15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Καθεστωτική συμπεριφορά από τον Λευτέρη Αυγενάκη με άγρια επίθεση σε δημοσιογράφο της ΚΡΗΤΗ TV επειδή δεν του άρεσε ρεπορτάζ

Ημερομηνία:

Υπουργική θρασύτητα και επίθεση σε δημοσιογράφο του ελέυθερου ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV, της εφημερίδας »Νέα Κρήτη» και του neakriti.gr, Γεωργίας Μακάκη – Το ρεπορτάζ που χάλασε τη «φιέστα» του υφυπουργού και οι παράκτιοι Μεσογειακοί αγώνες στο νησί, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους – Η αήθης επίθεση του υφυπουργού και αστυνομικού – συνοδού του, στη δημοσιογράφο.

«Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης»: γραμμένη με μεγάλα γράμματα η φράση στην πρόσοψη της αίθουσας συνεδριάσεων της ΕΣΗΕΑ στην Ακαδημίας. Πατέρας του λόγου αυτού, που εξισώνει τη δημοσίευση με τη δικαιοσύνη, είναι βεβαίως ο Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ, ο Ελβετός φιλέλληνας που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και σκοτώθηκε κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου μαζί με τη Μεσολογγίτισσα γυναίκα του και τα δύο μικρά παιδιά τους.

“Αιμοδότης” της δημοσίευσης, το ρεπορτάζ και οι αλήθειες του. Άλλωστε αυτός είναι θεσμικά και συνταγματικά κατοχυρωμένος ο ρόλος της Δημοσιογραφίας. Να είναι απέναντι και να ελέγχει κάθε μορφή εξουσίας – και όχι να ακκίζεται μαζί της – για το δημόσιο καλό και τα δικαιώματα των πολιτών.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, προφανώς είναι “μαλωμένος” με αυτές τις κουβέντες που πρεσβεύουν την πεμπτουσία της δημοσιογραφίας και φυσικά με τη ρήση του Ιάκωβου Μάγερ, αφού δεν είναι “κατόπιν ενεργειών του”, ούτε με τη χρονική απόσταση δύο αιώνων, βολικός και ο αείμνηστος για καμία selfie. Αλλά ο υφυπουργός είναι ως φαίνεται “μαλωμένος” και με τον πολιτικό πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας τους επαγγελματίες δημοσιογράφους που τα ρεπορτάζ τους ασκούν κριτική, ελέγχουν έργα και ημέρες της “εξουσίας” και δεν κάνουν δημόσιες σχέσεις, πολλές φορές και με “πληρωτικά θέματα-φιέστες” ή χορηγούμενες δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δαπάνες του ή δαπάνες του χαρτοφυλακίου του – αυτό παραμένει ερώτημα – με άσχημο τρόπο.

Δημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ, ζουν και αμείβονται αποκλειστικά από τη δημοσιογραφία, φτάσαμε στο σημείο να υβρίζονται ουσιαστικά και να λοιδορούνται δημόσια από τον Λευτέρη Αυγενάκη, ακριβώς επειδή κάνουν έντιμα τη δουλειά τους και όχι τη “δουλειά του”, αν τον υμνωδούν δηλαδή.

Τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου σε βάρος της δημοσιογράφου-μέλους της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων Γεωργίας Μακάκη, μιας κατά γενική ομολογία από τις εντιμότερες και μαχητικότερες και γνήσια υπηρέτη του ρεπορτάζ στην Κρήτη συναδέλφου, από μια άκρως αλαζονική, ειρωνική και θρασύτατη λεκτική επίθεση σε βάρος της, θα πρέπει να προβληματίσουν τους πάντες. Πρώτα-πρώτα τον χώρο των δημοσιογράφων. Η αήθης επίθεση στο πρόσωπό της από τον υφυπουργό “Πολιτισμού”, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, μας αφορά όλους. Είναι ένδειξη τού πως αντιλαμβάνονται ορισμένοι “κύριοι της εξουσίας”, που με την ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες τους κατέστησαν ως τέτοιους, τη δημοσιογραφία, τον ρόλο της και κυρίως τον έλεγχο που οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ασκούν σε κάθε μορφή “εξουσίας”. Η αίσθηση του “ανεξέλεγκτου”, μιας ιδιότυπης ασυλίας ακαταδίωκτου και η λουδοβίκεια αντίληψη “το κράτος είμαι εγώ” αφορά όλους τους δημοσιογράφους, πολύ περισσότερο τώρα που εισερχόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η δημοσιογραφία οφείλει να είναι στην υπηρεσία του λαού και όχι “υπηρέτης” των πολιτικών βλέψεων ενός εκάστου πολιτικού.

