Για ακόμη μια χρονιά, μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων γιόρτασαν την Καθαρά Δευτέρα στους Αγίους Αποστόλους, διατηρώντας ζωντανό ένα έθιμο που γεννήθηκε από τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην τσιμεντοποίηση της περιοχής. Ο ελεύθερος αυτός χώρος, ένας πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής, διασώθηκε χάρη στις μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Με 11.500 υπογραφές και χρόνια διεκδικήσεων, οι πολίτες απέτρεψαν την ανέγερση ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου και ιδιωτικών πλαζ, εξασφαλίζοντας έναν ανοιχτό, δημόσιο χώρο για ντόπιους και επισκέπτες. Σήμερα, η ίδια περιοχή βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο της τσιμεντοποίησης, αυτή τη φορά με σχέδια για τη δημιουργία θεάτρου 1.700 θέσεων.
Ανησυχία για τη νέα απειλή τσιμεντοποίησης
Η δημοτική αρχή των Χανίων σχεδιάζει την κατασκευή του θεάτρου σε έναν χώρο που ήδη φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά για κολύμπι, άθληση και αναψυχή. Σύμφωνα με τους ίδιους τους μελετητές του Δήμου, η προσθήκη μιας τέτοιας εγκατάστασης δεν ενδείκνυται για την περιοχή, καθώς θα επιφέρει:
- Καταστροφή πρασίνου και μείωση ελεύθερου χώρου.
- Κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς εκτιμάται ότι θα προστεθούν 500-600 επιπλέον οχήματα σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή.
- Σταδιακή αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής, η οποία έχει διασωθεί ως δημόσιος χώρος μετά από πολύχρονες κινητοποιήσεις.
Οι επιπτώσεις της νέας κατασκευής
Η ανέγερση του θεάτρου συνεπάγεται και την κατασκευή συμπληρωματικών υποδομών, όπως:
- Κλειστοί χώροι για καμαρίνια και αποθήκες σκηνικών.
- Χώροι εξυπηρέτησης θεατών.
- Νέες θέσεις στάθμευσης, που θα επιβαρύνουν το φυσικό τοπίο και τη λειτουργία της περιοχής.
Όπως επισημαίνει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, η ύπαρξη ενός θεάτρου τέτοιου μεγέθους δεν μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τις ήδη καθιερωμένες χρήσεις των Αγίων Αποστόλων.
Κάλεσμα για διατήρηση της φυσικής ταυτότητας των Αγίων Αποστόλων
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι πολίτες που στήριξαν τον αγώνα διάσωσης της περιοχής ζητούν από τη δημοτική αρχή να αναζητήσει άλλη τοποθεσία για το θέατρο, χωρίς να θυσιάσει έναν από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου που έχουν απομείνει στην πόλη.
Επιπλέον, καλούν τις αρμόδιες αρχές να:
- Αποκαταστήσουν τη φθαρμένη ξύλινη περίφραξη που προστατεύει το δασάκι.
- Διακόψουν την κυκλοφορία οχημάτων μέσα στο φυσικό χώρο των Αγίων Αποστόλων, που θέτει σε κίνδυνο τη χλωρίδα, την πανίδα και την ασφάλεια των επισκεπτών.
Ο αγώνας για τη διατήρηση του δημόσιου και πράσινου χαρακτήρα των Αγίων Αποστόλων συνεχίζεται. Το μήνυμα των πολιτών παραμένει ξεκάθαρο: φροντίδα στο περιβάλλον, όχι τσιμέντο!
Το ξέρουμε…
Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.
Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:
- - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
- - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.
Σας ευχαριστούμε θερμά.



