Καθώς η πανδημία έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, γίνονται συζητήσεις σχετικά με το ποιες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη χειρότερη κρίση στα συστήματα Υγείας που έχουμε αντιμετωπίσει.
Ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που κατατάσσονται από διάφορους δείκτες πριν από το 2020 ως οι πιο προετοιμασμένες για μια πανδημία, έχουν επανειλημμένα κατακλυστεί από μολύνσεις και αντιμετωπίζουν επιστροφές σε δαπανηρά lockdown. Εν τω μεταξύ, άλλες χώρες – ακόμη και αναπτυσσόμενα κράτη – ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με αρκετές μάλιστα να έχουν πετύχει ακόμα και την εξάλειψη του ιού εντός των συνόρων τους.
Το Bloomberg ανέλυσε τα στοιχεία για να καθορίσει τα καλύτερα μέρη που πρέπει να βρίσκεται κάποιος στην εποχή του κορωνοϊού: Πού αντιμετωπίστηκε ο ιός πιο αποτελεσματικά με ελάχιστες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η θέση, χαμηλότερα ακόμα και από την Τουρκία, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, η οποία επέβαλε lockdown στις 26 Μαρτίου πριν ακόμα καταγραφεί ο πρώτος θάνατος από τον ιό στη χώρα.
Η ταξινόμηση βασίζεται σε δέκα κριτήρια: η αύξηση των νέων κρουσμάτων, το ποσοστό θνησιμότητας, η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ, οι συμφωνίες για εμβόλια, η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας, ο αντίκτυπος των μέτρων στην οικονομία και η ελευθερία κίνησης των πολιτών είναι κάποιες από τις μεταβλητές για τη συγκρότηση του δείκτη.