Η αήθης επίθεση του υφυπουργού και αστυνομικού – συνοδού του στη δημοσιογράφο

Η συνάδελφος της “ΚΡΗΤΗ TV” Γεωργία Μακάκη βρέθηκε χθες, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, στα εγκαίνια του γραφείου του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, στο Ηράκλειο. Ενώ βρισκόταν στον διάδρομο, έξω από το κεντρικό γραφείο του Συλλόγου, όπου επίσης βρισκόταν αρκετός κόσμος, στον χώρο για τα εγκαίνια εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης. Διερχόμενος μπροστά από τη ρεπόρτερ, εμφανώς με εκνευρισμό και σκαιό τρόπο, απευθυνόμενος με ένταση της φωνής προς τη συνάδελφο δημοσιογράφο και για να τον ακούσουν όλοι οι παριστάμενοι τής είπε φωνάζοντας: «Άξιος ο μισθός σου. Δεν ντρέπεσαι λιγάκι…».

Πριν καν προλάβει η ίδια να του ζητήσει εξηγήσεις, εκτοξεύοντας τις δύο αυτές φράσεις, έστριψε στον διάδρομο και μπήκε στα κεντρικά γραφεία του Συλλόγου.

Η δημοσιογράφος, εμφανώς προσβεβλημένη από την αήθη αυτή επίθεση ενώπιον πολιτών, παρέμεινε στον διάδρομο και, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις σαν αυτές που ήθελε να δημιουργήσει σε δημόσιο ακροατήριο ο υφυπουργός, αντέτεινε το «εγώ κάνω ρεπορτάζ, κάνω τη δουλειά μου και ξέρω και τα δύο να τα κάνω καλά…».

«Πολύ μελό το ρεπορτάζ… Αυτό που σε βάζουν άλλοι να κάνεις πολύ μελό» (!!!).

Τότε ξαφνικά τον λόγο στον διάδρομο δημόσια πήρε (;;;) ο αστυνομικός-συνοδός της προσωπικής ασφάλειας και κουμπάρος του Λευτέρη Αυγενάκη, Δημήτρης Κουτεντάκης, καίτοι αποσπασμένος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις ανάγκες φύλαξης του υφυπουργού και, εντελώς εκτός καθηκόντων για τα οποία έχει διατεθεί έπειτα από αίτημα του βουλευτή, συνέχισε την αήθη λεκτική επίθεση στη δημοσιογράφο, ως μη όφειλε από τη θέση ευθύνης που η Ελληνική Πολιτεία τού έχει αναθέσει, για την προστασία και μόνο του βουλευτή, λέγοντας: «Πολύ μελό το ρεπορτάζ… Αυτό που σε βάζουν άλλοι να κάνεις πολύ μελό» (!!!).

Η απάντηση της συναδέλφου ήταν άμεση: «Ξέρω να κάνω τη δουλειά μου. Το ότι τα έργα ασφαλτόστρωσης προς τον “Καρτερός Αθλητικό Κέντρο Παράκτιων Αθλημάτων” και μόνο προς αυτό, που είχαν να γίνουν χρόνια στην περιοχή, και που γίνονται λίγες ημέρες πριν την άφιξη του πρωθυπουργού με σπουδή του υφυπουργού, καταγράφηκε πλήρως στο ρεπορτάζ μου με σχόλια από τους ίδιους τους πολίτες της περιοχής…».

