17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κάτοικοι χωριών Κρήτης ενάντια στις ΒΑΠΕ: Για να έχει νόημα η αναθεώρηση του Χωροταξικού η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους

Ημερομηνία:

Και η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα – ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ παίρνει θέση για την αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού και σημειώνει ότι για να έχει το οποιοδήποτε νόημα πρέπει η κυβέρνηση να καταργήσει τον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου. Όπως σημειώνουν, στο πλαίσιο που δημιουργεί ο συγκεκριμένος νόμος, εγκαθιδρύεται ένα ιδιότυπο καθεστώς αυθαιρεσίες όπου τα “επενδυτικά σχέδια” υπερισχύουν κάθε πολεοδομικής νομοθεσίας. Επίσης, τονίζουν ότι πρέπει να καταργηθούν και τα Ειδικά Χωροταξικά ΑΠΕ, Τουρισμού, Βιομηχανίας ενώ τονίζουν ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι ενάντια στην εγκατάσταση ΑΠΕ στην Κρήτη.

Αναλυτικά σημειώνουν τα εξής:

Θεωρούμε ότι για να έχει ουσιαστικό νόημα, περιεχόμενο και όφελος για τις τοπικές κοινωνίες η λεγόμενη «διαβούλευση» για την Αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού, η κυβέρνηση οφείλει πρώτα από όλα να καταργήσει ως απαράδεκτο τον Ν. 3986/2011, (Εφαρμοστικός νόμος του Μνημονίου).

Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, κάθε μεγάλη επενδυτική πρόταση εγκαθιδρύει καθεστώς σχεδιασμού ειδικά προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της, με παρεκκλίσεις, εξαιρέσεις και τροποποιήσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων και σχεδίων που αποτελούν νόμους του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πλέον πολεοδομική νομοθεσία, σχεδιασμός και ρύθμιση του χώρου, αλλά μόνο «επενδυτικά σχέδια», τα οποία εγκρίνονται με γρήγορες διαδικασίες (fast track) από όργανα που συστήνονται για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον θεσπίζεται, κατά παρέκκλιση του Αστικού Κώδικα, το «δικαίωμα επιφανείας», το οποίο εισάγει σημαντικές μεταβολές σε όσα γνωρίζουμε περί ιδιοκτησίας –και ιδιοκτησίας του δημοσίου ειδικότερα–.

Η κυβέρνηση επίσης, οφείλει να καταργήσει ως απαράδεκτα τα Ειδικά Χωροταξικά των ΑΠΕ, του Τουρισμού, της Βιομηχανίας κλπ, όπως και τον απαράδεκτο Ν. 4269/2014 ο οποίος αφορά τον Χωροταξικό Σχεδιασμό. Η ύπαρξη των Ειδικών Χωροταξικών στραγγαλίζει κάθε δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν “τα του οίκου τους”.

Θέτουμε λοιπόν ως πρωταρχικό αίτημα την κατάργηση – αλλαγή της απαράδεκτης και απορυθμιστικής προαναφερόμενης και κάθε άλλης σχετικής νομοθεσίας.

Ερχόμενοι τώρα στο υπό διαβούλευση πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού περιφέρειας Κρήτης αναφορικά με τις ΑΠΕ (και τον ενεργειακό σχεδιασμό) δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας:

1)Γενικά ως προς την προώθηση των ΑΠΕ σε οποιαδήποτε μεριά της Κρήτης, ως μιας μη αποδοτικής (με την υπάρχουσα τεχνολογία) και συνάμα πανάκριβης λύσης για μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα (βλ. τεκμηρίωση παράρτημα Α) και

2) ειδικά ως προς την επιλογή του όρους Αποπηγάδι ως τη μεγαλύτερη ενεργειακή ζώνη ΑΠΕ από τις 8 που χωροθετούνται σε όλη την Κρήτη με προβλεπόμενη εγκατάσταση 556 MW (βλ. τεκμηρίωση παράρτημα Β).

Είναι σε όλους γνωστός ο 7χρονος πλέον, καθόλα δίκαιος αγώνας μας απέναντι στα αρπακτικά των θυγατρικών της EDF, που ήδη από το 2000 «χωροθετούσαν», εν αγνοία μας , τα μεγαλεπήβολα και καταστροφικά για τον τόπο μας έργα τους.

Ως κάτοικοι των χωριών της περιοχής του Αποπηγαδιού ξεκαθαρίζουμε, ότι θα πολεμήσουμε με κάθε μέσο για τη ματαίωση και αυτού του νέου παρανοϊκού σχεδιασμού, από την κυβέρνηση αυτή τη φορά, που έρχεται να ενισχύσει τα ληστρικά σχέδια των πολυεθνικών στον τόπο μας.

Εδώ ολόκληρη η θέση:

xorataxiko diaboyleysi Apopigadi

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