακληθούν. Το κείμενο επιτρέπει σαφώς να μη γίνουν στο μέλλον ιδιωτικοποιήσεις. Ανεξάρτητα από αυτό το παράδειγμα, νομίζω ότι άλλαξε κάτι θεμελιώδες. Επι σειράν ετών υπήρχαν δύο δόγματα: αυστηρή λιτότητα αντί επενδύσεων και περικοπή κοινωνικών δαπανών αντί φορολόγησης των εκατομμυριούχων. Η εκπληκτική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο γεγονός ότι με τη γενναία παρουσία του άνοιξε το δρόμο  για να επανεξετασθούν τα μέχρι τώρα δόγματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ολοένα και περισσότερες κριτικές φωνές στην επιστήμη, τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική τοποθετούνται το θέμα. Ισως λοιπόν να καταστεί δυνατόν τώρα να δοθεί ένα τέλος στην αυστηρή λιτότητα.

N-tv : Το κόμμα σας και ο κυβερνών στην Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια κομμάτων. Πως είναι η σχέση σας με την κυβέρνηση;

Kάτια Κίπιγκ: H ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ δουλειά να κάνει και να αντεπεξέλθει στις διαπραγματεύσεις. Φυσικά και έχουμε στενές επαφές με το ΣΥΡΙΖΑ.

N-tv : Σε δύο μήνες ο Βαρουφάκης πρέπει να καταθέσει αριθμούς, που και πόσα ακριβώς θα εξοικονομήσει. Μπορεί να βγεί κάτι συμβατό με το πρόγραμμα του κόμματος της αριστεράς;

Kάτια Κίπιγκ: Θέλω να το επαναλάβω για μια ακόμα φορά:  Η μέχρι σήμερα πολιτική της  γερμανικής κυβέρνησης είναι η κυρίως υπεύθυνη. Δεν οδήγησε μόνο τις συγκεκριμένες χώρες σε κοινωνική καταστροφή, αλλά ήταν και οικονομικά παράλογη. Αν μια χώρα βρίσκεται σε κρίση και πρέπει να κάνει περικοπές, αυτό οδηγεί σε μια αρνητικά αποτελέσματα. Είναι όμως και προς το συμφέρον των δανειστών να σταματήσουν αυτές οι περικοπές. Οι υπάλληλοι της τρόικας συμπεριφέρθηκαν ως θεοί και κηδεμόνευσαν  εκλεγμένους πολιτικούς. Το πιο λογικό όμως δεν το έκαναν σε καμιά χώρα :  δηλαδή να φορολογήσουν τους εκατομμυριούχους και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτή είναι η κεντρική διαφορά με τη λίστα την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν η φορολόγηση των πλουσίων βρίσκεται πολύ ψηλά.

N-tv :Το κόμμα σας υποστηρίζει την πολιτική της Μέρκελ στο θέμα της Ουκρανίας και σκέφτεται να υπερψηφίσει την πολιτική του ευρώ του  Σόιμπλε. Μπορούσατε να φανταστείτε πριν ένα χρόνο;

Kάτια Κίπιγκ: Το καλό είναι στη φάση αυτή των διαπραγματεύσεων ότι ο Β. Σόιμπλε δεν κατάφερε να επιβληθεί. Το αντίθετο!  Η πεισματική επιμονή του για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα δεν πέρασε, ο πλούτος θα φορολογηθεί, θα υπάρξουν κοινωνικά προγράμματα όπως τα κουπόνια σίτισης και η παροχή δωρεάν ρεύματος  και ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την εισαγωγή μιας ελάχιστης ασφάλισης. Σε αυτά άλλαξε ξεκάθαρα κάτι   στην έννοια της οικονομικής λογικής.

"google ad"

N-tv : Δεν θα είναι μολαταύτα δύσκολο να εξηγήσετε στους ψηφοφόρους σας την θετική ψήφο στα θέματα του ευρώ και της Ουκρανίας;

Στο θέμα της Ουκρανία εξαρχής κάναμε έκκληση για σύνεση. Ενας έπαινος  για μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων δεν είναι μια γενική συγκατάθεση. Την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία  εξακολουθούμε να την επικρίνουμε σφοδρά. Για μας το μέτρο είναι αυτό που είναι καλό για τον κόσμο και τη χώρα. Υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά σημεία στα οποία επικρίνουμε σφοδρά την κυβέρνηση. Ιδίως ο ρόλος που έπαιξε ο Σόιμπλε στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ήταν κάθε άλλο παρά ωφέλιμος. Ο Σόιμπλε κι η Μέρκελ επέμεναν διαρκώς για περικοπές και αυτό ήταν λανθασμένο. Εντελώς ανεξάρτητα  από το πως θα σταθμίσει τελικά καθένας απο τους βουλευτές  της αριστεράς το ζήτημα, λέμε ναι στο ρήγμα για το οποίο αγωνίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και λέμε όχι στη παλιά νεοφιλελεύθερη πολιτική των περικοπών. Ο καλύτερος τρόπος  άσκησης κριτικής στην γερμανική κυβέρνηση είναι να κάνει ξεκάθαρο ότι με τις απόψεις της αυξάνεται η διεθνής της απομόνωση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...