"google ad"

Ακάθεκτος ο εν ενεργεία αστυνομικός, που η Πολιτεία διέθεσε για φύλαξη του βουλευτή και μόνο, συνέχισε με το ίδιο ειρωνικό ύφος: «…Ναι, καλά, οι πολίτες σού τα είπαν αυτά;».

Η δημοσιογράφος απάντησε μία φορά ακόμη: «Τι θέλεις να πεις; Ότι τους βάζω εγώ να τα λένε; Οι φωνές των πολιτών που καταγράφονται στο ρεπορτάζ είναι τόσο ενοχλητικές για τον υφυπουργό και για σένα όταν είναι αντίθετες;».

Το ρεπορτάζ που χάλασε τη “φιέστα” του υφυπουργού η αίτια

Γιατί, όμως, αυτή η αήθης επίθεση με δημόσιες ειρωνείες, σε δημόσιο ακροατήριο, από τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και τον – υποτίθεται αυστηρά διατεθέντα αστυνομικό από την Ελληνική Πολιτεία για τη φύλαξή του – Δημήτρη Κουτεντάκη προς τη συνάδελφο δημοσιογράφο Γεωργία Μακάκη; Μα, γιατί το δικό της ρεπορτάζ ανέδειξε την περασμένη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στο δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, πως προκαλούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης πέριξ των αθλητικών εγκαταστάσεων του Καρτερού τα τελευταία 24ωρα, την ώρα που οι λακκούβες στην πόλη του Ηρακλείου μοιάζουν με ανοιχτούς κρατήρες και είναι δύσβατοι και απροσπέλαστοι.

Συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου έλαβαν εντολή, ως φαίνεται, από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους να “τρέξουν” με εντατικούς ρυθμούς την ασφαλτόστρωση των δρόμων που οδηγούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Καρτερό, προφανώς στο πλαίσιο μιας προετοιμασίας στο ενδεχόμενο να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις αυτές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διήμερη περιοδεία του στο Ηράκλειο μεθαύριο Τετάρτη και την Πέμπτη, 25 και 26 του μήνα.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι είχε γίνει προσπάθεια να “χωρέσει”, ίσως από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού μια επίσκεψη στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Καρτερού, παρά το γεγονός ότι το αθλητικό έργο στην περιοχή θεωρείται αμφιλεγόμενο, τόσο ως προς το κόστος, όσο και ως προς την αρτιότητά του, από σύσσωμη την αντιπολίτευση, που έχει ζητήσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου πλήρη διαφάνεια και φως στον προϋπολογισμό του, ο οποίος αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Ηρακλείου, ενώ επέλεξε με δική του εργολαβία να ασφαλτοστρώσει τους δρόμους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης εξέδωσε ανακοίνωση χθες ότι συνεχίζονται τα έργα στην περιοχή, δηλαδή σα να εκτελούνται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού! Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο απαιτούνται απαντήσεις!

Άσφαλτος πληρωμένη από δύο;

Μέσα στον γενικό προϋπολογισμό του έργου εγγράφονται εργασίες ασφαλτόστρωσης της περιοχής που φαίνονται ήδη πληρωμένες! Κι αν η Γ.Γ. Αθλητισμού πλήρωσε ασφαλτοστρώσεις, τότε γιατί ο Δήμος Ηρακλείου ξοδεύει και πάλι χρήμα να ασφαλτοστρώσει τους ίδιους δρόμους που περιγράφονται στο έργο των αθλητικών εγκαταστάσεων; Δηλαδή εργασίες διπλοπληρωμένες, που όμως δεν έγιναν και τώρα γίνονται από τον Δήμο Ηρακλείου;

Αυτό και μόνο θα έχρηζε μιας σοβαρής απάντησης από πλευράς τόσο του Δήμου Ηρακλείου, δηλαδή με ποιον τρόπο ιεράρχησε την προτεραιότητα ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Καρτερού, όσο και από πλευράς του υφυπουργού Αθλητισμού, ποιες ασφαλτοστρώσεις ακριβώς πληρώθηκαν μέσα από το έργο, αφού στην ουσία οι ασφαλτοστρώσεις γίνονται από τα λεφτά του Δήμου Ηρακλείου και κατ’ επέκταση από την τσέπη των δημοτών!

