17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κίσσαμος: Ο σχεδιασμός και οι εργασίες της Δράσης «ο Κήπος που Θεραπεύει» έχουν ξεκινήσει

Ημερομηνία:

Στον απόηχο της Παγκόμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, ο σύλλογος εθελοντών  «ΣΗΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως ο σχεδιασμός και οι εργασίες της Δράσης «ο Κήπος που Θεραπεύει» έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο του 5ου κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η Δράση υλοποιείται με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί.

Ο «Κήπος που θεραπεύει» είναι σχεδιασμένος σύμφωνα με τις αρχές της περμακουλτούρας ή αλλιώς μόνιμη καλλιέργεια (permanent-agriculture). Με ειδικό τρόπο που συνδυάζει βρώσιμα και καλλωπιστικά φυτά, θα λειτουργεί και «παθητικά» – να θεραπεύει δηλαδή μέσω της απλής περιήγησης και ενεργητικά μέσω της εφαρμογής ειδικού προγράμματος κηπουρικών εργασιών (ανάλογα στη περίπτωση ικανότητας δραστηριοποίησης).

Στον κήπο αυτόν θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται εθελοντικά όσοι αποφοιτούν από το ΕΕΕΕΚ Κισσάμου, τα άτομα που ακόμη φοιτούν αλλά και άλλοι νέοι της περιοχής που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με αναπηρία και όχι μόνο.

Οι κηπουρικές εργασίες θα μπορούν να εκτελούνται από τα άτομα με αναπηρία αλλά και από ομάδα εθελοντών που θα τους ενδιαφέρει να εκπαιδευτούν σε αυτό.

Μια από τις πρώτες σημαντικές εργασίες που έχουν ήδη υλοποιηθεί σχετίζεται με τη σωστή διαχείριση του νερού, δηλαδή την εκμετάλλευση στο μέγιστο του βρόχινου νερού που πέφτει στο έδαφος και την αναγέννηση του εδάφους.

Το δύσκολο αυτό έργο ανέλαβαν οι μαθητές του γεωπονικού τμήματος του ΕΠΑΛ Κισσάμου που μαζί με τον εκπαιδευτικό τους κ. Γιάννη Μαράκη πρώτα ενημερώθηκαν εκπαιδευτικά για τις συγκεκριμένες εργασίες και στη συνέχεια σήκωσαν τα μανίκια και τις υλοποίησαν, πάντα μαζί με τους ειδικούς συνεργάτες Νικόλαο Γρυσπολάκη  και Χρήστο Καρυστινό που έχουν αναλάβει το σχεδιασμό της περμακουλτούρας στον «Κήπο που θεραπεύει».

Το ΣΗΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ θα ήθελε να ευχαριστήσει  ιδιαίτερα:

  • τον Δήμαρχο  Γεώργιο Μυλωνάκη για την άμεση ανταπόκριση του στο να στηρίξει αυτή τη δράση  και να υλοποιηθεί σε Δημοτικό ακίνητο, τους αντιδημάρχους Σπ.Μαυροδημητράκη και Μιχ Θεοδωρογλάκη ως υπεύθυνους πρασίνου μεταξύ άλλων, τον Θ. Χριστουλακη για τα θέματα άρδευσης, τους Γ. Κελαϊδή  ως υπεύθυνο στο τομέα νεολαίας και τον Γ. Χαχλάκη στο τομέα Παιδείας και Κοινωνιικής Πολιτικής καθώς και  όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Κισσάμου που βρίσκονται επί ποδός όποτε υπάρξει ανάγκη για την υλοποίηση της δράσης.
  • Τον Διευθυντή του ΕΠΑΛ Κισσάμου κ.Νεκτάριο Ζουριδάκη που ενθαρρύνει και διευκολύνει την υλοποίηση δράσεων με τους μαθητές του ΕΠΑΛ που έχουν πάντα να κάνουν με την κοινωνική προσφορά και τη συμμετοχή στην κοινότητα.
  • Τη Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Κισσάμου Β. Πανδή και φυσικά τον υπεραθλητή Κώστα Βαρουχάκη που με τους άθλους του και το μήνυμα που στέλνει εδώ και καιρό, ενέπνευσε την ιδέα αυτής της Δράσης!

 Ένας κήπος συμπερίληψης με όραμα στο μέλλον να είναι προσβάσιμος και από άτομα με αναπηρία αλλά που να μπορούν να έχουν κάποια ενασχόληση με τη φύση όσοι το επιθυμούν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