Αυτά ήταν βασικά τα ενοχλητικά σημεία του ρεπορτάζ, μαζί με τις δηλώσεις πολιτών της περιοχής, που σημείωναν με νόημα την έκπληξή τους τις τελευταίες ημέρες, που και οι νοτιάδες έπαιρναν την άμμο, να εκτελούνται έργα ασφαλτόστρωσης και να απομακρύνονται και τα απομεινάρια των παραπηγμάτων που ξηλώθηκαν το καλοκαίρι, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά το αθλητικό κέντρο, την ώρα που όλη η περιοχή είναι στο χάλι της, για να μην αναφερθούμε στα χάλια των δρόμων κι άλλων υποδομών σε Ηράκλειο και Νέα Αλικαρνασσό… Και στο εμβληματικό έργο, όπως είχε χαρακτηριστεί από τον υφυπουργό Αθλητισμού, δημότες να αντικρίζουν εικόνες καθαρισμού και καλλωπισμού, μετά και τις αποκαλύψεις της “Νέας Κρήτης” για τα μπιτς βόλεϊ με τα ραδίκια, αλλά και την ακατάλληλη άμμο, η οποία φαίνεται να είναι προϊόν παράνομης αμμοληψίας.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρτερού Γιάννης Καραμπουρνιώτης δήλωνε χαρακτηριστικά: «Να κοιτάξουν τι θα κάνουν! Ο δρόμος αυτός γεμίζει νερό! Έρχονται τα αυτοκίνητα προς το Ηράκλειο… και μια στιγμή πέφτουν ξαφνικά σε μια λίμνη με νερά. Όταν θα σκοτωθούν άνθρωποι… τότε θα πάω εκεί να τους βρω… Δεν έχουν κάνει καν μελέτη για το αποχετευτικό. Ούτε αντιπλημμυρικά. Ό,τι ήταν τότε, παλιά, είναι και τώρα!». Άλλος κάτοικος της περιοχής, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της Γεωργίας Μακάκη στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ανέφερε: «Τι είναι αυτό που κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Όλοι το κάνουν, όχι μόνο ο Μητσοτάκης, όλοι όσοι κυβερνήσανε. Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται γενικά πάντα, όχι μόνο στις εκλογές! Να αγαπάμε τον τόπο μας! Δεν υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία. Το ξέρετε ότι ήμουν στον Καρτερό, έκανα το μπάνιο μου και δεν μπορούσαμε να φύγουμε γιατί εδώ το κομμάτι αυτό, εδώ που είναι το γήπεδο, είχε πλημμυρίσει; Μέχρι εκεί έφτανε το νερό. Επικίνδυνο…».

Άλλος πολίτης σημείωσε: «Όχι δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα. Καταρχήν μπαίνουν ασφαλτοστρώσεις χωρίς να υπάρχουν αγωγοί των ομβρίων! Εδώ στον Καρτερό δεν είχε γίνει τίποτα μέχρι χθες, για πάρα πολλά χρόνια. Τον είχανε ξεχασμένο».

Έτερος πολίτης σε δηλώσεις του στην “ΚΡΗΤΗ TV” ανέφερε πως «άμα είναι εκλογές έρχονται όλοι! Είπαμε, όλα γίνονται για τα ψηφαλάκια. Έτσι πιστεύω εγώ. Γυρίστε πίσω να δείτε τον δρόμο… Σε ορισμένα σημεία υπάρχουν λακκούβες και είναι άφτιαχτες… Αλλά εκεί που θα πάει ο πρωθυπουργός, θα του στρώσουμε και χαλί κόκκινο να περάσει. Δεν υπάρχει αντιπλημμυρική θωράκιση… Πρέπει να ξεχειλίσει το νερό, να πνιγούν τα σπίτια, να πλημμυρίσουν, για να ανοίξουν λίγο τον ποταμό και να γίνει κάτι».

Άλλοι κάτοικοι δήλωσαν ότι ακούστηκε ότι επειδή θα περάσει ο Μητσοτάκης ασφαλτοστρώνουν και πως πρώτη φορά βλέπουν εδώ και χρόνια τέτοια κινητικότητα.
Ωστόσο η άλλη όψη του νομίσματος στην περιοχή είναι οι εγκαταστάσεις- “φάντασμα” στο εγκαταλελειμμένο πλέον γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο μετατράπηκε σε λίμνη και στην πρόσφατη κακοκαιρία.

Τα ερωτήματα που πονάνε

Το ρεπορτάζ λοιπόν της συναδέλφου, καταγράφοντας με εικόνα και ήχο επιτόπου την πραγματικότητα, “τσαλάκωσε”, ως φαίνεται, την εικόνα “φιέστας” που στήνει ώστε να παρασύρει σε μια επίσκεψη μεθαύριο τον πρωθυπουργό εκεί, για να κάνει προεκλογική χρήση ενός έργου που η έρευνα της “Νέας Κρήτης” αλλά και η πληθώρα των ερωτήσεων βουλευτών από όλη την αντιπολίτευση, δείχνει πως αφήνονται ανοιχτά θέματα για τον τρόπο αξιοποίησης δημόσιου χρήματος αλλά και της κατασκευής των όποιων υποδομών του, που επιμένει να λανσάρει ο ίδιος ο υφυπουργός – ακόμη και με χορηγούμενες δημοσιεύσεις – ως κάτι πρωτοποριακό, την ώρα που όλο και πιο εμφατικά αναδεικνύεται ως ένα “κατασκεύασμα πάνω στην άμμο” κυριολεκτικά, αλλά κυρίως με τη μεταφορική έννοια του όρου.

Το ερώτημα των τελευταίων εργασιών ασφαλτόστρωσης, που τέθηκε και από το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Γεωργίας Μακάκη, ήταν σαφές. Μέσα στον γενικό προϋπολογισμό του έργου εγγράφονται εργασίες ασφαλτόστρωσης της περιοχής που φαίνονται ήδη πληρωμένες! Κι αν η Γ.Γ. Αθλητισμού πλήρωσε ασφαλτοστρώσεις, τότε γιατί ο Δήμος Ηρακλείου ξοδεύει και πάλι χρήμα για να ασφαλτοστρώσει τους ίδιους δρόμους που περιγράφονται στο έργο των αθλητικών εγκαταστάσεων;

Όμως για το εν λόγω “έργο” η “Νέα Κρήτη”, με αφορμή τις απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που έκαναν βουλευτές της αντιπολίτευσης στον υφυπουργό, με βάση τα συνοδά έγγραφα και τιμολόγια που ο ίδιος έστειλε στη Βουλή, κατέγραψε κι άλλα καίρια ερωτήματα για τον πυρήνα αυτών των εργασιών, όπως θα δούμε παρακάτω…

Πόσο πληρώθηκαν γήπεδα, μπετά και εκβραχισμοί;

Αν κάποιος ανατρέξει στις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός με βάση τον προϋπολογισμό και τα τιμολόγια του έργου, στην ομάδα εργασιών Α’, θα μπορέσει να κάνει κι άλλες παρατηρήσεις σχετικά με το έργο στον Καρτερό. Στις εργασίες με αύξοντα αριθμό 1 γίνεται η περιγραφή “Γενικές εκσκαφές σε έδαφος γαιώδες-ημιβραχώδες για τη δημιουργία υπογείων κ.λπ. χώρων”, 22.980 κυβικών m3 και τιμή μονάδας 7,25 ευρώ το κυβικό, ήτοι 166.605 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και εργολαβικό κέρδος. Για να δικαιολογηθεί ένα τέτοιο ποσό και σε τέτοια έκταση εργασίες, σημειωτέον, σε αμμώδη περιοχή, θα έπρεπε να γίνουν εργασίες είτε σε 22 στρέμματα και σε βάθος 1 μέτρου, δηλαδή περίπου 4 γήπεδα, είτε σε 220 στρέμματα και σε βάθος 10 πόντων. Αλήθεια, υπάρχουν τέτοιας έκτασης υπόγειες εργασίες στην περιοχή;

Παρατηρώντας κάποιος τις εργασίες της ίδιας ομάδας (Α’) με αύξοντα αριθμό 3, εμφανίζεται και μια άλλη αφανής εργασία που πληρώθηκε πανάκριβα. Περιγράφεται ως “Εξυγιαντικές στρώσεις με κατάλληλα προϊόντα εκσκαφών 4.601,40 m3 με τιμή μονάδας 18,75 ευρώ και τελικό ποσό χωρίς ΦΠΑ και εργολαβικό όφελος 86.276,25 ευρώ. Τι σημαίνουν οι εργασίες αυτές; Ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί θραυστό υλικό και αυτό θα έπρεπε να τοποθετηθεί πάνω από την άμμο και από πάνω τάπητες. Έχει γίνει αυτό και ποια είναι τα πρωτόκολλα παραλαβής;

Στην ομάδα Β’ των εργασιών με αύξοντα αριθμό 10, που αφορά σε “Προμήθεια, μεταφορά επιτόπου, διάστρωση και συμπύκνωση σκυροδέματος με χρήση αντλίας ή πυργογερανού, για κατασκευές από σκυρόδεμα κατηγορίας C20/25”, φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν 1.290 m3 έναντι 85 ευρώ ανά τιμή μονάδας, και σύνολο κόστους χωρίς ΦΠΑ και εργοληπτικό όφελος 109.650 ευρώ. Μια τέτοια ποσότητα αρκεί για να “σηκωθεί” πενταώροφη πολυκατοικία με υπόγειο.

Στην ίδια ομάδα εργασιών με αύξοντα αριθμό 15 και 16 περιγράφεται και ο οπλισμός. Συγκεκριμένα στις με Α/Α εργασίες 15 περιγράφεται: “Χαλύβδινοι οπλισμοί κατηγορίας B500C (S500s)”, ποσότητας 67,38 τόνων, με τιμή μονάδας 0,95 ευρώ, ήτοι 64 χιλιάδες ευρώ. Στις εργασίες με αύξοντα αριθμό 16 περιγράφεται και η αγορά πλέγματος ως εξής: “Δομικά πλέγματα Β500C (S500s) 20 τόνοι έναντι 0,9 ευρώ ο τόνος”, ήτοι 18.000 ευρώ. Χάλυβας και πλέγμα δικαιολογούν το οπλισμένο σκυρόδεμα των 1.290 m3. Έτσι δικαιολογείται το οπλισμένο σκυρόδεμα C/20/25, γιατί στην πράξη τέτοιες ποσότητες δε φαίνεται να έπεσαν, ούτε όμως και οι ανάλογες ποσότητες χαλύβδινου οπλισμού φαίνεται να υπάρχουν. Η μόνη αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον το μισό και λίγο παραπάνω από την ποσότητα πλέγματος που περιγράφεται, ίσως 12 τόνοι, να μπήκαν και να έχουμε εκτεταμένη χρήση του απλού άνευ οπλισμού γκρο-μπετόν!!! Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, αν οι ποσότητες αυτές δικαιολογούνται από την κατασκευή του περιμετρικού τοιχίου γκρο μπετόν με πλέγμα!

Αν κάποιος παρατηρήσει και την ομάδα εργασιών Δ’ και τις εργασίες με Α/Α 45 ως και 56, θα διαπιστώσει ότι εγγράφτηκαν 200.000 ευρώ για εργασίες σε συγκεκριμένη επιφάνεια, στην οποία εμφανίζεται η κατασκευή 17 συνολικά γηπέδων. Στην πράξη όμως υπάρχουν 4 γήπεδα, που αλλάζουν χρήση, και ο εργολάβος εμφανίζεται να πληρώνεται 10 φορές!

Αλήθεια, με τον ίδιο τρόπο εκτελέστηκαν ή εκτελούνται τα έργα σε “Καυταντζόγλειο”, ΟΑΚΑ και ΣΕΦ;

Οι παράκτιοι Μεσογειακοί

Με πρόσχημα τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες του 2023, που θα φιλοξενηθούν με τις ευλογίες Αυγενάκη στους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, έχει ανοίξει μια περίεργη κατάσταση τους τελευταίους μήνες, μια κατάσταση που σίγουρα έχει έντονο παρασκήνιο και… πολύ κρατικό χρήμα.

Δυστυχώς οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν πάλι από την τσέπη τους μια υποβαθμισμένη διοργάνωση, με αθλήματα δεύτερης και τρίτης επιλογής, τα οποία τα περισσότερα έχουν ερασιτεχνικό χαρακτήρα. Ασφαλώς, θα πει κάποιος, «μα, δεν είναι ωραίο ένα νησί όπως η Κρήτη να φιλοξενεί αθλητικές διοργανώσεις;». Ναι θετικό είναι, φτάνει να υπάρχει διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και όχι οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες να χρησιμοποιούνται για ιδιωφελείς σκοπούς.

Τι είναι αυτή η διοργάνωση… Οι Μεσογειακοί Αγώνες “Ηράκλειο 2023” είναι οι τρίτοι στην ιστορία, μετά τη διοργάνωσή τους στην Πεσκάρα της Ιταλίας το 2015 και στην Πάτρα το 2019. Βλέπετε, είχαν τόση μεγάλη επιτυχία στην Πάτρα, που καμία άλλη πόλη δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για να τους διοργανώσει παρά μόνο το Ηράκλειο. Ασφαλώς εδώ μπαίνει ο παράγοντας “Αυγενάκης” λόγω της εντοπιότητάς του.

Το τι έγινε βέβαια στην Πάτρα πριν τέσσερα χρόνια είναι ανήκουστο, με δεκάδες καταγγελίες για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση, ενώ μπήκαν και ορκωτοί λογιστές για να ελέγξουν ποιοι έτρωγαν με “χρυσά κουτάλια”.

Να τονίσουμε ότι και εκεί υπήρξε… δάκτυλος Αυγενάκη, καθώς άλλαξε λίγο πριν τη διοργάνωση την οργανωτική επιτροπή και τοποθέτησε άτομα της δικής του επιλογής. Ωστόσο, ακόμα και λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Αγώνων της Πάτρας υπήρχε έντονο παρασκήνιο για τη ματαίωσή τους.

Εντέλει, οι Παράκτιοι της Πάτρας έγιναν ένα πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με τον έναν να λέει για τον άλλο για τους μισθούς, τις απευθείας αναθέσεις και τα χρήματα που δόθηκαν, δεξιά, αριστερά ή και στο… κέντρο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το Ηράκλειο, οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες θα γίνουν από 2 έως 9 Σεπτεμβρίου 2023, με τα εξής “λαοφιλέστατα” αγωνίσματα: βόλεϊ παραλίας, ποδόσφαιρο παραλίας, χάντμπολ παραλίας, τένις παραλίας, πάλη παραλίας και καράτε παραλίας. Επίσης προγραμματίζονται τρία αγωνίσματα θαλάσσης στην παραλία της Αμμουδάρας (κωπηλασία, κανόε και κάιτ σερφ), άλλα τρία στην παραλία Μαλίων (κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, θαλάσσιο σκι και τρίαθλο) και ένα στο κολυμβητήριο Λίντο του ΕΑΚΗ (τεχνική κολύμβηση).

Ο αστυνομικός εν ενεργεία να περιοριστεί στα καθήκοντά του

Τέλος, μια αναφορά και στον αστυνομικό φύλαξης του υφυπουργού, τον κ. Δημήτρη Κουτεντάκη, για τις δημόσιες ειρωνικές τοποθετήσεις του προς τη συνάδελφο δημοσιογράφο Γεωργία Μακάκη. Η Ελληνική Πολιτεία, μέσω του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σας έχει διαθέσει, μετά από αίτημα του βουλευτή, στην υπηρεσία φύλαξής του και συνοδείας, του το οφείλει μάλιστα η Πολιτεία ιδίως από τη στιγμή που είναι και υφυπουργός, στα πλαίσια της προστασίας επισήμων. Πληρώνεστε από τον ελληνικό λαό γι’ αυτόν τον σκοπό, από τον κρατικό κορβανά και όχι για να ειρωνεύεστε δημοσιογράφους που εργάζονται στο ρεπορτάζ και η εργασία τους σε αυτό είναι ο αποκλειστικός πόρος επιβίωσής του.

Εσείς, δηλαδή, που αμείβεστε και με ημερήσιες αποζημιώσεις και εισιτήρια μετάβασης από και προς το Ηράκλειο, για εκτός έδρας μετακινήσεις, αμείβεστε έξτρα, σύμφωνα με τις σχετικές αναρτήσεις στο “Διαύγεια”, για φύλαξη και συνοδεία του βουλευτή και υφυπουργού, όπως έχετε διατεθεί, ή εκπροσωπώντας τον (!) ακόμη και σε εκδηλώσεις που δεν είναι εφικτό να παραστεί; Κυρίως αυτές η «εξτρά αποζημιώσεις για μετακινήσεις εκτός έδρας» γίνονται από το δημόσιο χρήμα του υφυπουργείου Αθλητισμού για τη φύλαξη και συνοδεία του ή για να διατυπώνετε, εν ενεργεία αστυνομικός στη συνοδεία του, ειρωνικά σχόλια κατά επαγγελματία δημοσιογράφου, που αμείβεται για την εργασία του στο ρεπορτάζ και όχι μάλιστα από δημόσιο χρήμα;

Αντί επιλόγου

Στην τελική, για τη συνάδελφό μας Γεωργία Μακάκη είναι τίτλος τιμής, και πράγματι άξιος ο μισθός της, για τα ρεπορτάζ της, που είναι η μόνη εργασία από την οποία βιοπορίζεται και όχι λόγος ειρωνείας από έναν υφυπουργό και έναν αστυνομικό του εν ενεργεία. Είναι περισσότερο ακόμη τίτλος τιμής να σε ειρωνεύονται γιατί κάνεις σωστά τη δουλειά σου στο ρεπορτάζ (η Γεωργία Μακάκη είναι από τις συναδέλφους- “διαμάντια” στον χώρο και η τοπική μας κοινωνία πολλάκις το έχει αναγνωρίσει στο πρόσωπό της) και δε χαριεντίζεσαι με την εκάστοτε εξουσία, αλλά παραμένεις στις επάλξεις του ρόλου της δημοσιογραφίας, να την ελέγχεις μέσα από τα ρεπορτάζ σου.

Ντροπή λοιπόν – αν και εδώ “ντράπηκε και η ντροπή” – σε όσους επιτίθενται με τέτοιο αήθη και ειρωνικό τρόπο σε μια επαγγελματία δημοσιογράφο, επειδή κάνει αυτό που ξέρει τόσο καλά, ρεπορτάζ στον τόπο των γεγονότων με τους πολίτες και τα προβλήματά τους, και όχι δημόσιες σχέσεις με προκάτ δημοσιεύσεις ακόμη και χορηγούμενες για λόγους επικοινωνιακής φιέστας και αυτοπροβολής ορισμένων, που η ενασχόληση με τα κοινά και τις θέσεις εξουσίας θέριεψε το θράσος και την αλαζονεία τους.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